Sjećanje na “Zlatnog ljiljana” Amira Žilića

Sjećanje na “Zlatnog ljiljana” Amira Žilića

U Starom Majdanu je u srijedu obilježena 23. godišnjica pogibije Amira Žilića, „zlatnog liljana“ i heroja proteklog odbrambeno oslobodilačkog rata.

Ovome događaju, čiji su organizatori bila boračka udruženja s područja općine Sanski Most, prisustvovali su brojni predstavnici društveno političkog života i mještani Starog Majdana.

Prisutnima se obratio ministar unutrašnjih poslova u Vladi USK, Senad Kljajić, koji je istovremeno i predsjednik Udruženja „Zlatni ljiljani“u Sanskom Mostu. On je istakao kako je Amir Žilić bio mlad čovjek, izvanrednih vojničkih i organizatorskih sposobnosti, zbog čega je i imenovan za jednog od komandira u Sedamnaestoj viteškoj krajiškoj brigadi. „Ovaj mladi čovjek je poginuo u borbi za slobodnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu i time nas zadužio da branimo i njegujemo vrijednosti za koje je dao svoj mladi život.“, istakao je ministar Kljajić.

Tragična pogibija Amira Žilića, koji je imao svega 24 godine, dogodila se na ratištu kod Visokog, prilikom slamanja neprijateljske ofanzive na ovaj grad kojom prilikom su u ratnim dejstvima sudjelovali i pripadnici „Sedamnaeste“. U vrijeme pogibije bio je najmlađi komandant u redovima Armije RBiH i komandovao je Drugim bataljonom 17. krajiške viteške brigade.

Amir Žilić je svoj mladi život ugradio u temelje slobode koju danas uživamo, a njegovo vječno počivalište je šehidsko mezarje u Travniku. 14. aprila 1994. godine, naredbom štaba Vrhovne komande Armije RBiH, posthumno je odlikovan najvećim armijskim priznanjem – “Zlatnim grbom sa mačevima”. Ratni saborac Amira Žilića i predstavnik Udruženja „Sedamnaesta krajiška brigada“, Salko Karajlić, evocirao je uspomene na njega.

12417706_1541172182866546_6338960362286815607_n

„Amir je bio jedinstvena ličnost, odličan borac i dobar drug, spreman da pomogne svima koji su u nevolji. Ponosan sam na moje poznanstvo i prijateljstvo s njim.“, istakao je Karajlić.

Prisutne delegacije su potom položile cvijeće na spomen obilježje koje se gradi u centru Starog Majdana i posvećeno je Amiru Žiliću, kao i borcima Armije RBiH i civilnim žrtvama koje su iz ovog mjesta.

Nakon toga upriličena je posjeta mezaru Muhameda Bešića koji se nalazi u haremu mjesne džamije. Bešić je bio jedan od organizatora otpora agresoru na području Starog Majdana, a poginuo je u borbama s neprijateljem 13. oktobra 1992. godine.

Izvor: inmedia.ba

Previous Stari grad Glamoč
Next NBA: Odlični nastupi bosanskih košarkaša (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Otkriveno spomen obilježje 4. Viteškoj motorizovanoj brigadi

  Ispred Općine Ilidža danas je otkriveno spomen obilježje 4. Viteškoj motorizovanoj brigadi, povodom 26. godišnjice formiranja ove brigade koja je tokom agresije na BiH čuvala Hrasnicu, Sokoloviće, slobodne teritorije

NAŠI DANI

Terzo: Aprilske boračke naknade uvećane u skladu s izmjenama Zakona

 Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, u četvrtak na sjednici u Mostaru, donijela četiri odluke koje se odnose na

NAŠI DANI

Premijerka Škotske nakon Sarajeva posjetila Srebrenicu

Premijerka Škotska Nicola Sturgeon boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Jučer ju je u Sarajevu dočekao ambasador Ferguson koji je uvaženoj gošći bio domaćin te su prošetali sarajevskim ulicama uz posjete