Sjećanje na zločin u Sanskom Mostu: Dok je gubio na ratištu, Arkan se svetio nad civilima

Sjećanje na zločin u Sanskom Mostu: Dok je gubio na ratištu, Arkan se svetio nad civilima

Na lokalitetu gdje se nalazila masovna grobnica u selu Sasina, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, u utorak je obilježena 26. godišnjica zločina nad 65 Bošnjaka i Hrvata iz Sanskog Mosta.

Za razliku od protekle godine, kada je zbog pandemije virusa korona izostao „Marš mira“ od Trga ljiljana do spomen obilježja u Sasini, ove godine marš je ponovo organizovan uz sudjelovanje velikog broja učesnika. Na ovaj način želi se uputiti poruka da se zločin u Sasini ne smije zaboraviti kako se takvi događaji više nikada i nikome ne bi ponovili.

Centralni događaj obilježavanja organizovan je u Sasini, gdje se članovi porodica ubijenih žrtava, brojni građani kao i delegacije iz društveno političkog života općine prisjetili jednog od najstrašnijih zločina koji su počinjeni na ovim prostorima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Organizator obilježavanja 26. godišnjice zločina u Sasini bila je Mjesna zajednica Šehovci uz pomoć Općine Sanski Most.

Tog 21. septembra 1995. godine na gublište u blizini katoličke crkve u selu Sasina dovedeno 67 nedužnih civila, muškaraca Bošnjaka i Hrvata, a među njima i jedna žena.

Dovedeni su iz logora Šehovci i kotlovnice Hotela „Sanus“, gdje su bili zatočeni, a mnogi su bukvalno odvučeni od svojih kuća i porodica. Brutalno su likvidirani u noćnim satima ispred farova autobusa kojim su dovezeni na stratište.

Zločin su preživjela dva svjedoka koji su svjedočili o svemu, ali zbog kojeg još uvijek niko od neposrednih izvršilaca nije odgovarao. Ovaj strašni zločin dokumentiran je i u nekim od presuda Haškog tribunala, ali od njegovih neposrednih izvršilaca nikada niko nije priveden licu pravde. Strijeljanje nedužnih civila, prema dostupnim dokumentima i informacijama, počinila je zloglasna jedinica Arkanovaca, koji su tih septembarskih dana boravili na području Sanskog Mosta, uz pomoć lokalnih pomagača, a u tom periodu su počinjeni i brojni drugi zločini nad nedužnim građanima Sanskog Mosta.

Tijela žrtava su pronađena u masovnoj grobnici odmah nakon oslobođenja Sanskog Mosta, a ukopana su na šehidskom mezarju u Poljaku. Nakon centralnog skupa upriličena je i posjeta ovom šehidskom mezarju gdje je proučena fatiha za sve ubijene žrtve.

Sana ‘95, povratak teritorija u ustavno-pravni poredak države

Tokom septembra i oktobra u oslobodilačkoj operacije Armije Republike Bosne i Hercegovine oslobođena je znatna teritorija i niz gradova u Bosanskoj krajini – Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa te na koncu i Sanski Most. Srbijanski komandant Željko Ražnatović ‘Arkan’ tih sedmica, pored pokazivanja pred stranim novinarima po danu, i ubijanja civila po mraku, drugo ništa nije ni mogao dok je gubio na ratištu i uzmicao pred združenim jedinicama 5. i 7. korpusa bosanske armije.

(sanartv/MiruhBosne)

Previous Tuzla: RSD Sloboda otvara Kuću sporta, prvu u Bosni i Hercegovini
Next Džindić najavio realizaciju dva velika energetska projekta do kraja 2023.

You might also like

NAŠI DANI

Zasjala podrinjska ljepotica koja je uništena u klizištu: Najljepši bajramski poklon za povratnike u Cersku (FOTO)

Nakon što je uništena aktiviranjem klizišta u maju prošle godine, džamija u povratničkom naselju Cerska, koje se nalazi između Zvornika i Vlasenice, ovih dana je ponovo zasjala punim sjajem. Završetkom

NAŠI DANI

Stari Grad: 212 učenika i studenata potpisalo ugovore o stipendiranju

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo mr. Ibrahim Hadžibajrić potpisao je danas 212 ugovora sa korisnicima stipendija za školsku/akademsku 2019./2020. godinu iz kategorije boračke populacije. Nakon provedene konkursne procedure i obrađenih

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Kako je Paul iz Kalifornije saznao za smrt svog prijatelja prijedorskog heroja Doktora Ese

  Paul Kareer iz Catrovillea (Kalifornija) 80-ih je godina na američkoj Samoi upoznao prijedorskog heroja doktora otorinolaringologa Esada Sadikovića, a istinu o njegovom mučkom pogubljenju saznao je tek nedavno, piše