Sarajevo: Predstavljen treći tom “Kataloga arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa“

Sarajevo: Predstavljen treći tom “Kataloga arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa“

U Sarajevu je u srijedu predstavljen treći tom “Kataloga arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa“ u izdanju Historijskog arhiva Sarajevo. Katalog je stručno obradio Hamza Lavić, a riječ je o zbirci rukopisa Mehmeda Teufika Okića, jednog od najobrazovanijih islamskih učenjaka u Bosni i Hercegovini u vrijeme Austrougarske vladavine.

Ideja o objavljivanju Kataloga arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa Historijskog arhiva Sarajevo nastala je kao plod dugogodišnje uspješne saradnje Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu i Historijskog arhiva Sarajevo.

Na promociji upriličenoj u Bošnjačkom institutu – Fondacije Adil Zulfikarpašić govorili su autor Kataloga i arhivista u Gazi Husrev-begovoj biblioteci Hamza Lavić, v.d. direktora Historijskog arhiva Sarajevo Ismeta Džigal-Berkovac, recezent Ahmed Zildžić, te Osman Lavić i Lejla Kodrić-Zaimović.

Hamza Lavić kazao je za AA kako je riječ o veoma dragocjenoj i značajnoj rukopisnoj zbirci koja se sastoji od ukupno 169 unikatnih rukopisnih kodeksa koji sadrže 276 djela različite jezičke i tematske strukture.

“Riječ je o rukopisnoj zbirci koja pripada ulemanskoj porodici Okić, hafizu Mehmedu Teufiku Okiću i jednom od najpoznatijih bosanskohercegovačih intelektualaca 20. stoljeća, posebno kada je riječ o islamskim naukama, Muhameda Tajiba Okića”, rekao je Lavić.

Napomenuo je kako najstariji rukopis koji je tretiran u ovom Katalogu potiče iz 15. stoljeća, a riječ je o djelu iz oblasti sufizma.

“Značajan broj djela pripada našim bosanskohercegovačkim autorima koji su pisali od 16. stoljeća naovamo. Tu je i šest djela Hasana Kafije Pruščaka, te Muhameda Hevaija Uskufija. Riječ je o izuzetno raritetnim djelima za koje se nadam da će poslužiti kao podsticaj i izvor istraživačima naše kulturne baštine”, rekao je Lavić, navodeći da je na Katalogu radio godinu i po dana.

Ismeta Džigal-Berkovac, viša arhivistica i v.d. direktora JU Historijski arhiv Sarajevo, napomenula je kako ova ustanova čuva više od 1.000 rukopisa na arapskom, turskom, perzijskom i bosanskom jeziku.

“Na ovaj način smo zaštitili dokumente koji se nalaze u okviru Orijentalne zbirke Historijskog arihva Sarajevo, fizički smo ih zaštitili digitalizacijom”, istakla je Džigal-Berkovac.

Inače, prvi svezak Kataloga iz ove serije priredio je Mustafa Jahić i objavljen je 2010. godine, a u njemu je obrađen 301 rukopis. Drugi svezak Kataloga obradio je Haso Popara i objavljen je 2011. godine, sa 486 rukopisa. Izdavanje četvrtog, posljednjeg u seriji, toma Kataloga planirano je u narednoj godini kada se obilježava i 75 godina Arhiva.

Mehmed Teufik Okić bio je imam, muderris (profesor), član Ulema-medžlisa (Rijaset), zamjenik reisu-l-uleme 23 godine, dvije godine naibu-reis, odnosno vršilac dužnosti reisul-uleme (nakon ostavke Sulejmana ef. Šarca).

Previous Tuzlanski kanton: Jesenja sjetva za 15,34% veća u odnosu na sjetvu u 2021. godini
Next Na današnji dan 1341. godine prvi put se u pisanim izvorima spominje bosanski vladarski dvor u Kraljevoj Sutjesci

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

STIHOVI ZAHVALE NA BOSANSKOM JEZIKU OMERA HUME

Omer Hazim Humo, (1808–1880) najčešće se spominje kao autor prve štampane knjige na bosanskom jeziku arapskim pismom. Njegovo ime ostat će zabilježeno kao ime jednog od prvih i najznačajnijih reformatora

BAŠTINA

Kod Livna pronađena ostava oružja iz 8. vijeka p.n.e. i nekropola sa stećcima

Na Grepcima u livanjskom naselju Prispu, gdje se danas nalazi aktuelno katoličko groblje, tokom kraćeg zaštitnog arheološkog iskopavanja pronađena je ostava oružja iz 8. vijeka prije Krista (Isa a.s.). Kako

BH RAZGLEDNICA

Veličanstvena unutrašnjost Begove džamije u Sarajevu

‘Vjera je oaza u srcu u koju karavana razmišljanja nikad neće stići.’ – Kahlil Gibran Najpoznatija džamija u Sarajevu Gazi Husrev-begova džamija ili jednostavno Begova džamija najveća je i najpoznatija istorijska džamija