SARAJEVO: PREDSTAVLJENA REZOLUCIJA KONGRESA BOŠNJAKA SVIJETA

Kongres Bošnjaka svijeta, povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, danas je predstavio Rezoluciju koja ima za cilj što hitnije promjene “nametnutih rješenja definiranih ovim sporazumom” i podršku izlasku Bosne i Hercegovine iz sadašnjeg “nefunkcionalnog” državnog uređenja.

kongres-bosnjaka-svijeta19112015 

U Rezoluciji sačinjenoj od 13 tačaka, zahvaljuje se svim akterima međunarodne zajednice za realizaciju Mirovne konferencije održane u Dejtonu i zadovoljstvo implementacijom Aneksa 1-A i Aneksa 1-B Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kongres Bošnjaka svijeta u Rezoluciji navodi i nezadovoljstvo zbog ne implementiranja nekih od najvažnijih aneksa ovog sporazuma, uz zahtijev nadležnim institucijama BiH da ponovo pokrenu tužbe protiv Srbije, Hrvatske i Republike Srpske za agresiju, ratne zločine i genocid.

Prema riječima generalnog sekretara Kongresa Murisa Pozderca, u prvom dijelu Rrezolucije upućena je zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama i međunarodnoj zajednici za zaustavljanje ubijanja i zločina.

“S druge strane iskazano je nezadovoljstvo Kongresa, patriota iz Bosne i Hercegovine i 22 zemlje svijeta, samom neimplemantacijom odredaba Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Pozderac,

On je dodao da mirovni sporazum nije napravljen da bio bio trajan, nego da zaustavi rat i da bude baza koja se trebala nadograđivati da bi Bosna i Hercegovina bila normalna i prosperitetna država.

Delegacija Kongresa Bošnjaka svijeta predaće 21. novembra u Dejtonu tekst Rezolucije bišem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Billu Klintonu.

(bhrt.ba)

Previous NEPROCESUIRANI ZLOČINI NAD DJECOM GORAŽDA
Next U Novoj Kasabi sa bošnjačkim učenicima

You might also like

NAŠI DANI

Akademik Ejup Ganić održao tribinu u povodu Dana nezavisnosti u tuzlanskom BKC-u

 Akademik Ejup Ganić u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine održao je javnu tribinu o temi “Od refereduma do Evropske unije” u organizaciji BKC-a Tuzla i Patriotske lige Grada

NAŠI DANI

Otac mladog sportiste napadnutog u CG: Moj sin Alija je uspješno operisan. Dobro je hvala Bogu

Domaću, ali i regionalnu javnost, prije nekoliko dana je uznemirila vijest da je u Baru, u Crnoj Gori, došlo do napada četvorice maloljetnika na dvojicu sarajevskih maloljetnih sportaša, atletičara Atletskog

NAŠI DANI

Bosna ponudila pomoć Hrvatskoj nakon snažnog zemljotresa

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine ponudilo je Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske – Ravnateljstvu civilne zaštite pomoć nakon razornog zemljotresa koji je danas pogodio Petrinju i još nekoliko gradova. S obzirom