Skandal u najavi: Plenković tražio da se zvaničnici EU tokom posjete BiH ne susreću sa Komšićem

Skandal u najavi: Plenković tražio da se zvaničnici EU tokom posjete BiH ne susreću sa Komšićem

Hrvatski premijer Andrej Plenković tražio je od zvaničnika EU u Bosni i Hercegovini da delegacija EU koju čine on, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski premijer Mark Rutte ne ide u Predsjedništvo BiH kako bi izbjegao susret sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, saznaje Istraga.ba.

Međutim, Ambasada Kraljevine Nizozemske insistirala je da se u službeni protokol uvrsti posjeta Predsjedništvu BiH, pa je, tako, u službenoj najavi navedeno da će Ursula von der Leyen, Andrej Plenković i  Mark Ruse u utorak, u 8.45 sastati biti u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ipak, prema informacijama Istrage, još uvijek nije izvjesno hoće li Plenković biti dio delegacije.

Prema informacijama Istrage, saradnici hrvatskog premijera proteklih su dana intenzivno provjeravali da li će predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić biti u Sarajevu na dan posjete, jer je, kako su ranije informirane vlasti Republike Hrvatske, Komšić najavio službeni put.

Podsjetimo, zvaničnici Republike Hrvatske izbjegavaju posjete Predsjedništvu Bosne i Hercegovine kako bi izbjegli susrete sa  Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BIH iz reda hrvatskog naroda kojeg smatraju “nelegitimnim”.

“To je nama neprihvatljivo. To nama predstavlja ogromnu neugodnu prepreku u odnosima. Nije normalno da Hrvat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nikad nije primljen u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina”, kazao je Plenković  u januaru 2022. godine.

On je tada ponovio i starve lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, da “od 2006. godine postoji “anomalija i izborni inženjering” koji se očituje u tome da su brojniji Bošnjaci u Federaciji BiH tri puta izabrali hrvatskog člana Predsjedništva”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak popodne doputovao je u Sarajevo gdje ga je, na aerodromu, dočekao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković. Plenković se nakon toga zaputio na sastanak sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom Kavazovićem. No, da li će posjetiti Predsjedništvo BiH, saznat ćemo u utorak ujutro.

Previous Na današnji dan prije tri decenije preminuo je komandant odbrane Olova - Senahid Bolić 'Bolo'
Next NES BiH: Dogovorena izdaja države neće proći

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Kavazović u Bratuncu pozvao žrtve da od institucija traže da sva mjesta zločina budu obilježena kao mjesta sjećanja

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozvao je danas sve žrtve genocida da napišu pismo državnim institucijama i međunarodnoj zajednici, tražeći od njih da sva mjesta

NAŠI DANI

Novinarki u RTV Srebrenica sugerirano da ne koristi pojam genocid

Kadira Šakić, jedna od troje zaposlenih Bošnjaka u RTV Srebrenica, te kako je kazala za N1 jedina Bošnjakinja kao diplomirani novinar suočila se sa sugestijom da ne koristi termin genocid.

NAŠI DANI

Završena obnova zgrade “Pancirka“ na Dobrinji

  Završena je obnova zgrade “Pancirka”, simbola odbrane Dobrinje i grada Sarajeva, koja je tokom rata pretrpjela velika oštećenja. U sklopu radova urađena je kompletna termo – fasada i zamijenjena