Šarović: Ne interesuje me sastanak u Beogradu

Šarović: Ne interesuje me sastanak u Beogradu

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Mirko Šarović poručio da ima puno važnijih pitanja.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da ne očekuje ništa od sutrašnjeg sastanka predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića sa liderima Srba iz Bosne i Hercegovine.

Šarović je kazao kako ga “uopšte ne zanima” sastanak srbijanskog državnog vrha sa liderima srpskog naroda iz Bosne i Hercegovine.

“Ne očekujem ništa. Sve se svodi na ovo pitanje, tako da ne bih ništa o tome dogovorio. Nemam prostora da trošim riječi za tako nešto. Ne znam za sastanak, ni kada je zakazan. Uopšte me ne interesuje. Jednostavno sam orjentisan na pitanja koja smatram da su mnogo, mnogo važna, sve ostalo, bar za mene, nije u prioritetu. Ima onih koji se tim poslom bave ovih dana”, poručio je Šarović.

-Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer te zemlje Aleksandar Vučić zakazali su za sutra u Beogradu sastanak sa liderima srpskog naroda u BiH na kojem će biti riječi o koracima nakon zaključaka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini.

Zaključcima su lideri bh. entiteta Republika Srpska pozvani da ne održe referendum o danu RS, 9. januara, zakazanom za 25. septembar. Oni su odbacili poziv Upravnog odbora PIC-a.

-Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić komentarisao je stav PIC-a.

„Stav Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, odnosno jasno prepoznavanje suštine i uzroka problema kao i precizno definisanje antidejtonskog i antiustavnog karaktera najavljenog referenduma u manjem bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, predstavlja pozitivan, ali još uvijek nedovoljan iskorak u cilju zaštite ustavno-pravnog poretka BiH i poštivanja odluke Ustavnog suda BiH. Umjesto da se okrenemo evropskoj i NATO budućnosti BiH, ekonomskom razvoju i poboljšanju standarda za sve građane Bosne i Hercegovine, pojedinci i političke snage u bh. entitetu RS u fokus predizborne kampanje stavljaju referendum i širenje straha od nepostojeće opasnosti od „drugog i drugačijeg“, zamagljujući pri tome, nepovoljnu ekonomsku situaciju i izbjegavajući očekivanu obavezu da građanima entiteta RS-a predoče vizije, planove i projekte koji će voditi ka boljoj socio-ekonomskoj situaciji i novom zapošljavanju“, navodi predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Zvizdić naglašava kako smo svjedoci da je referendum u potpunosti suspendovao ključne teme bitne za lokalne zajednice, čime je postao važniji od životnih pitanja poput izgradnje infrastrukture, puteva, vodovoda, škola,  zdravstvenih, sportskih i objekata kulture. Uz to, najavljeni referendum predstavlja flagrantno kršenje Ustava BiH i temeljnih odredbi Općeg okvirnog sporazuma za mir što je dovelo do povećanja tenzija i ugrožavanja mukotrpno izgrađenog mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

„Mir i stabilnost su izuzetno važni faktori daljeg napretka i razvoja Bosne i Hercegovine i nemaju cijenu. Iznad toga, kao nulti prioritet stoji državnost, integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Upravo je to suština stava PIC-a“, kazao je Zvizdić.

On navodi kako je važno da razum i logika zamjene uzavrele strasti, da oštra i nepotrebna nacionalistička retorika ustupi mjesto civiliziranom političkom dijalogu i da konačno ekonomske teme počnu dominirati nad povicima o hegemoniziranju baziranom na iracionalnim strahovima. Jer, ko god misli da može prepasti Bošnjake ili da se bilo ko u Bosni i Hercegovini treba bilo koga plašiti, u velikoj je zabludi i očito da nije ništa naučio iz bliže prošlosti.

„Zato pozivam na poštivanje odluke Ustavnog suda BiH , na prihvatanje stava PIC-a o neophodnosti neodržavanja referenduma koji je, kako je to konstatovano u zajedničkoj izjavi, destabilizirajući za BiH, kao i na konačnu reakciju OHR-a koji ima dejtonsku obavezu da aktivno radi na zaštiti Ustava i očuvanju mira u Bosni i Hercegovini“, zaključio je Zvizdić.

-Nakon sastanka u Sarajevu, PIC je poručio da neće tolerirati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcjepljenja.

U zajedničkoj izjavi ambasadora zemalja članica PIC-a, uz izdvojeno mišljenje ruskog ambasadora, navodi se da je Ustavom Bosne i Hercegovine “nesumnjivo utvrđeno da su odluke

Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija Bosne i Hercegovine”.

Rusija se nije složila sa tekstom izjave PIC-a kojom se traži od RS-a da ne održi referendum.

 

(MiruhBosne/Al Jazeera/agencije)

Previous Da li znate gdje se u Bosni i Hercegovini pravi najbolji kečap?
Next 24. godišnjica formiranja 1. korpusa ARBiH

You might also like

NAŠI DANI

Njemačka zamrzava razvojne projekte u manjem bosanskom entitetu

Njemačka vlada je zbog secesionističke politike u bosanskom entitetu Republika srpska suspendovala četiri razvojna infrastrukturna projekta za koje je bilo izdvojeno 105 miliona eura, izjavila je njemačka ministrica za razvoj

NAŠI DANI

Grad Sarajevo će sredstva predviđena za doček Nove godine preusmjeriti za nabavku vakcina

Javni doček Nove godine u gradu Sarajevu uz nastup domaćih i regionalnih zvijezda bila je jedna od uspješnih priča koje je ova gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom

Ekonomija/Biznis

Pogledajte kako će izgledati novi terminal Aerodroma Sarajevo

Međunarodni aerodrom Sarajevo iz godine u godinu bilježi rekordan broj putnika i uskoro njegov kapacitet neće biti dostatan da odgovori na potrebe putnika. Iz toga razloga je planirano proširenje i povećanje