SBiH o gašenju programa FTV: Trojka stvara medijski mrak kako bi FTV stavila pod političku kontrolu

SBiH o gašenju programa FTV: Trojka stvara medijski mrak kako bi FTV stavila pod političku kontrolu

-Program Federalne televizije ugašen je prvi put od njenog nastanka. Javni RTV servisi u direktnoj su nadležnosti Ministarstva prometa i komunikacija BiH na čijem je čelu Edin Forto. Odluku o gašenju signala Federalnoj televiziji BHT nikada ne bi donio bez podrške stranaka trojke koje zanima jedino politička kontrola nad programom, a mimo toga javni servis ih apsolutno ne interesuje. Prisjetimo se samo da je Sabina Čudić slatkorječivo građanima Sarajeva izmamila više od 20 hiljada glasova obećavajući sve i svašta kada oni dođu. A kada su došli građani su izgubili i ono što su imali. Reći će opet kako su za sve krivi oni prije i nacionalisti. Ali nisu to nacionalisti iz HDZ i SNSD, oni su im koalicioni partneri, kod njih svako malo idu na sijelo u Ist. Sarajevo… – prokomentarisao je načelnik sarajevske općine Novi Grad i lider Stranke za BiH, Semir Efendić.

Press SBiH:

-Nakon što je BHRT donio odluku da od jutros privremeno uskrati usluge produciranja i emitirana programa FTV-a pravdajući kako se mjere uvode zbog neizmirenih dugovanja po osnovu ispostavljenih faktura za pružene usluge posljednja četiri mjeseca “što je dovelo do otežanog poslovanja BHRT-a”, Stranka za Bosnu i Hercegovinu traži hitno da se poduzmu adekvatne mjere za nastalo stanje i spriječi urušavanje javnog servisa.

Medijski mrak na ekranu javnog servisa predstavlja gušenje najznačajnijeg mehanizma putem kojeg se prenosi i izražava javni interes svih građana.

U javnosti se pokušava predstaviti da je signal FTV ukinut zbog nagomilanih dugovanja, no, jasno je da je ovaj javni servis u trenutnu poziciju doveden smišljenim antidržavnim djelovanjem aktulenih političkih faktora iz želje da ovladaju medijskim prostorom javnog servisa.

Očigledno je da je novonastala kriza vještački izazvana i da je riječ o pokušaju stranaka Trojke da FTV stave pod političku kontrolu.

Nužno je da Poslovodni odbor BHRT-a ukine spornu naredbu kako ne bi došlo do uništavanje medijske kuće koju ni agresor u ratu nije ugasio.

SBiH javnost podsjeća na izjavu predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića “da se dugoročno rješenje očekuje kada u menadžmentima oba javna emitera, i FTV-a i BHRT-a, budu sjedili ljudi koji rade onako kako politike Trojke od njih traže”. Tom izjavom Konaković je potvrdio da javni servis želi staviti u okrilje političkog uticaja, čak po cijenu medijskog mraka u Federaciji BiH.

Interes javnosti, uređivačka nezavisnost i poštivanje novinarskih standarda moraju biti principi rada javnih medijskih servisa, a ne želje pojedinih političara da se provode njihove posrnule politike kroz autocenzure.

Stav Stranke za BiH je da bez javnog servisa jedna država nikada ne može biti demokratska, ali ni evropska, zbog čega podsjećamo na međuovisnost puta BiH ka članstvu u EU i obaveze države na kreiranju pretpostavki za neometano funkcioniranje i održivost javnog RTV servisa.

Previous Srednjoškolci u našoj zemlji pioniri inovacija
Next CIK BiH donio odluku: Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 6. oktobra

You might also like

NAŠI DANI

Od sutra kažnjivo negiranje genocida u Bosni i Hercegovini!

Zakon koji je donio Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, zvanično je objavljen u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, što znači da će negiranje genocida od sutra zvanično

NAŠI DANI

Osim: Nisam trčao za odlikovanjima, ona sama dođu. Bosna i Hercegovina treba gajiti prijateljstvo s Japanom

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Kazuya Ogawa uručio je Orden izlazećeg sunca, zlatnih zraka sa značkom bivšem selektoru japanske fudbalske reprezentacije, legendi ex-jugoslovenskog i bosanskog fudbala Ivanu Ivici Osimu.  Orden je

NAŠI DANI

Potpisana Platforma i principi ‘Koalicije za Mostar 2020’ (Video)

Predstavnici pet političkih stranaka (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) koje čine “Koaliciju za Mostar 2020” potpisali su u petak Platformu i principe zajedničkog djelovanja na lokalnim izborima u Mostaru. U