Sarajevo: Značajno poboljšanje epidemiološke sutuacije

Sarajevo: Značajno poboljšanje epidemiološke sutuacije

“Situacija se u Kantonu Sarajevo poboljšava. To je u ovom trenutku najvažnija informacija”, potvrdila je na današnjoj press konferenciji predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr Aida Pilav.

Naglasila je kako je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega njih osam ili 66,67 posto pripada porodičnim klasterima, te su u samoizolaciji od ranije.

“Ovo su rezultati testiranja 198 uzoraka prikupljenih od 14. do 16. augusta ove godine, ali su analizirani u protekla 24 sata”, dodala je prof.dr. Pilav.

Podvukla je i da u protekla 24 sata nisu zabilježeni smrtni slučajevi od zaraznog oboljenja COVID-19.

“Tokom jučerašnjeg dana evidentiran je oporavak 52 osobe, čime je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 921, što je smanjenje za oko 33 posto slučajeva u odnosu na prije 13 dana”, istakla je Pilav.

Na bolničkom liječenju, u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), nalaze se 52 osobe, dok jedan pacijent koristi potporu respiratora pri disanju.

Prema podacima Zavoda, u Kantonu Sarajevo je od početka pandemije koronavirusa evidentirana zaraza ovim virusom kod 3.413 osoba, dok su ukupno oporavljene 2.432 osobe.

Odgovorila je i o aktivnostima koje se tiču uspostavljanja novog izolatorija u Kantonu Sarajevo.

“O izolatoriju smo već nekoliko puta odgovarali. Te aktivnosti su u toku, a Vlada KS donosi tu vrstu odluke i može se formiranje izolatorija očekivati uskoro”, ponovila je prof. dr. Pilav.

1.jpg

Osim ovoga, pojasnila je zašto se javlja razlika u broju zaraženih u izvještajima Zavoda za javno zdravstvo i KCUS-a, koja zbunjuje građane.

“Presjek se radi od 10 ujutro do 10 ujutro narednog dana, presjek se pažljivo radi. KCUS uzima druge vremenske periode, daju izvještaje u noćnim satima. Isto tako, u redovnim biltenima dolaze i podaci s Veterinarskog fakulteta koji se uzimaju u razmatranje. To su manje razlike koje mogu nastati. Samo jedan podatak ide prema bazi podataka Federalnog ministarstva zdravstva. Nema bojazni, dakle, da nešto nije uredu, to su jasni podaci koji odlaze prema Federaciji. Možemo razmišljati o tom modelu eventualno da jednom dnevno dajemo taj presjek, da ne bi bilo nesporazuma”, kazala je Pilav.

Govorila je i o aktuelnom pitanju organizacije obrazovnog procesa, te istakla koji je oblik nastave trenutno najizgledniji u KS.

“Krizni štab je u koordinaciji s Ministarstvom za obrazovanje KS. Oblik nastave će biti takav kako bude zahtijevala epidemiološka situacija, a ona se mijenja iz dana u dan, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u cijelom svijetu. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je razvilo tri modela, regularni odlazak za nastavu, kombinovanu nastavu između nastave u razredima i online i u potpunosti online nastava. Sutra će ministar obrazovanja, vjerovatno, obznaniti na koji smo se model sada odlučili”, kazala je prof.dr. Pilav, dodavši da je njihov najveći izazov upravo početak školske godine.

Previous Počela izgradnja zgrade Internacionalnog univerziteta u Goraždu
Next Vapaj Privredne komore: Otvoriti granice za turske i arapske turiste

You might also like

ZDRAVLJE

Kapacitet izolatorija Podhrastvi popunjen: Osoblje KCUS-a samo nosi teret liječenja kovid pacijenata

Kapacitet izolatorija Podhrastvi potpuno je popunjen. U ovom trenutku 16 je ekstremno teških pacijenata na intenzivnoj njezi. Osoblje KCUS-a ne može samo nositi taj teret, izjavila je za Federalnu televiziju

Ekonomija/Biznis

VIDEO – Izgradnja prve privatne bolnice u Sarajevu

Izgradnja bolnice, odvija se prema utvrđenom terminskom planu. Otvaranje ove visokokvalitetne i tehnološki napredno opremljene zdravstvene ustanove za pacijente planirano je u zadnjem kvartalu ove godine. Bolnica će biti smještena

ZDRAVLJE

Lijek protiv korone raste u Hercegovini?

Dok očekujemo cjepivo protiv koronavirusa, njemački znanstvenici otkrili su učinkovitost slatkog pelina u liječenju ove bolesti. A slatki pelin raste u Hercegovini. Svijet je u utrci za pronalaskom pouzdane vakcine protiv