Sarajevo pred gradski derbi: Euforija u šeheru

Nešto manje od 48 sati je ostalo do utakmice odluke. Tada će na travnjak našeg najvećeg stadiona izaći fudbaleri naša dva najpopularnija kluba u zemlji. Jedni nose bordo, a drugi plave dresove.

Koševo će svjedočiti jednom od najvažnijih poslijeratnih derbija u rangu onog koji je odigran 1998.godine, kada je Željo na dramatičan način golom Zubanovića ”oteo’ titulu” komšijama. I danas je situacija slična, oba kluba se bore za titulu, s tim da bordo tim ima bod prednosti. Ko pobijedi najvjerovatnije će biti šampion.

Već danas se osjeti nevjerovatna euforija u Šeheru. Svi pričaju o suboti, svi idu na derbi. Provokacije sijevaju na sve strane, one kakve se samo u Sarajevu mogu doživjeti. Silazeći preme ”Slatkom ćošetu’, morao sam proći pored jednog kafića u kojem rade braća, rođena. Jedan je ”Pitar”, drugi ”Manijak”. Naravno da sam tu morao popiti kafu, kao i svaki dan što radim i imao sam šta čuti.

„Ponovit će se Zubandan“, reče brat bratu, a ovaj mu odmah odgovori:

„Šta ćete vi, Benko će vam dvicu uvaliti i opet će te se sakriti u mišiju rupu“.
Nisu samo oni učestvovali u provokacijama, već su odmah uključili, što konobari što gosti.

„Koka će vam presuditi, vidjet će te. Čuvajte se Bajića, ima top u nozi“, Željovci pucaju od optimizima, koji je možda i još već na strani onih čijoj je bordo boja u srcu.

„Delaču ne mogu zabiti ni tri Bajića. Nemate šansi, ići će te kući u 15.minuti, jer će tada biti 2:0. Samo Sarajv’o, vrisnu jedan od Pitara. Prolaznici kroz smiješak prate šta se dešava, a svima je jasno, u subotu je derbi.

Završio sam sa kafom i idem na drugu kotu, tamo isto. Trojica ”Pitara” zabrinuta. Pitanje je hoće li Bereberović moći igrati, dobiše informaciju da ima jak bol u nozi.

Dođe brzo i jedan Željovac, svi su drugovi naravno, pita ih šta vam je sad, jučer ste dobili Radnika.

„Ma nije mi dobro, izgleda da ”mahalac” (Džemo) neće moći igrati. Bio je najbolji u zadnje vrijeme, ko će u zadnju liniju“, zapita se veliki navijač Sarajeva. Manijaku svejedno, al’ mu ko’ drago što su komšije u problemima.

U isto vrijeme na jednom mjestu gdje se prodaju karte, neviđena pomama za kartama. Istina, u ovom dijelu ima više ”Pitara” koji se žele osigurati na vrijeme. Tako  je vjerovatno i na drugoj strani gdje će se prodavati karte za Željovce.

Bilo kako bilo, derbi je pred vratima, navijačka euforija kakvu ne pamtim, provokacije na svakom ćošku, da toga nema ne bi valjalo, ne bi to onda bio onaj derbi kakav je Sarajevo u većini slučajeva i pamtilo. Bez belaja, neka tako i ostane.

Sutra, prekosutra nove provokacije, a tek poslije tekme…

Autor: Edin Spržo  

(scsport/mb)

Previous Četnička zvjerstva nad Bošnjacima Pljevalja, Čajniča i Foče (FOTO)
Next Paradržavna tvorevina 'HZ HB': Kako je pokršteno tristo pedeset mostarskih Bošnjaka-muslimana

You might also like

SPORT

Zarađuje u Njemačkoj, a u Bosni pravi lijepu fudbalsku priču

Prije par godina bio je pred gašenjem, a danas je FK Vis Simm-bau jedna od najljepših priča bosanskohercegovačkog fudbala, piše SportSport. Klub koji je osnovan 1975. godine u mjestu Kosova

SPORT

Peticija za povratak Veleža pod Bijeli brijeg

Peticija će poput štafete obići sve kontinente  – “Crvena noć” traži povratak Veleža u svoj dom pod Bijelim brijegom! U gradu Louisville-u u američkoj državi Kentucky, 04. aprila ove godine

HISTORIJA

Na današnji dan rođen legendarni bosanski fudbaler Asim Ferhatović – Hase

Na današnji dan 1933. godine, prije tačno 84 godine u Sarajevu je rođen  Asim Ferhatović – Hase. Odrastao je na Kovačima, gdje je još kao dječak počeo igrati fudbal na