Sjećati se i tražiti pravdu: Obilježena 28. godišnjica od masakra šestero djece u Bosanskoj ulici na Alipašinom Polju

Sjećati se i tražiti pravdu: Obilježena 28. godišnjica od masakra šestero djece u Bosanskoj ulici na Alipašinom Polju

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe danas je obilježena 28. godišnjica od masakra u ulici Bosanska kod broja 4, na Alipašinom Polju, u kojem je smrtno stradalo šestero djece.

Indiru Brković, Jasminu Brković, Mirzu Dedovića, Danijela Jurenića, Nermina Rizvanovića i Admira Subašića, tokom sankanja i dječije igre ubile su granate ispaljene sa položaja vojske RS.  Još šestero mališana je tada teže ranjeno.

Na mjesto njihovog stradanja cvijeće je položila ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić koja je istakla kako ono podsjeća na sve strahote i surovost hiljadudnevne opsade našega grada. Poručila je kako se moramo sjećati ubijene nevine djece i tražiti pravdu za njih.

„Ponovo smo ovdje, na mjestu koje označava tugu i bol svih nas,  svjedoči o ubistvu onih koji nisu imali mogućnost da dosanjaju svoje snove, usreće svoje bližnje, izgrade ovaj grad i ovu našu zemlju. Brković Indira danas bi imala 40 godina, njena sestra Jasmina 33 godine, Mirza Dedović 36, Danijel Jurenić 39, Nermin Rizvanović 41, a Admir Subašić 36 godina. Ne postoje riječi kojima bismo opisali bol i nemoć onih čiji su najmiliji ubijeni, ne postoji logika kojom bi objasnili zbog čega su bez milosti mučeni izdaleka i ubijani građani Sarajeva, njih više od 12.000, od kojih više od 1.600 djece, nevinih, neiskvarenih mladih duša“, riječi su ministrice Nikolić.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine Fikret Grabovica rekao je da su djeca Sarajeva ubijana sistematski i ciljano, što ne smijemo zaboraviti i što treba da prenosimo na buduće generacije kako se ovakvo zlo ne bi nikada ponovilo.

„Postoji fotografija ovog mjesta nakon počinjenog zločina, a na njoj snijeg nije bio bijele nego crvene boje. Razbacane sanke i dječije igračke… Sve to govori na koji su način i u kakvim prilikama ubijana djeca tokom opsade grada“, istakao je.

Pozvao je nadležne u Tužilaštvu da procesuiraju zločine počinjene nad djecom Sarajeva, jer su mu to obećavali, kako je naveo, uz obrazloženje da će to biti prioritet u njihovom radu.

Na mjesto masakra danas su cvijeće položile i porodice i prijatelji ubijenih, potom delegacije Grada Sarajeva, Općine Novi Grad, Općinskog vijeća, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Unije civilnih žrtava rata KS, Udruženja „Svjetlost“ i MZ Alipašino Polje C faza.

Previous Bosna i Hercegovina lani izvezla struje u vrijednosti 830 miliona BAM
Next Godišnjica pogibije komandanta Senahida Bolića: Mi nemamo druge države, rezervne nemamo

You might also like

NAŠI DANI

Milica Marković u Parlamentu BiH: Bošnjaci uplašeni zbog vježbe? I treba da se boje, jer je na njoj pokazana moć MUP-ova Srbije i RS-a

Na današnjoj sjednici državnog Parlamenta zastupnica SNSD-a Milica Marković posebno se istakla. Nažalost, nije se istakla nekim korisnim djelovanjem, već  skandaloznim izjavama… Ona je prokomentarisala izjavu zastupnika SDA Sadika Ahmetovića

NAŠI DANI

Novi detalji špijunskog skandala! Hrvatska glumi prijatelja a čini sve da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu (Video)

  Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saslušalo je državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića, vezano za navode da su obavještajci iz Hrvatske vrbovali selefije da prenose oružje u Bosnu i Hercegovini. Mektić

NAŠI DANI

Novalić: Solidarnost i zajedništvo su nam važniji nego ikad

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u novogodišnjem intervjuu za Federalnu novinsku agenciju (FENA) govorio je o usvajanju budžeta za 2021. godinu, borbi s posljedicama pandemije, političkoj podršci i