SDA: Drina je državna imovina, njome ne mogu upravljati entitetske vlasti

SDA: Drina je državna imovina, njome ne mogu upravljati entitetske vlasti

Potpisivanje zajedničke izjave u vezi sa realizacijom projekta Hidroenergetskog sistema „Gornja Drina“ između premijerke Srbije Ane Brnabić i vlasti entiteta Republika Srpska, koje je zakazano danas u Banjoj Luci, predstavlja grubi napad na suverenitet Bosne i Hercegovine.

Izjava o HES „Gornja Drina“ temelji se na odredbama Zakona o unutarnjoj plovidbi RS kojima su sve rijeke u RS-u, uključujući Drinu, proglašene kao „unutrašnje vode RS“. Riječ je, međutim, o nevažećim zakonskim odredbama, budući da ih je Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojom odlukom U-9-19 proglasio neustavnim i poništio, pojasnivši da rijeke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država. 

Činjenica da premijerka Srbije, uprkos navedenom, potpisuje protivpravnu izjavu o raspolaganju državnom imovinom Bosne i Hercegovine sa entitetskim premijerom  kao neovlaštenim organom – predstavlja grubo nepoštivanje unutrašnjih ustavnih nadležnosti Bosne i Hercegovine.


Vlada Srbije može samo sa državnim vlastima Bosne i Hercegovine pregovarati i eventualno zaključiti sporazum o projektima na rijeci Drini, a svaki pokušaj da to učini sa nižim nivoima, koji nemaju ovlasti za to, predstavlja vrlo opasno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je Srbija obavezana da poštuje suverenitet i unutrašnje ustavno uređenje Bosne i Hercegovine.

SDA će, preko svojih izabranih predstavnika, upotrijebiti sve raspoložive pravne instrumente unutar bh. institucija, a ako bude potrebno i instrumente preko međunarodnopravnih institucija da zaštiti imovinu, prava i suverenitet Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.

Previous Cazin: Austrijska kompanija ASTA će investirati 23 miliona KM u prozivodnju
Next DF: Nelegalnim projektima Srbija krši Dejton i pokušava ukrasti milijarde KM od BiH

You might also like

NAŠI DANI

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru obilježava 44. godišnjicu osnivanja

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru danas je započeo s manifestacijama u okviru obilježavanja 44. godišnjice osnivanja i uspješnog rada. Prva u nizu aktivnosti je polaganje cvijeća na spomen bistu Džemala

NAŠI DANI

Na Kovačima obilježen Dan šehida: Njegujemo sjećanje na najbolje bosanske sinove

  Učenjem Fatihe, Jasina te polaganjem cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježen je Dan šehida. Cvijeće i vijence položile su delegacije udruženja

NAŠI DANI

Uspješna godina za najbolju bosansku plivačicu: 13 velikih finala i devet osvojenih medalja!

Lana Pudar je završila svoju finalnu utrku u disciplini 100m delfin u vremenu 56.91, što je bilo dovoljno za šesto mjesto. Pudar je kao prva rezerva nastupila u večerašnjem finalu