SDA dobila većinu u Klubu Bošnjaka Parlamenta FBiH – nezaobilazni za formiranje izvršne vlasti!

SDA dobila većinu u Klubu Bošnjaka Parlamenta FBiH – nezaobilazni za formiranje izvršne vlasti!

U Klub Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH ući će delegat SDA iz Livanjskog kantona, odlučio je danas žrijeb u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

Time su stranke “Osmorke” ostale na deset delegata u Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda, što znači da su ostale bez mogućnosti da predlažu potpredsjednika ili predsjednika FBiH. S druge strane, SDA je dobila većinu u Klubu Bošnjaka i nezaobilazan je faktor za formiranje vlasti, piše Faktor.

Žrijebanje je bilo između kandidatske liste SDA i kandidatske liste Avdije Đuguma iz SDP-a, a organizirano je jer su obje liste u Skupštini Livanjskog kantona imale isti broj glasova.

Ovim žrijebom je skoro popunjen Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda Federalnog parlamenta koji treba imati 23 delegata.

Današnjim izborom kandidata SDA iz Livanjskog kantona, ova stranka, sa DF-om i jednim nezavisnim iz Tuzlanskog kantona u Klubu Bošnjaka Doma naroda Federalnog parlamenta ima zasad 12 delegata, a “Osmorka” ima deset. Očekuje se da SDA dobije 13. delegata iz Bosansko-podrinjskog kantona koji se treba birati jer u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona nema kandidata iz reda bošnjačkog naroda pa se mora izvršiti preraspodjela tog mandata koji je trebao doći iz ZHK.

Rezultat današnjeg žrijeba znači da će SDA sa DF-om i jednim nezavisnim jedina moći predložiti potpredsjednika ili predsjednika FBiH. Kandidati za predsjednika i dva potpredsjednika FBiH bit će na jednoj listi o kojoj glasaju oba doma Parlamenta FBiH. Bez sve troje njih nije moguće imenovati Vladu FBiH.

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH danas je obavljeno žrijebanje i za izbor delegata iz reda ostalih iz Skupštine Kantona Sarajevo. Žrijeb je odabrao da u Dom naroda Parlamenta FBiH uđe delegat s liste Naše stranke, a biralo se između kandidatskih listi Albina Zuhrića (DF), Naše stranke 2 te SDP-a BiH.

Previous Godišnjica smrti Mirze Delibašića, najboljeg bosanskog sportiste 20. vijeka
Next 'Osmorka' - vidno promijenjenog raspoloženja, poručuju da ostaju na okupu

You might also like

NAŠI DANI

Islamska zajednica: Zabrinjavajuća je šutnja domaćih i međunarodnih faktora na pokušaje otimanja državne imovine i kršenja Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izražava zabrinutost velikog broja svojih pripadnika novonastalom eskalacijom separatističkog djelovanja vlasti u entitetu Republika srpska i izostankom ozbiljne reakcije većine domaćih političkih faktora, kao

NAŠI DANI

Vlada FBiH: 60 miliona obrtnicima, 20 mil. od BH Telekoma za cestu Šićki Brod – Đurdevik, 5 mil. Aerodromu Bihać

Na 296. sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine izdvojeno je 60 MILIONA KM POMOĆI ZA 24.766 OBRTA I OSTALIH SAMOSTALNIH DJELATNOSTI U FBiH. Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u

NAŠI DANI

Nisu srpski vojnici bježali iz Bosne zbog misterioznih talasa, već ih je tjerala bosanska armija!

Član Kriznog štaba Vlade Srbije u borbi protiv korona virusa, prof. dr Branimir Nestorović je u beogradskim medijima iznio tvrdnje o tome da su američki avioni tokom velikosrpske agresije na