Sattler u Srebrenici: Stojimo pred vama pognute glave, sram će nas pratiti kroz cijeli život

Sattler u Srebrenici: Stojimo pred vama pognute glave, sram će nas pratiti kroz cijeli život

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler danas boravi u posjeti Srebrenici. U delegaciji koja boravi u Srebrenici, pored ambasadora Sattlera, je i austrijska ambasadorica u BiH Urlike Hartmann, njemačka ambasadorica u BiH Margret Uebber, slovački ambasador u BiH Martin Kačo, kao i zamjenica holandskog ambasadora u BiH Noora Mina.

U okviru posjete ambasadori su obišli Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, gdje su položili cvijeće i odali počast žrtvama genocida. Nakon toga, svečano je otvoren Arhiv Memorijalnog centra koji je obnovljen sredstvima Evropske unije, javlja AA.

”Prije godinu dana na ovom mjestu je stajala planina stakla, cigle, i građevinskog materijala. Danas je ovdje jedan od najmodernijih arhiva ovog tipa koji će do kraja juna biti u stanju da počne da funkcioniše kao cjelina. Ovo će biti prvi put da smo mi u stanju da ponudimo istraživačima, studentima i običnim posjetiocima priliku da se obrazuju i uče. Naš cilj je da ljude koji ovdje dođu inspirišemo da čine dobro tamo gdje oni žive i ovo je jedno od mjesta koje će nam to omogućiti. Ništa od ovog ne bi bilo da nije bilo lične odluke, volje i zalaganja njegove ekselencije Sattlera. Mi ćemo zbog ovoga biti zauvijek zahvalni. U ovom projektu učestvuje Evropska unija, ambasada Holandije, ambasada Velike Britanije. Ovo su evropske vrijednosti na djelu”, rekao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emir Suljagić nakon zvaničnog otvaranja Arhiva.

Šefket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, istakao je da je današnja posjeta izuzetno važna.

”Od današnjeg dana očekujemo mnogo. Do sada je Evropska unija uradila mnogo toga, što i dalje očekujemo i želimo poručiti dobro došli u centar istine. Kroz istinu, dijalog, želimo da projiciramo bolju budućnost za generacije koje dolaze. Samo na bazi istine”, rekao je Hafizović i dodao da ima još dosta posla da se uradi u Memorijalnom centru:

”Imamo mnogo posla oko konzervacije kompleksa. To su zahtjevni projekti za koje treba vremena i mnogo finansijskih sredstava. Očekujemo od domaćih institucija, od međunarodnih organizacija, prije svega od Ujedinjenih nacija koje su priznale i vlastitu odgovornost 1995. godine. S pravom od njih očekujemo da preuzmu neke obaveze”.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler izrazio je podršku radu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

”Ono što se dogodilo ovdje prije 26 godina je neizrecivo. Jedna od najtamnijih stranica u istoriji Evrope. Nekih pola vijeka od holokausta ponovo Evropa svjedoči nezamislivim zločinima iako se uvjeravalo da se ovakve stvari više nikada neće ponoviti. Danas sa mojim kolegama iz Njemačke, Austrije, Slovačke i Nizozemske stojimo ovdje pred vama pognute glave, ovaj sram koji osjećamo zbog vlastite nemogućnosti da spriječimo užasna dešavanja na ovom području će nas pratiti kroz cijeli život. Gledajući na iskustvo drugih pokazalo se da naslijeđe rata koliko god bilo bolno i tragično, ukoliko se suočavanje sa ovakvim stvarima radi na osnovu istine i činjenica onda se može prevazilaziti u pravcu bolje budućnosti za sve”, rekao je ambasador Sattler koji je dodao da „kao Evropska unija mi smo pomagali i nastavljamo pomagati društvima i zajednicama u procesu suočavanja sa prošlošću, u procesu ozdravljenja.“

Sattler je Kazao i ”radili smo to i radimo na različite načine, kroz podršku koju smo osigurali za identifikaciju nestalih, za osiguranje pravde i pravnih lijekova, i prije svega za utvrđivanje istine”.

”Nažalost još uvijek postoje mnogi koji negiraju da su se zločini desili ili negiraju razmjere genocida koji se desio. Mi smo kontinuirano osuđivali i uvijek ćemo osuđivati ovakve istupe koji su apsolutno neprihvatljivi za jednu zemlju koja teži da postane članica Evropske unije. U konačnici jedna osnovna ljudskost je uvažiti i prepoznati bol i patnje preživjelih”, poručio je Sattler koji je rekao da će i dalje nastaviti podržavati Memorijalni centar Srebrenica – Potočari.

Tokom posjete, ambasadori će se sastati i sa predstavnicima opštinske vlasti Srebrenice, posjetiti prostorije Udruženja građanja „Kuća dobrih tonova Srebrenica” i tom prilikom uručiti prigodnu donaciju, kao i posjetiti korisnika pomoći projekta EU4Agri.

Previous Bosanski građani pomažu narod Palestine - već prikupljeno stotine hiljada maraka
Next Pozicioniranje na svjetskim tržištima: Bosnalijek započeo izvoz u Irak

You might also like

NAŠI DANI

Bosna je Bosanska!

Svečana akademija i sesija Kruga 99 povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održaće se „u živo“,  u nedjelju, 25. februara 2024. godine sa početkom u 11:00 sati,  kao i press konferencija „uživo“, u

NAŠI DANI

Puhalo o otvaranju Karadžićevog studentskog doma: Sramota me što sam Srbin!

Na Palama je danas otvoren Studentski dom koji nosi ime po ratnom zločincu haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, stvaraocu RS i prvom predsjedniku, a otvaranju je prisustvovao i Milorad Dodik, sadašnji predsjednik RS-a,

NAŠI DANI

SIPA: Lišena slobode osoba povezana sa ubistvom sarajevskih policajaca

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u nastavku rada po predmetu koji se odnosi na otkrivanje počinilaca krivičnog djela ubistvo policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova