Sjećanje na “Zlatnog ljiljana” Amira Žilića

Sjećanje na “Zlatnog ljiljana” Amira Žilića

U Starom Majdanu je u srijedu obilježena 23. godišnjica pogibije Amira Žilića, „zlatnog liljana“ i heroja proteklog odbrambeno oslobodilačkog rata.

Ovome događaju, čiji su organizatori bila boračka udruženja s područja općine Sanski Most, prisustvovali su brojni predstavnici društveno političkog života i mještani Starog Majdana.

Prisutnima se obratio ministar unutrašnjih poslova u Vladi USK, Senad Kljajić, koji je istovremeno i predsjednik Udruženja „Zlatni ljiljani“u Sanskom Mostu. On je istakao kako je Amir Žilić bio mlad čovjek, izvanrednih vojničkih i organizatorskih sposobnosti, zbog čega je i imenovan za jednog od komandira u Sedamnaestoj viteškoj krajiškoj brigadi. „Ovaj mladi čovjek je poginuo u borbi za slobodnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu i time nas zadužio da branimo i njegujemo vrijednosti za koje je dao svoj mladi život.“, istakao je ministar Kljajić.

Tragična pogibija Amira Žilića, koji je imao svega 24 godine, dogodila se na ratištu kod Visokog, prilikom slamanja neprijateljske ofanzive na ovaj grad kojom prilikom su u ratnim dejstvima sudjelovali i pripadnici „Sedamnaeste“. U vrijeme pogibije bio je najmlađi komandant u redovima Armije RBiH i komandovao je Drugim bataljonom 17. krajiške viteške brigade.

Amir Žilić je svoj mladi život ugradio u temelje slobode koju danas uživamo, a njegovo vječno počivalište je šehidsko mezarje u Travniku. 14. aprila 1994. godine, naredbom štaba Vrhovne komande Armije RBiH, posthumno je odlikovan najvećim armijskim priznanjem – “Zlatnim grbom sa mačevima”. Ratni saborac Amira Žilića i predstavnik Udruženja „Sedamnaesta krajiška brigada“, Salko Karajlić, evocirao je uspomene na njega.

12417706_1541172182866546_6338960362286815607_n

„Amir je bio jedinstvena ličnost, odličan borac i dobar drug, spreman da pomogne svima koji su u nevolji. Ponosan sam na moje poznanstvo i prijateljstvo s njim.“, istakao je Karajlić.

Prisutne delegacije su potom položile cvijeće na spomen obilježje koje se gradi u centru Starog Majdana i posvećeno je Amiru Žiliću, kao i borcima Armije RBiH i civilnim žrtvama koje su iz ovog mjesta.

Nakon toga upriličena je posjeta mezaru Muhameda Bešića koji se nalazi u haremu mjesne džamije. Bešić je bio jedan od organizatora otpora agresoru na području Starog Majdana, a poginuo je u borbama s neprijateljem 13. oktobra 1992. godine.

Izvor: inmedia.ba

Previous Stari grad Glamoč
Next NBA: Odlični nastupi bosanskih košarkaša (Video)

You might also like

NAŠI DANI

U USK SUTRA DAN ŽALOSTI

Vlada USK-a proglasila je 29. januar, dan ukopa trojice mladića, stradalih u saobraćajnoj nesreći, Danom žalosti, javlja rtvusk. Vlada USK-a donijela je Odluku o proglašenju 29. januara Danom žalosti u

NAŠI DANI

Uručeni ključevi 22 automobila prilagođena potrebama RVI

Današnjim uručenjem ključeva za 22 nova automobila prilagođena potrebama ratnih vojnih invalida 100 posto prve grupe, okončan je ovogodišnji program podrške pripadnicima ove kategorije.  Projekat je podrazumijevao nabavku i dodjelu

OTPOR BOSNE

Bihać na 4. godišnjicu ARBiH: Vojna parada za pamćenje u čast heroja koji su odbranili državu

25 godina je od službenog osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine – u periodu agresije jedine legalne vojske naše države. Vojska je to koja je doslovno iznikla iz naroda; iz