Schwarz-Schilling: U Bosni i Hercegovini se trenutno vodi borba za Evropu

Schwarz-Schilling: U Bosni i Hercegovini se trenutno vodi borba za Evropu

Strah od rata u Bosni i Hercegovini je opravdan. Opravdan je uvijek u situaciji ako tiraninu dozvolite da radi šta hoće i ako mu šutite. Milorad Dodik možda čak nije ni svjestan šta on ustvari čini. Ne smije se dozvoliti Rusiji da preko Srbije uništi Evropu, a to je sada ustvari na djelu. Ova borba u BiH borba je za Evropu, borba za demokratiju. SAD, Velika Britanija i druge zemlje su svjesne da se ta borba mora dobiti, poruke su koje je danas iz Sarajeva uputio bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling.

U Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) danas je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavnici organizacija civilnog društva Schwarz-Schillingu predali pitanja i zahtjeve koji će biti predani relevantnim funkcionerima, prije svih u SAD-a, EU-a, Ruskoj federaciji i drugim predsjednicima država zastupljenih u PIC-u.

Schwarz-Schilling je tokom obraćanja kazao kako se raduje što svjedoči da je građansko društvo u Bosni i Hercegovini aktivno te kako on podržava njihove ciljeve i namjere.

Dalje je kazao kako se načela koja se odnose na ustavne promjene u Bosni i Hercegovini tiču nečega što se ustvari odnosi na mnoge narode, na Hrvate, Srbe, Bošnjake, ali i na one koji su u raznim internacionalnim dokumentima nazvani Ostalim.

“Svi treba da imaju jednaka prava, pa i Ostali, naravno”, podvukao je Schwarz-Schilling, dodajući kako se lično uvjerio da novi visoki predstavnik Cristian Schmidt, šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler, te njemačka ambasadorica u BiH Margret Uebber, kada je riječ o ustavnim promjena i Izbornom zakonu BiH, imaju isto takvo mišljenje.

Naglasio je da ako se u Bosni i Hercegovini, a što se može vidjeti, vode dogovori i dogovaranja koja nisu u skladu sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima, mora se jasno i glasno reći da rezultati tih dogovora nisu važeći, te kako to trebaju shvatiti i ljudi u Bosni i Hercegovini. Ono što je na djelu, upozorio je Schwarz-Schilling, jeste da se utjecajem Rusije, u kombinaciji sa Srbijom, pokušava uticati na to kako bi se ova načela stavila van snage.

“Ovakav napad na pomenuta načela je jedna veoma opasna situacija”, podvukao je Schwarz-Schilling.

Ipak, ističe kako je u jednu stvar siguran.

“Ova borba se mora dobiti. Ovo je borba za demokraciju i toga su svjesni svi, Velika Britanija, SAD i ostale zemlje. Znaju da je ovo borba za demokratiju, a to je najvažnija borba koju možemo voditi. Zbog te borbe ja sam danas ovdje i ja sam stalno tu”, rekao je Schwarz-Schilling.

Komentarišući i to šta se može desiti ukoliko se visoki predstavnik Schmidt ne obrati pred Vijećem sigurnosti UN-a i objasni situaciju, Schwarz-Schilling je kazao kako onda mora da se obrati PIC-u.

“Tamo moraju važiti demokratski principi, a ne veto da se ušutka visoki predstavnik. EU mora biti jasno da takva situacija nije u skladu s ljudskim pravima ni u skladu s Poveljom koja to tretira. Moralo bi se od PIC-a insistirati da glasaju o tom Izvještaju i da ga izglasanog predaju Vijeću sigurnosti i da se traži da se visoki predstavnik poziva da objasni svoj Izvještaj”, rekao je Schwarz-Schilling.

Na pitanje zašto nema konkretnog odgovora međunarodne zajednice, iako je jasno da se prave konkretni koraci koji su prijetnja po stabilnost BiH, Schwarz-Schilling je odgovorio kako međunarodna zajednica uvijek pokušava da vodi pregovore i misli da na taj način sprječava ono krajnje što bi se moglo desiti, ono čega se ovdašnje stanovništvo već plaši, a to je rat.

“To je nešto za što se moramo svi zalagati da se spriječi. Ovaj strah kojeg sam pomenuo je opravdan. Opravdan je uvijek u situaciji ako tiraninu dozvolite da radi šta hoće i ako mu šutite. Ako ne reagirate na sve to. Ja ovdje moram reći da Dodik možda čak nije ni svjestan šta on ustvari čini i kako će to što čini odraziti na kompletan tok historije. Ovo ovdje je spašavanje mira”, rekao je Schwarz-Schilling.

Rekao je kako su neki svojevremeno vjerovali da će ako budu šutili Hitleru na sve što je radio, da će tako sačuvati mir, ali kako su se grdno prevarili.

“Ako diktatoru otvorite bilo kakva vrata, on će taj prostor i taj put iskoristiti”, upozorio je Schwarz-Schilling, te dodao: “Ako se ne trznemo i ne odbranimo demokratiju, možemo reći da ćemo možda imati još jednu izgubljenu generaciju. Jer izgubile su se već neke generacije, Nakon Drugog svjetskog rata, ali i kod vas nakon posljednjeg rata izgubljena je čitava jedna generacija.”

Schwarz-Schilling je rekao kako se trebaju nastaviti i razgovori i pregovori između NATO-a i Rusije, ali je upozorio kako se “ne smije dopustiti niti zauzaminje teritorije niti uništavanje visokog predstavnika, institucije visokog predstavnika koju ovdje imamo”.

“Ono što morate da shvatite jeste da se ne smije dozvoliti Rusiji da preko Srbije uništi Evropu, a to je sada ustvari na djelu. Ova borba u Bosni i Hercegovini borba je za Evropu. Ova borba koju vi sada vodite, borba za zaštitu ljudskih prava, to je isto tako borba za Evropu i ovo je vrlo ozbiljna i važna borba. Važno je da demokratija pobjedi. Glasovima poput Dodikovih ne smije se dopusiti da postanu isuviše glasni, protiv takvih glasova se treba boriti. Ja to radim i radiću dok sam živ. Pozivam i vas da to radite. Morate učestvovati u toj borbi, inače možete se pozdraviti sa nekim dobrim životima koji ste imali”, zaključio je Schwarz-Schilling.

Izvor: AA

Previous Upućeno pismo i pitanja najznačajnijim međunarodnim zvaničnicima
Next Franjevački muzej Jajce - nova postavka Srednjovjekovna Bosna

You might also like

NAŠI DANI

Političarka uzdrmala Sabor: Franjo Tuđman je sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu

Katarina Peović, zastupnica Radničke fronte u hrvatskom državnom parlamentu (Sabor) izazvala je burne reakcije kolega nakon što je podsjetila na presude koje bivšeg predsjednika RH označavaju kao ratnog zločinca. Peović je pitala

OTPOR BOSNE

Obilježavanje Dana Armije RBiH

U povodu obilježavanja 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, danas je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli održana konferencija za medije. Konferenciji je, u funkciji predsjednika Organizacionog odbora

NAŠI DANI

Novi Grad: Priredbom u OŠ „Aleksa Šantić“ obilježen Dan nezavisnosti BiH i MZ „Saraj Polje“

Polaganjem cvijeća na spomen – obilježje i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine, u dvorištu škole „Aleksa Šantić“ danas su obilježeni Dan nezavisnosti Bosne i