Sidran: Zar ima među nama naivan da se čudi sličnim postupcima zapadne Evrope?

Sidran: Zar ima među nama naivan da se čudi sličnim postupcima zapadne Evrope?

Peter Handke nije zaslužio Novelovu nagradu za književnost- mišljenje je svjetske javnosti koja ne prestaje reagirati na odluku Komiteta Švedske akademije da ovo vrijedno priznanje dodijeli kontroverznom austrijskom književniku.

– Peter Handke je Bob Dylan koji negira genocid- napisao je na svom Twitter nalogu, Aleksandar Hemon, bosanskohercegovački pisac sa američkom adresom.

Sa njim se složio i pjesnik Kris Marej:

-Handke je 2006. prisustvovao sahrani bivšeg srpskog lidera i navodnog ratnog zločinca Slobodana Miloševića, figure koju je dugo hvalio iako je bio optužen za genocid.

Odbacujemo odluku da pisac koji je uporno dovodio u pitanje dokumentovane ratne zločine zaslužuje da bude proslavljen zbog svoje “jezičke domišljatosti”, navodi američko udruženje književnika PEN centar. 

-U trenutku porasta nacionalizma, autokratskog liderstva i dezinformisanosti svijeta, književna zajednica zaslužuje bolje od ovoga. Duboko žalimo zbog izbora Nobelove komisije za književnost- naveli su iz organizacije PEN America.

Književnik Abdulah Sidran mišljenja je da je Nobelova nagrada po logici stvari prošle godine trebala biti ukinuta, kada je Nobelov komitet obustavio svoj rad zbog seksualnog skandala u njegovoj administraciji. Odluku da nagrada ove godine bude dodijeljena Handkeu prokomentirao je kratko za Faktor: “Smatram da taj fenomen treba apsolutno ignorisati. Zar ima među nama iko toliko naivan da se čudi sličnim postupcima zapadne Evrope”.

Previous Zenica: Posao za 40-tak radnika
Next Ećo Company počinje na Ilidži izgradnju jednog od najvećih salona namještaja u regionu

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena 30. godišnjica zločina na Korićanskim stijenama

Dvije stotine ruža bačeno je sa litice na lokalitetu Korićanske stijene na Vlašiću, gdje je na današnji dan 1992. godine strijeljano najmanje 200 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca. Na 30. godišnjicu

NAŠI DANI

U USK SUTRA DAN ŽALOSTI

Vlada USK-a proglasila je 29. januar, dan ukopa trojice mladića, stradalih u saobraćajnoj nesreći, Danom žalosti, javlja rtvusk. Vlada USK-a donijela je Odluku o proglašenju 29. januara Danom žalosti u

NAŠI DANI

Turcima dosta priče, pozivaju na djelovanje protiv Izraela

Veliki propalestinski skup održava se u turskoj metropoli Istanbulu, a prati ga Al Jazeerin novinar Osama bin Javaid. On navodi kako stav predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana postaje sve oštriji