Šehidsko mezarje u Gornjoj Kalesiji: Smiraj za devet ubijenih zvorničkih Bošnjaka

Šehidsko mezarje u Gornjoj Kalesiji: Smiraj za devet ubijenih zvorničkih Bošnjaka

U Gornjoj Kalesiji danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen je ukop devet zvorničkih Bošnjaka, koji su ubijeni 1992. godine. Najmlađa žrtva imala je 19 godina, a najstarija 76, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas su ukopani Asim (Avdo) Buljubašić, Ibrahim (Abdulah) Mehinagić, Šaha (Huso) Ajanović, Murto (Muzafir) Hajdarević, Meho (Ešef) Mustafić, Hasiba (Kadrija) Arifović, Hanifa (Salko) Hodžić. Najmlađa žrtva je Jasmin (Hasib) Smajić, koji je u trenutku ubistva imao 19 godina, a najstarija Fatima (Mustafa) Hodžić, ubijena u 76. godini.

Također, postavljeni su bašluci osobama koje su ranije ukopane kao NN osobe, a koje su nedavno identificirane. Radi se o Mehi (Ramo) Ahmetoviću, Hajrudinu (Jusuf) Jahiću i Muharemu (Halid) Kapidžiću.

Dženazu-namaz u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju klanjao je reisu-l-ulema Husein Kavazović.

Fatima Hajdarević oprostila se od muža Murte, čiji je skelet pronađen u mjestu Zaseok kod Sapne.

“Odveden je 1992. godine i od tada se gubio svaki trag o njemu. Našli su ga. Hvala Bogu da znam gdje su mu kosti”, kazala je Hajdarević.

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica opštine Zvornik, rekao je da tijela nisu pronađena u masovnim grobnicama, po kojima je Zvornik poznat, nego u plitkim grobovima ili na površini terena.

“Prvenstveno, pouzdali smo se u Haški tribunal ali, nažalost, nikad niko za Zvornik nije odgovarao, pa čak ni za najveću odvedenu grupu od 65 osoba”, podsjetio je Grahić, dodajući da je sada na potezu Tužilaštvo BiH.

Porazna je činjenica, ističu preživjeli, da je beogradsko pravosuđe izreklo više osuđujućih presuda ratnim zločincima za zločine počinjene u Zvorniku i okolini nego institucije Bosne i Hercegovine.

Haris Mustajbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, rekao je da se svake godine od aprila do jula organiziraju prigodne aktivnosti u znak sjećanja na ubijene. Centralni događaj obilježavanja je današnja dženaza.

“Aktivnosti su krenule jutros u sedam sati, kada smo stazom smrti za 668 Bošnjaka koji su u jednom danu pobijeni prošli taj njihov put od Klise do Bijelog Potoka, odakle smo simbolično išli do Tehničko-školskog centra u Karakaju, gdje je dobar dio njih ubijen. Nakon toga posjetili smo još uvijek najveću masovnu grobnicu u BiH, Crni vrh”, izjavio je efendija Mustajbašić.

Sa područja općine Zvornik od 1992. do 1995. nestalo je ukupno 1.976 osoba, a 1.542 su identificirane.

Previous Kraljeva Sutjeska: Donacija sarajevske općine Centar franjevačkom samostanu i džamiji sultana Fatiha (Foto)
Next Edin Hasanović, poznati umjetnik čiji je otac odveden na današnji dan: 'Još godina dana i onda imam baš toliko godina koliko je on imao toga dana. 26'

You might also like

NAŠI DANI

Ustavni sud presudio za Han Pijesak: Odbijena apelacija iz manjeg entiteta, vojna imovina se knjiži na državu!

Pravobranilaštvo RS uložilo je u septembru 2016. apelaciju Ustavnom sudu BOSNE I hERCEGOVINE i zatražilo odgodu izvršenja odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han

NAŠI DANI

Ambasador RH na raportu u bosanskom Predsjedništvu

Na poziv Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića danas je u Predsjedništvu BiH održan sastanak savjetnika Branimira Jukića i  Slavena Kovačevića sa ambasadorom Republike Hrvatske u Bosni i

NAŠI DANI

Kahvenisanje za vrijeme ‘lockdowna’ u Sarajevu

Na području Kanton Sarajevo od 19. marta na snazi je zabrana kretanja od 21 do pet sati ujutro, narednih 15 dana, zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane pandemijom COVID-19. Također na