SD: Dubrovnik je poluprazan, ali zato susjedima posao cvjeta: prebukirani Neum puca po šavovima, za koronu niko ne pita

SD: Dubrovnik je poluprazan, ali zato susjedima posao cvjeta: prebukirani Neum puca po šavovima, za koronu niko ne pita

Za potvrdu stare pučke poslovice o tome kako jednom osvane tek kad drugom omrkne ne treba ići daleko. Dovoljno je otputovati u susjedni Neum, gdje se u jeku korona-krize suočavaju s nezapamćeno uspješnom, rekordnom turističkom sezonom – piše Slobodna Dalmacija.

Iako se i Dubrovnik u augustu može pohvaliti s nešto punijim kapacitetima, aktualni neumski nivo popunjenosti smještajnih kapaciteta vjerovatno se nikad neće dostići. Jer, dojam je da su se državljani cijele Bosne i Hercegovine preselili upravo u Neum, a s njima i brojni državljani Srbije. Ipak, izostali su tradicionalni gosti iz Češke, Mađarske, Poljske, Koreje i Slovačke.

Za dolazak u Neum niko ne treba niti ko traži negativni test na koronu. Stoga su Neum izabrali mnogi koji ne mogu ljetovati u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Turskoj ili Grčkoj. Tvrde: u Neumu nema teorije za koronu, niko nikoga ne “šljivi” pet posto, nema teorije da se bilo ko razboli! Mi smo “korona-free” i ne treba nam fizička distanca jer već imamo kolektivni imunitet!

Zadržati status sigurnog odredišta Neumu je jamstvo uspješne sezone. Voditeljica Turističkog ureda Neuma Ankica Bogdanović ističe da su i sami iznenađeni.

– Imamo nikad brojnije goste iz Srbije i Vojvodine. Ludost je da ih agencije otamo dovode i na jednodnevne izlete! Prijašnjih su godina najčešće dolazili autobusima, a ove sezone ličnim vozilima. Stoga su gužve velike i bili smo primorani odlučiti da nema zaustavljanja u Neumu onome ko nema rezervaciju.

Doista, bosanskohercegovačka rivijera ima, nakon Monaka, najkraću morsku obalu u Evropi. Ta je obala ovog ljeta vjerovatno najgušće popunjena turistima. Brojem gostiju iznenađeni su i ljubazni domaćini, a procjene se kreću od 16.500 do čak 20 hiljada gostiju! Vidljivo je to na svim plažama, posebno pješčanima, ispod hotela, gdje su kupači doslovno jedan na drugome. Slično je i na betonskim, nažalost, jednako neurednim plažama, gdje niko ne poštuje preporuku o međusobnom razmaku od najmanje metar. Ali to je samo preporuka, ne i odluka, pa redari ne mogu niti imaju temelj za kažnjavanje neopreznih gostiju.

I dok su do jula najviše tražili sobe koje stoje 20 KM dnevno po osobi, u augustu se većinom traže apartmani i cijene su “napuhane”: za tri noći traži se 200 eura. Ali ni polovina prosječne bosanskohercegovačke mjesečne plaće nije prepreka za dolazak u Neum. Tvrde to i studenti iz Tuzle Mersed Herić, Senad Alihodžić, Almin Hadžić i Ramadan Hamzić.

image

– Kad podijelimo troškove, sve se može. Dolazimo godinama, a najskuplje je vikendom. Da možemo duže ostati, isposlovali bismo i popust. Ovog su ljeta najveći problemi nemogućnost odlaska na Makarsku rivijeru ili na izlet u Dubrovnik. Nema ni prave zabave; diskoteke ne rade, a živu mjuzu imaju rijetki objekti. Ali važno je da smo se okupali, osjetili more i osunčali se – kažu nam.

Nismo imali vremena doznati hotelske cijene, ali svi su hoteli dobro popunjeni i zahvaljujući popustima. Privatni je smještaj skuplji nego lani, a umirovljeni građevinar Husein i domaćica Derva Mesihić iz Gradačca, koji već sedmu godinu dolaze kod iste gazdarice, kažu:

– Ove je godine skuplje nego lani: za četiri noći platili smo 400 KM. Zbog gužvi sada za bolji apartman traže i 150 KM dnevno! Najviše mi smeta to što niko ne čisti plaže. Možda i čiste, ali čistače još nismo vidjeli. Nedostaju tuševi, kabine za presvlačenje i barem jedan javni WC na svakih 500-800 metara.

Profesorica biologije Fatima Korać dodaje da mnoge agencije drže iste cijene: devet dana i autobusni prijevoz na udaljenosti od 350 kilometara zapadaju 560 KM. Od dviju Mostarki, profesorice biologije Sabine Dumpor te profesorice fizike Aiše Čerkez, doznajemo da si bosanskohercegovački prosvjetni radnici mogu priuštiti ljetovanje.

– Ne dolazim često, ali je lijepo. Zbog korone glumim morona, nisu laži – loš je pristup plaži – u stihovima govori raspoložena Sabina.

Međutim, ugostitelj Mario Musa iz Bugojna, koji na otvorenom prodaje voće, ne dijeli njihov optimizam. Ogorčen je i kaže bez dlake na jeziku:

– Katolik sam i nije me strah reći da su bezobrazno digli cijene, ko da su EU-u! Nisu dovoljno uložili, a očekuju velike pare: cijeli Neum ima samo jedan javni tuš i plaća se pola marke za 30 sekundi, ali voda ne teče duže od osam sekundi. Sramota! Mnogi mi se žale da ih gazde opominju da gase bojlere i štede struju. To su ucjene, kao i cijene za ležaljke: kad je gužva, s 8 KM poskupe na 15 KM. Tučepi, Podgora, Promajna, Zaostrog i Brela na Makarskoj rivijeri naša su meka. U Neum smo došli jer smo morali i zamjeram Plenkoviću što nije isposlovao za nas ljetovanje u Dalmaciji.

Njegova supruga Vesna, medicinska sestra iz Novog Sada, žali što niko ne nosi masku i kaže:

– Cijene su skočile i do 200 eura za apartman, a za spavanje na podu i luftmadracu traže 15 KM dnevno! Prijatelji iz Kragujevca su se istog dana nakon dolaska vratili kući kad su im za apartman tražili 300 KM dnevno. Policajci su dobri i korektno paze na red, iako je mnoge strah prijaviti, da im ne strada auto. Da, hrana im je povoljna, a najjeftiniji su objekti “Megi”: bijelo meso po četiri KM, a cijelo pile 10 KM. Dovoljno za cijelu familiju!

Doznajemo da je u martu i aprilu Neum uveo restrikciju i bez testa na koronu ni iz Bosne i Hercegovine niko nije mogao doći bez bojazni da će ga ljubazni domaćini vratiti kući. Sada Neum prima sve bez testa. Sparina i odmor koji podsjeća na predratne sindikalne godišnje odmore garnirani su kakofonijom zvukova pop i folk muzike. Zanimljivo, mnogi dugo i zadovoljno sjede ili stoje u plićaku kao da se žele samo rashladiti. Sve garnira buka hidroskutera koji prijete sigurnosti kupača, ali valja priznati: uz visoki stepen tolerancije nema svađa ni povišenih tonova.

– Na plaži su cijene najma ležaljki i suncobrana 6-8 KM, a uz plažu sladoled 1 KM, espresso 2, palačinka 2,5 KM, a sokovi 4 KM. Porcija srdela ili ćevapa s pomfritom je 11 KM, a lignje su 20 KM. Nešto dalje, u restoranima je, primjerice, filet brancina u vinskom umaku 32 KM, orada (350 g) na žaru s prilogom 25 KM, salata od hobotnice 20 KM, a omlet 8 KM.

– Neum je popunjen, sezona je uspješna i bili bismo zadovoljni i s 50 posto učinka. Na početku smo zbog korone bili malo zatvoreni, sada nismo. Mnogi su došli iz Banje Luke, Beograda, Novog Sada, Federacije BiH. Mjere moramo poštovati i dići ih na viši nivo, da nam se ne bi umanjile naše kulturne, sportske i gospodarske manifestacije na kojima izlažu zemlje. Siguran smo i čist grad, a više turista znači puniji budžet. Nudimo svježe i čuvene kvalitetne proizvode, potičemo i poljoprivredne proizvođače u zaleđu, a uporno guramo i projekt razvrstavanja, reciklaže i odvoza te smanjenje otpada u moru – kaže načelnik općine Neum dr. Živko Matuško, prenosi SD.

Previous Sarajevo, održani skokovi u vodu na Bentbaši (Foto)
Next Obilježena godišnjica pogibije 'Zlatnog ljiljana', Ramiza Salčina

You might also like

TURIZAM

Pino Nature Hotel obogatio turističku ponudu Kantona Sarajevo

Obnovljeni objekat Prvog šumara danas Pino Nature Hotela na Trebeviću obogatit će turističku ponudu Sarajeva, a za samo nekoliko minuta već ste na čistom zraku i daleko od gradske buke, prenosi bh.

BH RAZGLEDNICA

Vrelo Bosne, Trebević, Skakavac i Bijambare bilježe dobru posjećenost

U okviru Kantonalne javne ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo su Trebević, Skakavac, Vrelo Bosne i Bijambare, a upravo ta područja bilježe dobru posjećenost u ljetnom periodu, a posjetilaca

BH RAZGLEDNICA

Federacija Bosne i Hercegovine: U septembru za 13,9 posto više turista u odnosu na isti mjesec 2016.

Ukupan broj dolazaka turista u septembru ove godine u Federaciji BiH iznosio je 108.510 što je za 13,9 posto više u odnosu na septembar 2016. godine, a u odnosu na