Sarajevo: Povećan broj vjenčanja u Općini Centar tokom prošle godine

Sarajevo: Povećan broj vjenčanja u Općini Centar tokom prošle godine

 

Tokom protekle godine matičarke Općine Centar Sarajevo obavile su 498 vjenčanja parova koji su željeli reći svoje sudbonosno „DA“ u ovoj gradskoj Općini. U odnosu na 2017. godinu, kada su obavljena 463 vjenčanja, ukupni broj vjenčanih je povećan za 35 parova.

Sklapanje braka kao jedan od najvažnijih događaja u životu zaslužuje i specijalan tretman. Parovi koji namjeravaju sklopiti brak brižljivo planiraju sve detalje, a značajnu ulogu u tome imaju i općine koje organiziraju sam čin vjenčanja.

-Matični ured Općine Centar u kontinuitetu radi na poboljšanju uslova gdje se obavlja sam čin sklapanja braka, tako da ne čudi činjenica što se sve veći broj mladih parova odlučuje da upravo u našoj Općini budu vjenčani. Također, uveli smo praksu da tokom svečane ceremonije sklapanja braka prilikom čitanja odredbi Porodičnog zakona, mladencima također citiramo prikladne stihove za sretan i uspješan početak zajedničkog života. U posljednje vrijeme javlja nam se sve više stranih državljana koji kao turisti posjećuju Sarajevo i koji se žele ovdje vjenčati, kazala je Vesna Topalović, matičarka Općine Centar koja godinama sa velikom ljubavlju obavlja ovaj posao.

Matični ured Općine Centar, kako je dodala Topalović, nastavit će raditi na poboljšanju uslova kako bi se što više mladih odlučilo vjenčati u centralnoj gradskoj Općini.

Svi potrebni obrasci za obavljanje vjenčanja u Općini Centar su besplatni i dostupni kako na web stranici tako i na Info-pultu Općine Centar. Obrasci su dostupni i na engleskom jeziku zbog stranih turista koji posjećuju Sarajevo i žele se ovdje vjenčati. Sam čin sklapanja braka se također može obaviti i van službenih prostorija Općine Centar. U tom slučaju se plaća posebna naknada čiju visinu utvrđuje nadležni organ Općine Centar i koja iznosi 300 KM.

 

Mladenci na naslovnoj – Merjem & Ahmed (Izvor fotografije: a-vjencanje.com)
Previous Bjelašnica spremna za EYOF (Video)
Next Povećan obim posla: Pretis upošljava 126 radnika!

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Desetorica optuženih za genocid i ratne zločine na području Srebrenice nedostupni bh. pravosuđu

 Desetorica optuženih za genocid i ratne zločine u i oko Srebrenice, među kojima i više bivših visokopozicioniranih dužnosnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i vojske republike srpske, nisu dostupni bosanskohercegovačkom pravosuđu. 

KULTURA I UMJETNOST

Annie Lennox: Slomljeno mi je srce zbog svih koji su bili žrtve ove tragedije koja se stalno razvija

-Historija nesloge i spora između Izraela i Palestine seže decenijama unazad. Oduvijek sam žudila da vidim mirno rješenje ovog tragičnog i naizgled beskonačnog sukoba. Nisam ni antisemit ni pro- Hamas.

NAŠI DANI

Hasečić: Što se budala ponosi, normalan se stidi. I ptice na grani znaju da se u Bosni desila agresija i genocid

  Predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakira Hasečić za N1 je kazala da je krajnje vrijeme da političari iz Bosne i Hercegovine kažu “Dosta je” i da se okrenu