Sarajevo: Svečano otvoreno obnovljeno stepenište u Pruščakovoj ulici (Foto)

Sarajevo: Svečano otvoreno obnovljeno stepenište u Pruščakovoj ulici (Foto)

U prisustvu velikog broja zvanica načelnik Opštine Centar Dževad Bećirević je simboličnim puštanjem kompozicije na postavljenom audio uređaju i povlačenjem prvog poteza na šahovskoj tabli simbolično ozvaničio završetak radova na sanaciji klizišta i rekonstrukciji stepeništa u Pruščakovoj ulici (Mjesna zajednica ”Trg oslobođenja-Centar”).

U svom obraćanju prisutnima Bećirević je kazao da je tokom otvaranja obnovljenog stepeništa u Kaptolu, prije dvije godine, tada najavio i otvaranje dva stepeništa u Velikom parku i Pruščakovoj ulici.

“Danas smo sa ovim stepeništem ispunili naše obećanje i našim građanima smo ustupili na korištenje ne samo stepenište već jedan predivan objekat koji će ostati budućim generacijama. Kako smo na ovom lokalitetu morali uraditi sanaciju klizišta, onda smo se odlučili, kako priliči Općini Centar i građanima koji ovdje žive, da izgradimo ovakav reprezentativan objekat. Ovim stepeništem izgrađeno je neko novo prepoznatljivo mjesto, neka nova „Čeka“ i „Slatko ćoše“ … Izgrađeno je novo mjesto susreta, poznanstava i ljubavi, a vidim da je ono već postalo prepoznatljivo po svojoj jedinstvenosti”, kazao je Bećirević u svom obraćanju prisutnima.

01_Stepeniste_Pruscakova_centar.ba_01.02.2016.JPG

Projekat u Pruščakovoj ulici je finansirala Opština Centar koja je za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojila gotovo 700.000 KM, dok je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo bio realizator i nadzor projekta, a građevinska firma „Harysco“ d.o.o. Sarajevo je angažovana kao izvođač radova.

Prema idejnom projektu kojeg je uradio arhitektonski studio ”Firma”, zadužena i za arhitektonski nadzor tokom sanacije klizišta i rekonstrukcije stepeništa, od marta 2015. godine kada je započeo projekat,  prvo je zamijenjena kompletna infrastruktura drenažnog sistema odnosno vodovodna mreža sa priključcima na okolne stambene objekte te fekalna i oborinska kanalizacija. Zatim je izgrađeno novo armirano-betonsko stepenište na koje su postavljene kamene ploče i granitne kocke. Nakon toga su postavljeni stubovi nove ulične rasvjete, rukohvati, klupe od livenog željeza i posebno dizajnirane korpe za otpatke.

05_Stepeniste_Pruscakova_centar.ba_01.02.2016.JPG

 

S obzirom na ambijentalnu cjelinu stepeništa koje se nalazi u neposrednoj blizini kultnog okupljališta ”Sloga” i Šahovskog kluba ”Bosna”, pomenuti arhitektonski studio je prilikom izrade projektne dokumentacije predvidio da svako odmorište tematski bude vezano za najpoznatije muzičke izvođače ili grupe koje su obilježile zlatni period ”Sloge”, odnosno na svakoj klupi na odmorištu je postavljena kratka biografija odabranih muzičara sa posebnim audio uređajima putem kojih će prolaznici moći slušati najpoznatije numere Indexa, Bijelog dugmeta, grupe Merlin i Pro Arte, te predstavnika pokreta New Primitives kao i Rock Under Siege, vokalnog ansambla Prijatelji….

10_Stepeniste_Pruscakova_centar.ba_01.02.2016.JPG

Na odmorištu kod Šahovskog kluba ”Bosna” je postavljen sto sa šahovskim figurama gdje prolaznici mogu uživati u ovoj drevnoj igri.

Izvor: sa-c.net

Previous Najmlađi poljoprivrednik u Sanskom Mostu
Next Vlast Bosne nad Srbijom: Brak Stjepana Tomaševića i Mare (Jelene) Branković

You might also like

NAŠI DANI

Poštenje se u Bosni ipak isplati! Stipendija kćerki Sulejmana Zećirija koji je vratio pronađeni novčanik

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine dr. Melika Mahmutbegović, sa saradnicima, primila je danas u posjetu Sulejmana Zećirija iz Hadžića, više puta ranjavanog demobilisanog borca Armije RBiH, oca osmero djece, koji

NAŠI DANI

“Bye Maya” – “Bye, Shukran”: Video koji je privukao ogromnu pažnju na društvenim mrežama

-Hamasova vojna grupa, Brigade al-Kasam, objavila je video na kojem se vidi drugi dio izraelskih talaca u subotu navečer. Izraelski taoci viđeni su neozlijeđeni i kako se rado opraštaju od Hamasovih

NAŠI DANI

SUSPENDOVAN SALIHOVIĆ!

Goran Salihović je završio svoju karijeru na dužnosti glavnog državnog tužitelja. Salihovićevu karijeru okončat će afere u čijem je središtu bio Milorad Dodik. Početkom ove godine svima koji su dolazili