Sedma naučno-stručna konferencija INN&TECH i Drugi sajam inovacija i inovativnosti

Sedma naučno-stručna konferencija INN&TECH i Drugi sajam inovacija i inovativnosti

Sedma naučno-stručna konferencija “INN&TECH” – konferencija o značaju razvoja tehnike, tehnologije, inovatorstva, inovativnosti i informacionih tehnologija, održava se danas, u organizaciji Centra za razvoj i promociju inovatorstva, tehnike i informacionih tehnologija-CRPIT Sarajevo. 

– Održavanje konferencije ima za cilj promociju značaja tehničkih i informatičkih nauka za opći društveni interes, zatim, značaj obrazovanja mladih za ove oblasti, te neophodnosti sinergijskog djelovanja obrazovnog, naučnog i privrednog sektora. Cilj konferencije je da mlade potaknemo na tehnička i IT usmjerenja i da mladi ostanu u Bosni i Heregovini, te da svoje znanje, svoju inovatinosti i kreativnost iskoriste na naše potencijale i na našem tržištu – kazao je Feni predsjednik Udruženja CRPIT Salko Križevac.

Teme konferencije su: Pedagoški aspekti primjene vještačke inteligencije, Obrazujemo li mlade za ono što ih čeka?, Kompatibilnost ishoda učenja i tržišta rada i Uspješni mladi koji su ostali u Bosni i Hercegovini… Šta možemo učiniti?

Udruženje “CRPIT” Sarajevo danas je organiziralo i 2. Sajam inovacija i inovativnosti INN&TECH, na kojem je prijavljeno više od 80 projekata i više od 200 učesnika.

Sajam se održava u četiri kategorije: inovatori, studenti inovatori, učenici osnovnih škola i učenici srednjih škola.

Organiziranjem Drugog sajma inovacija i inovativnosti INN&TECH cilj je promovirati bosanskohercegovačke inovacije i inovatore, podržati ih u njihovom nastojanju da svojim inovacijama pomognu unaprjeđenju privrede Bosne i Hercegovine.

– Ovo je jedan impozantan događaj, a sve s ciljem da bi ukazali na značaj tehnike, kulture, inovacija, inovativnosti. Želimo popularizirati bh. inovacije i inovatore i dati im mogućnosti da pokažu ono što oni rade – kazao je Križevac.

Dodao je da je jedan od bitnih ciljeva održavanja sajma pružiti mladima, studentima i učenicima da prezentiraju svoje inovacije, inovativna i tehnička rješenja, te da šire svoje spoznaje i međusobno razmjenjuju iskustva.

Udruženje “CRPIT” Sarajevo, oraniziralo je ove događaje uz podršku i pokroviteljstvo Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Izvor: Agencije

Previous Predstavljen projekt izgradnje sportskih terena na kampusu Univerziteta Džemal' Bijedić'
Next Milanović ponovo o Bosni: Hvali aktuelnu vlast, optužuje Amerikance za pokušaj opstrukcije

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Inovacije: Sredstvo za mikrobiološki čistu vodu bez štetnih uticaja

S ciljem obezbjeđenja mikrobiološki čiste vode za ljude, životinje, okoliš i proizvodnju hrane, tim sa Veterinarskog fakulteta Sarajevo, razvio je projekat koji za razliku od hlora i njegovih komponenti čiji

Ekonomija/Biznis

Privredni sektor nudi bolju budućnost omladini u Goraždu

Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ u Goraždu jedina u Bosni i Hercegovini nudi zanimanje obrađivač plastike. To je tražen posao. Dušan Lorić je učenik prvog razreda Srednje stručne škole „Džemal

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Sarajevu promovisao 5.088 diplomanata i magistranata

Danas je u online formatu održana svečana promocija 5.0688 diplomanata i magistranata fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu. Promocija, organizirana u sjeni pandemije koronavirusa, počela je intoniranjem himne Bosne i