“Sistem prečišćavanja zraka” – inovacija sarajevskih srednjoškolaca na na Teknofestu u Istanbulu

“Sistem prečišćavanja zraka” – inovacija sarajevskih srednjoškolaca na na Teknofestu u Istanbulu

Učenici škola “Maarif” iz Sarajeva jedini su učesnici sa Balkana na Teknofest u Istanbulu, jednom od najvećih festivala iz oblasti zrakoplovstva i tehnologije u svijetu

Na međunarodnom aerodromu “Ataturk“ u Istanbulu jučer je počeo Teknofest, jedan od najvećih festivala iz oblasti zrakoplovstva i tehnologije u svijetu, čiji je organizator Turska tehnološka fondacija (T3) i Ministarstvo industrije i tehnologije Republike Turske, a festival su podržali i mnogi univerziteti, prenosi AA.

Ovaj događaj je iskorak Turske u oblastima tehnologije i nauke, te izraz spremnosti ove zemlje da bude jedan od vodećih inovatora i proizvođača u oblastima zrakoplovstva i tehnologije. Na festivalu se očekuje više od milion posjetilaca.

Festival se sastoji od mnogobrojnih prezentacija i takmičenja koja se održavaju u 12 kategorija kao što su projektovanje i dizajn mini džet radijskih kompresora, turbofan motora, autonomnih vozila, električnih vozila, raketa, umjete inteligencije, satelita, robotike i slično.

Najavljeno je 19 takmičenja za mlade kao podrška mladim inovatorima i naučnicima u polju tehnoloških nauka i inženjerstva. Kroz pomenuta takmičenja biće predstavljene nove bespilotne letjelice, bespilotni podvodni sistemi, rakete, sateliti kao i druga dostignuća iz oblasti robotike.

U sklopu ovog takmičenja učenici drugog razreda Gimnazije “Maarif” iz Sarajeva uz pratnju profesora matematike i robotike Elvedina Tanje predstavili su svoj projekat kao jedini predstavnici Bosne i Hercegovine ali i regiona.

Projekat nosi naziv “Sistem prečišćavanja zraka” (Air filter), a cilj mu je rješavanje problema zagađenosti zraka širom svijeta. Većina problema sa zagađenjem zraka su uzrokovani dimnjacima jer ljudi sagorijevaju razne materijale, a ne samo drvo. Ovo je svjetski problem i veoma je ozbiljan za zdravlje, navode iz škole “Marif”.

Glavni problem je zagađenje zraka u velikim gradovima i industrijskim zonama. Svrha filtera jeste smanjiti koncentraciju štetnih čestica u zraku i time poboljšati životni standard a sve to Zahvaljujući specifikaciji vode koja je odličan prirodni filter.

Ono što je inovativno u ovom projektu jeste da se koristi kozmetički samo jedna voda koja će se filtrirati u prirodnom filteru od nekoliko slojeva: šljunak, pijesak, aktivni ugljen i platneni pokrivač. Ovaj filter će moći da se mijenja i biće u kubičnoj kocki ili cilindričnom obliku. Dim prolazi kroz rezervoar vode gdje se vrši filtracija, nakon koje se dobija čišći zrak. Za filtriranje koristi se prirodni filter koji se sastoji od šljunka, aktivnog uglja, pijeska i zemlje, a tim procesom zagađenje zraka može se smanjiti od 50 do 60 posto.

U kategoriji Tehnologije za ljudsku dobrobit, sa navedenim projektom, tim škola “Maarif” pod imenom “BH MAARIF”, plasirao se u finale i bori se za medalju.

Festival zrakoplovsta i tehnologije u Istanbulu će trajati do 24. septembra.

Previous Salko Smajić na imanju kod D. Vakufa uzgaja paradajze teže od 1 kg
Next FlyBosnia povezala Sarajevo sa Londonom

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nova knjiga prof. dr. Fikreta Čauševića u izdanju Palgrave Macmillan New York

Knjiga kritički razmatra globalne finansijske tokove i rezerve finansijske imovine i obveza, te njihov uticaj na globalnu ravnotežu ekonomske moći, piše business-magazine. Palgrave Macmillan New York, nakon pozitivne “double blind

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosna i Hercegovina pamet ima: Priča o mladim bosanskim naučnicima

  Mladi i uspješni: Almir Badnjević i Adla Kahrić pričaju svoju priču o svjetskom ospjehu postignutom u svojoj zemlji… Nakon agresije na BiH mnogo je onih koji su svoje utočiste

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Emina Dervišević, dobitnica Evropske nagrade u medicini

Bosanskohercegovačka doktorica medicinskih nauka Emina Dervišević u Parizu je dobila prestižnu Evropsku nagradu u medicini za forenzičku medicinu. Vlasnica je brojnih priznanja, a njen kontinuirani rad i trud ponovo su