Sektor hotelijerstva bilježi godišnji rast prometa od 90 posto

Sektor hotelijerstva bilježi godišnji rast prometa od 90 posto

U drugom tromjesečju 2022. godine u odnosu na prvo tromjesečje 2022. godine ukupan sezonski prilagođen promet u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine bilježi rast od 11,6 posto. Promet u oblasti smještaja  bilježi rast od 23,3 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2022., dok promet u oblasti ugostiteljstva bilježi rast od 1,6 posto, saopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

Kalendarski prilagođen ukupan promet u hotelijerstvu i ugostiteljstvu  u drugom tromjesečju 2022. godine bilježi rast od 59,1 posto, u odnosu na drugo tromjesečje 2021.   

Promet u  hotelijerstvu je veći  za 90 posto u odnosu na promet ostvaren u drugom kvartalu 2021. godine. Istovremeno je promet u ugostiteljstvu veći za 37,2 posto u odnosu na drugi kvartal prošle godine.

Kada je riječ o ostalim uslužnim djelatnostima u drugom tromjesečju 2022. godine u odnosu na prvo tromjesečje 2022. godine ukupan sezonski prilagođen promet ostalih uslužnih djelatnosti rastao je za 1,8 posto. Najveći rast desezoniranog prometa od 2,4 posto zabilježen je u području poštanske i kurirske djelatnosti.

Kalendarski prilagođen ukupan promet ostalih uslužnih djelatnosti u drugom tromjesečju 2022. godine bilježi rast od 17,6 posto u odnosu na drugo tromjesečje 2021. godine.

Najveći godišnji rast prometa, od 27,7 posto, zabilježen je u području administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti.

U ukupnom prometu ostalih uslužnih djelatnosti najveće učešće od 56,2 posto ostvareno je u području informacija i komunikacija. Slijedi područje stručne, naučne i tehničke djelatnosti u iznosu od 27,4 posto, dok je učešće svih ostalih djelatnosti 16,4 posto.

(MiruhBosne/Bloomberg)

Previous Azra Zornić, jedna od potpisnica pisma upućenog Blinkenu: Tražimo jednaka prava za sve
Next Danas veliko finale Red Bull Cliff Divinga u Mostaru

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Velike plantaže smilja na jugu zemlje: Višemilionski biznis zahvaljujući aromatičnom ulju

Sve ono što je u Hercegovini smatrano hendikepom, a to je suho, kamenito i siromašno zemljište, u slučaju smilja predstavlja veliku prednost. Zbog izuzetne potražnje farmaceutske i kozmetičke industrije u

Ekonomija/Biznis

Pogledajte kako izgleda najluksuzniji hotel u Bosni i Hercegovini

  Počeo je s radom najluksuzniji hotel u Bosni i Hercegvini, Swissotel Sarajevo, koji posluje u okviru vodeće evropske hotelske korporacije AccorHotels. Hotel ima pet zvjezdica i smješten je u sklopu

MADE IN BOSNIA-387

Emir Hadžijusufović brine o hiljadu sadnica ruža – proširio i paletu proizvoda

Emir Hadžijusufović prije nešto više od godinu dana je počeo sa proizvodnjom i prodajom sirupa od ruže. Reakcije su bile fantastične, pa je proširio plantažu na hiljadu sadnica ruže sorte