Semberija: 50 posto učenika nakon školovanja odlazi u inostranstvo

Semberija: 50 posto učenika nakon školovanja odlazi u inostranstvo

Vuk, Milorad i Aleksandar pripadaju grupi mladih ljudi koji su još kao maloljetni, pri upisu srednje škole, odlučili da će budućnost i karijeru graditi u inostranstvu.

 VUK CVJETKOVIĆ, učenik završnog razreda kuharskog smjera

“Jednostavno može se reći zbog niskih plata i primanja u ovoj zemlji i teškog života zbog istih tih primanja”.

 ALEKANDAR BODO, učenik završnog razreda kuharskog smjera

“Mislim, a tamo mogu više da zaradim i naučim nešto više”.

MILORAD ĆUKOVIĆ, učenik prvog razreda konobarskog smjera

“Zato što je tamo bolje. U plati je velika razlika”.

Posao u zemljama Evrope, najviše Njemačkoj i Sloveniji, tokom protekle godine posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH pronašlo je skoro 13 500 ljudi, odnosno svakog dana trbuhom za kruhom iz naše zemlje otišlo je 35 ljudi.

Starosna granica onih koji odlaze iz naše zemlje sve je niža. Dok škole obrazuju kadar i nastoje učenicima omogućiti što kvalitetnije sticanje praktičnih znanja, taj kadar odmah nakon sticanja znanja odlazi.

SAŠA MATIĆ, direktor Srednje stručne škole Janja

“Mi smo radili neku analizu, nekih 40 do 50 posto djece nakon završetka već od juna imaju ponude hrvatsko i crnogorsko primorje,Češku, Prag elitne hotele da rade kao kuvari i konobari imaju dobra primanja”.

MILENKO MAKSIMOVIĆ, direktor Tehničke škole “Mihajlo Pupin” Bijeljina

“Gledamo da im praktična nastava bude što bolja i kvalitetnija kako bi bili spremni nakon završenog zanata.To je negdje otprilike 50, 50 posto gdje učenici koji pronalaze posao u inostranstvu na 50 posto njih koji se zadržavaju u lokalnim gradskim privrednim društvima.”

Dok škole rade svoj posao, konkretni koraci nadležnih kako bi se zaustavio odlazak mladih izostaju. Jer, ni najobrazovaniji i najstručniji nisu dovoljno motivisani da ostanu.

MILE STEVIĆ, ZPU “Preduzetnik”

“Moramo privredu podsticati, moramo činiti sve da ljude zadržimo, a zadržaćemo ih ako im obezbjedimo stabilnu budućnost i povoljne uslove rada.Moraju se relaksirati uslovi rada, moraju se smanjiti obaveze generalno, osloboditi parafiskalnih nameta, smanjiti poreze i doprinose, ako ne može generalno ono bar diferencirano”.

One koji su, ipak. odlučili da ostanu, za sad zadržava nada.

MIRJANA DRAŠKIĆ, učenica završnog razreda kulinarskog smjera

“Planiram da ostanem, nisam kao neki moji da idem vani ovdje može više toga da se nauči, a i vremenom će se povećati plate”.

Dok škole skoro polovinu učenika stručnih usmjerenja školuju za inostranstvo, nadležni ne reaguju, a sve je više i cijelih porodica koje ne mogu više čekati “da svanu bolji dani” koji im se obećavaju već godinama, izvještava BHRT.

Previous Savo Milošević više nije selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine
Next Sarajevski sajam knjiga od sutra u Skenderiji

You might also like

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica Armije RBiH u Tuzlanskom kantonu

  Armija Republike Bosne i Hercegovine je službeno osnovana na današnji dan prije 26 godina, od jedinica Teritorijalne obrane Bosne i Hercegovine i organizovanih dobrovoljaca. Centralna manifestacija obilježavanja za Tuzlanski

NAŠI DANI

Polaganjem cvijeća na mostu preko rijeke Save obilježena 32. godišnjica ubistva civila

Polaganjem cvijeća i vijenaca na mostu preko rijeke Save koji povezuje Brčko i Gunju u Republici Hrvatskoj više udruženja proisteklih iz proteklog rata obilježilo je 32. godišnjicu ubijanja nekoliko desetina civila.

NAŠI DANI

U turskom gradu Sorgun izgrađen “baščaršijski” sebilj

U gradu Sorgun u turskoj provinciji Yozgat izgrađen je sebilj poput onog na sarajevskoj Baščaršiji, koji predstavlja simbol osmanske ostavštine u Bosni i Hercegovini.  Sebilj u Sorgunu je izgrađen prilozima