Sjećati se i tražiti pravdu: Obilježena 28. godišnjica od masakra šestero djece u Bosanskoj ulici na Alipašinom Polju

Sjećati se i tražiti pravdu: Obilježena 28. godišnjica od masakra šestero djece u Bosanskoj ulici na Alipašinom Polju

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe danas je obilježena 28. godišnjica od masakra u ulici Bosanska kod broja 4, na Alipašinom Polju, u kojem je smrtno stradalo šestero djece.

Indiru Brković, Jasminu Brković, Mirzu Dedovića, Danijela Jurenića, Nermina Rizvanovića i Admira Subašića, tokom sankanja i dječije igre ubile su granate ispaljene sa položaja vojske RS.  Još šestero mališana je tada teže ranjeno.

Na mjesto njihovog stradanja cvijeće je položila ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić koja je istakla kako ono podsjeća na sve strahote i surovost hiljadudnevne opsade našega grada. Poručila je kako se moramo sjećati ubijene nevine djece i tražiti pravdu za njih.

„Ponovo smo ovdje, na mjestu koje označava tugu i bol svih nas,  svjedoči o ubistvu onih koji nisu imali mogućnost da dosanjaju svoje snove, usreće svoje bližnje, izgrade ovaj grad i ovu našu zemlju. Brković Indira danas bi imala 40 godina, njena sestra Jasmina 33 godine, Mirza Dedović 36, Danijel Jurenić 39, Nermin Rizvanović 41, a Admir Subašić 36 godina. Ne postoje riječi kojima bismo opisali bol i nemoć onih čiji su najmiliji ubijeni, ne postoji logika kojom bi objasnili zbog čega su bez milosti mučeni izdaleka i ubijani građani Sarajeva, njih više od 12.000, od kojih više od 1.600 djece, nevinih, neiskvarenih mladih duša“, riječi su ministrice Nikolić.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine Fikret Grabovica rekao je da su djeca Sarajeva ubijana sistematski i ciljano, što ne smijemo zaboraviti i što treba da prenosimo na buduće generacije kako se ovakvo zlo ne bi nikada ponovilo.

„Postoji fotografija ovog mjesta nakon počinjenog zločina, a na njoj snijeg nije bio bijele nego crvene boje. Razbacane sanke i dječije igračke… Sve to govori na koji su način i u kakvim prilikama ubijana djeca tokom opsade grada“, istakao je.

Pozvao je nadležne u Tužilaštvu da procesuiraju zločine počinjene nad djecom Sarajeva, jer su mu to obećavali, kako je naveo, uz obrazloženje da će to biti prioritet u njihovom radu.

Na mjesto masakra danas su cvijeće položile i porodice i prijatelji ubijenih, potom delegacije Grada Sarajeva, Općine Novi Grad, Općinskog vijeća, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Unije civilnih žrtava rata KS, Udruženja „Svjetlost“ i MZ Alipašino Polje C faza.

Previous Bosna i Hercegovina lani izvezla struje u vrijednosti 830 miliona BAM
Next Godišnjica pogibije komandanta Senahida Bolića: Mi nemamo druge države, rezervne nemamo

You might also like

NAŠI DANI

Učionica na otvorenom u školi u Kaćunima (Video)

Na području Srednjobosanskog kantona uveliko teku pripreme za početak školske godine u uvjetima pandemije. Zanimljiv primjer zabilježili smo u busovačkoj osnovnoj školi Kaćuni, gdje su nastavnici vlastitim snagama, a sve

NAŠI DANI

Transparentnost Općine Stari Grad bit će predstavljena na Forumu općina Vijeća Evrope

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, Općinu Stari Grad kao i općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, prepoznao je kao lidera u regiji u transparentnosti poslovanja i borbi protiv korupcije

NAŠI DANI

Džaferović: Vučićeva izjava sramna i za svaku osudu (VIDEO)

  Izjava predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u vezi s genocidom u Srebrenici i vetom koji je stavila Rusija na rezoluciju o Srebrenici , za svaku je osudu i sramna