Sarajevo u najužem izboru za nagrade Global Production

Sarajevo u najužem izboru za nagrade Global Production

Grad Sarajevo je u najužem izboru za nagrade Global Production koje je ove godine ustanovio Screen International, jedan od vodećih svjetskih filmskih časopisa, s ciljem odavanja priznanja za izuzetan rad u podršci filmskoj i TV produkciji širom svijeta.

Nagradama se ističu najbolje produkcije, izuzetne i perspektivne lokacije, kao i radovi u oblasti održive produkcije i raznolikosti. Dodjeljuju se organizacijama koje su postavile visoke standarde u filmskoj i TV industriji, uključujući studije, produkcijske kompanije, snimajuće lokacije i druge djelatnosti u filmskoj industriji. 

Objavljena je najuža lista nominovanih za nagrade, a Sarajevo UNESCO grad filma je u konkurenciji u kategoriji “Grad filma”. Uz Sarajevo, u toj kategoriji u izboru su još tri grada: Wellington (Novi Zeland), Calgary (Kanada) i Trollhättan – Trollywood (Švedska).

Nagrade Global Production će biti dodijeljene 22. maja na ceremoniji za vrijeme ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu. 

„Sama činjenica da smo ušli u uži izbor za tako prestižnu nagradu potvrđuje napore, ali i rezultate Grada Sarajeva u ovoj oblasti“, poručila je gradonačelnica Benjamina Karić.

“Otkako je Grad Sarajevo od 2019. godine nositelj UNESCO titule kreativnog grada filma, količina filmske i TV produkcije u Sarajevu se povećala za 400 posto, a broj gledalaca u kinima se povećao za 100 posto. To su rezultati koje je prepoznao Screen International, uvrstivši Sarajevo na užu listu nominovanih za inaguralne nagrade Global Production”, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović. 

Nositelj aplikacije za nagrade Global Production ispred Grada Sarajeva je Obala Art Centar, upravljačka jedinica Sarajevo grada filma UNESCO-a.  

Previous Grad Tuzla obilježava 15. maj dan odbrane od agresora
Next Obilne padavine uzrokovale probleme u Krajini: U Sanskom Mostu poplavljeno petnaestak stambenih objekata

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Tajna glasa Whitney Houston

Prije 10 godina umrla je Vitni Hjuston. Ona je usavršila melizma tehniku pjevanja, koja postoji već stoljećima, a koristi je i imam kad poziva na molitvu. Najbolji primjer je njen

BAŠTINA

U Tuzli 25. januara konferencija o kulturno-historijskoj vrijednosti sevdalinke

  Organizacija konferencije o nominaciji sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva, bila je tema sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra za kulturu, sport i

KULTURA I UMJETNOST

Otvoren XI Međunarodni festival umjetnosti minijature, Grand prix za djelo Nedžada Ibrišimovića

Večeras je u Bosanskom kulturnom centaru TK u Tuzli otvorena izložba radova XI Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature, u okviru koje je predstavljeno blizu 400 radova koji su djelo 120