SELMA ALISPAHIĆ: Mi smo ubijani u pojam godinama

Iz biografije:

Selma Alispahić rođena je u Tuzli. Glumu je diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 1990. godine u klasi profesora Bore Stjepanovića kao student generacije. Po diplomiranju postala član Narodnog pozorišta Sarajevo. Od 1992. do 1997. živi i radi u Londonu. Igrala je u Kraljevskom nacionalnom teatru.

Sarađivala je sa velikim glumcima i rediteljima. Takođe je odigrala glavnu žensku ulogu u tv filmu za Channel 4 „Elgar’s Tenth Muse“, u režiji Paul Yulea, gdje joj je partner bio legendarni engleski glumac James Fox.

Po povratku u Bosnu i Hercegovinu  igra značajne uloge u predstavama u Narodnom pozorištu Sarajevo („Hasanaginica“, „Woyzeck“, „Leons“ i „Lena“), Narodnom pozorištu Tuzla („Don Juan“, „Hasanaginica“) i Kamernom teatru 55 („Bolest mladeži“), a od augusta 1998. godine postaje stalni član Sarajevskog ratnog teatra SARTR. U svom matičnom teatru odigrala je niz glavnih uloga u predstavama: „Ay Carmela“, „Karolina Nojber”, „Sve o ženama“, „Opsada Lenjingrada“, „Čeznja i smrt Silvije Plat“, „Doktor Šuster“, „Katarina Kosača“, „Zagrljenici“, „Ana Karenjina“, „Utjecaj gama-zraka na sablasne nevene“, „U plamenu“, „Jedan Picasso“, „Zečija rupa“, “Happy End”. Od 2003. godine ima status prvakinje drame teatra SARTR.

Osim na engleskom igrala je i na italijanskom jeziku ulogu Mirine u predstavi „Lizistrata“ u Teatro di Sardegna, Italija (2003), kao i na turskom jeziku u filmu „Polomljene školjke“ koji je bio dio zvanične selekcije SFF-a (2011).

2001. godine boravila  na Skidmore Collegeu u New Yorku učeći Suzuki metod fizickog treninga glumca, kao i Viewpoints direktno od Anne Bogart, utemeljiteljice istog.

Radi kao vanredni profesor na predmetu Gluma na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli.

Završila postdiplomski studij na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu  gdje je 2010. godine odbranila magistarski rad  i stekla zvanje Magistra književno- historijskih nauka.

Poznata bh. glumica Selma Alispahić u emisiji ‘Sasvim iskreno’ na MTV Igman:

 

Previous Prirodne ljepote naše domovine
Next KOSAČIN "LJUBAVNI SLUČAJ"

You might also like

TV

Međunarodna zajednica prije šest godina otvorila put za referendum u RS (Video)

Svako ko danas u Bosni i Hercegovini, ali i van njenih granica, posljednje postupke Milorada Dodika vezano za referendum najavljen za 25. septembar ocjenjuje kao jeftini politički igrokaz s namjerom

TV

Adela i Hanka iz Sarajeva na YES Network-u

U najjačoj košarkaškoj ligi (NBA) košarkaši Brooklyn Netsa sinoć su slavili rezultatom 107:99 protiv ekipe Sacramento Kingsa. Naš reprezentativni kapiten Mirza Teletović je utakmicu završio sa 11 poena i sedam

TV

Nimet-hanuma: Majke su prve učiteljice u životu, prvo je Bog, pa onda majka

Hadži Nimet-hanuma Jahić – posljednja bosanska kadinica i kći jednog paše Face TV je Nimet-hanumu Jahić proglasila za CD ličnost 2014. godine. Razmislimo o riječima i porukama ove mudre 93-godišnje starice: –