Scenarista i pisac Dušan Kovačević: Srbija više nikad ne smije ratovati, novi rat značio bi nestanak Srbije

Scenarista i pisac Dušan Kovačević: Srbija više nikad ne smije ratovati, novi rat značio bi nestanak Srbije

Srbijanski akademik, scenarista i pisac Dušan Kovačević kazao je kako Srbija više nikada ne smije ratovati i da sve probleme sa susjedima mora riješavati dijalogom, prenosi agencija Patria.

– Srbija je danas bez ekonomske stabilnosti, bez definisanih granica, koje se otvaraju na sve strane. Ponovo je pokrenuta priča o granici sa Hrvatskom, koja će jednog dana biti jako ozbiljna, jer je tu skoro pa riječ o zamjeni teritorija. Valjalo bi da učinimo sve da nas neko ne isprovocira da uđemo u novi rat i da to bude naša crvena linija u dijalogu o Kosovu unutar našeg društva – poručio je Kovačević.

Kovačević je istakao da ga posebno nervira kada neko iz Beograda zagovara rat.

– Meni se diže kosa na glavi kada čujem ljude koji sjede u Beogradu na nekim foteljama da pozivaju na odbranu Srbije na svakom koraku. Ti koji to govore danas ne mogu da pretrče 100 metara, moraju da jedu tri puta dnevno i da spavaju dva puta u 24 sata. Ako ih zatekne rat popodne, oni neće moći da učestvuju u njemu, jer tada spavaju. Neće oni da ratuju, već će ratovati naša djeca. Ovi što su najglasniji u pozivanju na odbranu Srbije nikada nisu ratovali, niti će ikada ratovati – kaže Kovačević.

On je istakao kako je Srbija u 20. stoljeću šest puta ratovala i da nema više naroda i djece za sedmi rat, jer bi novi rat značio i kraj Srbije. Dodao je i „da glavni prioritet svih političara mora biti zagovaranje dijaloga i sprječavanje rata u kojem bi ginula srpska djeca“.

Kovačević je dao punu podršku predsjedniku Srbije u pozivu na dijalog i rješavanje problema s Albancima.

– Taj prijedlog prihvaćen je sa svih strana. Sjećam se da je ta ideja mnogo stara i da je samo u 20. stoljeću nekoliko puta pokrenuta. Od nje se odustajalo što zbog ratova, što nesporazuma, što zbog pritisaka stranih sila. Ali, ovo danas što se događa jedan je od posljednjih trenutaka da se spor između srpskog i albanskog naroda rješava mirnim putem – uvjeren je Kovačević.

Dušan Kovačević autor je kultnih jugoslovenskih filmova poput Maratonci trče počasni krug, Balkanski špiju

Previous Ilidža: Obilježena 25. godišnjica Četvrte viteške brigade
Next Obilježena godišnjica bitke za odbranu Žuči: Sjećanje na heroja oslobodilačkog rata Envera Šehovića

You might also like

NAŠI DANI

Ministrica vanjskih poslova: Odmah dodijelite Bosni i Hercegovini status kandidata za EU

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković uputila je poziv EU zvaničnica da našoj državi dodijele status kandidata u EU. -U ovim teškim i neizvjesnim vremenima za sigurnost

NAŠI DANI

Zbog ratnog zločina u Bijeljini uhapšen policijski general MUP-a RS Goran Sarić i još šest osoba

Goran Sarić, policijski general MUP-a entiteta RS, uhapšen je u petak ujutro zbog sumnje da je odgovoran za ubistva 22 člana porodice Sejmenović, Sarajlić i Malagić, saznaje Istraga.ba. Sarić je

NAŠI DANI

Glas razuma! Mia Bjelogrlić: Veličanje ratnih zločinaca je sramota

Mia Bjelogrlić, kćerka srbijanskog glumca i filmskog producenta Dragana Bjelogrlića, već danima dobija uvrede zbog stava o ratnom zličincu Ratku Mladiću, koga je žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u