Skandalozni ministar vanjskih poslova RH: Dobio sam saglasnost Rusije za izmjene izbornog zakona u BiH

Skandalozni ministar vanjskih poslova RH: Dobio sam saglasnost Rusije za izmjene izbornog zakona u BiH

Na samom početku zasjedanja Hrvatskog sabora, na kojem zastupnici postavljaju pitanja članovima Vlade RH, počela je burna rasprava i to o Bosni i Hercegovini. Plenković je dobio uvrede zbog učešća koalicionog partnera Milorada Pupovca na proslavi Dana RS u Banjaluci, koji je ranije Ustavni sud BiH osporio. Ni on nije ostao dužan.

Zastupnica Selka Raspudić oštro se obraćala Plenkoviću.

“Neću Vas pitati je li Vam se osušilo grlo kada ste morali zvati Ursulu, neću vas pitati zašto je Markov trg još ograđen, zašto naričete nad nedostatkom medijske pažnje,  kako vam se sviđa mijenjanja šešira vašeg najdražega koalicijskogpartnera Pupovca od proslave do proslave. Da vam se to ne sviđa, sigurno biste prekinuli koaliciju”, kazala je.

Plenkoviće nije ostao dužan. Nazvao je “ljubiteljicom Milanovića” te upitao zbog čega ostaju nijemi kada se “Milanović grli, hvali, bratimi, partneruje s Dodikom”.

“Tišina, ogromna tišina. Ništa. nula. Zero. I tako već godinu i po dana. Kao i svi koji su se očitovali prije desetak danas, šute. Šta biste Vi? Raskinuli Vašu ljubav s Milanovićem zbog te izjave? Niste. Kada aršini budu isti onda grakćite”, rekao je Plenković i prozovao njenog kolegu Bulja.

Reagovao je i Bulj tražeći povredu poslovnika, ali je zauzvrat dobio opomenu.

“Premijeru bih bi ukazao da na če****kim dernecima u Bačkoj Palanci i slaveći tvorevine kao što RS, je bio Vaš koalicijski partner Milroad Pupovac. Slavio je tvorevinu koja nastala na zločinu u Ratka Mladića. Na tome i dalje insistirajte”, rekao je Bulj nakon čega ga je opomenuo predsjedatelj Sabora.

Radman Grlić: Dobio sam saglasnost Rusije za izmjene izbornog zakona u BiH

U uvodu je zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj (NZ) postavila pitanje ministru vanjskih poslova RH Gordanu Grliću Radmanu o posjeti BiH.

“Hrvatska je dužna štititi prava i interese svojih državljana izvan domovine, i u BiH. Posebice je to važno istkanuta s obzirom na aktualnu političku situaciju u nama susjednoj zemlji. Pripadnici bošnjačke nacionalne manjine u RH njeguju posebna interes za sva politička zbivanja u BiH. S obzirom da ste kao šef nedavno posjetili Sarajevo i Moskvu i vođeni razgovori o BiH, molim Vas da dogovorite koliko smo se približili rješavanju oko funkcionalnog ustrojstva države BiH?”, pitala je zastupnica.

Ministar je rekao kako je bio u BiH tokom velikih tenzija. Kazao je da je posjet premijera bio izuzetno dobro prihvaćen. Istakao je kako je za Hrvatsku važno da pomaže i da jedina može legitimno svjedočiti unutar EU o važnosti stabilnosti unutar BiH.

Kazao je i to da bi se na proljeće trebala dogoditi zajednička sjednica Vlade RH i sjednica Vijeća ministara BiH. Bitno je to, dodao je, zbog prometne infrastrukture, zaštite okoliša, energetskog sektora i plinske povezanosti. Govorio je i o potrebi izmjene izbornog zakona.

Za posjetu Rusiji je rekao da je otišao da pošalje “poruku mira i stabilnosti”.

“Razgovarano je o promjeni Izbornog zakona u BiH za što sam dobio njihovu suglasnost”, rekao je Radmna Grlić, prenosi N1.

Nakon sastanka održanog prije dva dana u Moskvi, ruski ministar vanjskih poslova je izjavio: „Mogu potvrditi, kao i hrvatski kolega, da zastupamo striktno poštovanje Daytonskog sporazuma. Danas postoje planovi da se BiH pretvori iz jedne države, koja ima dva entiteta i tri konstitutivna naroda, u unitarnu državu. I uz mentorstvo SAD-a demonizira se Republika Srpska. Očigledna je diskriminacija bosansko-hercegovačkih Hrvata. Izborna reforma mora se završiti sada uz temelj na Daytonskom sporazumu. Slikovito je, da uz sve naglaske da se ne upleću u unutarnja pitanja drugih zemalja, SAD imenovao svog specijalnog izaslanika za provođenje izborne reforme BiH“.

Nedopustivo je miješanje u unutrašnje stvari druge države i njene zakone – svugdje – osim što je to već postalo uobičajeno kada je riječ o našoj zemlji! Možemo se zapitati kakva prava imaju nehrvati u RH i da li neko sa strane, iz druge države, može mijenjati zakone u toj zemlji!?

Rusija, koja se sve intenzivnije petlja u unutrašnje bosanske odnose i daje podršku destruktivnim politikama, pod pričom o ‘pravima i konstitutuvnosti’, nedavno je ukinula predsjednički status Republike Tatarstan (ranije i drugim republikama), svodeći tu funkciju na – ‘guvernersku’. Tatari, kao drugi najbrojniji narod nakon Rusa u Ruskoj Federaciji, obavezni su u svojoj republici učiti ruski jezik, dok je njihov maternji jezik gurnut u stranu i sveden na izborni predmet u školama. Traženje većih prava nerijetko se tretira kao separatizam.

(MiruhBosne/N1)

Previous Vučić Erdoganu rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet naše države, pa se žalio na bošnjačke medije
Next Snažna poruka! Američki nosač aviona USS Truman u Jadranskom moru blizu Bosne

You might also like

NAŠI DANI

Mijatović: Država BiH je iznad svih nas

Danas je u Banjaluci boravio Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, a ulicama grada prošetao je sa potpredsjednikom SDP-a Vojinom Mijatovićem. – Danas sam u Banja Luci kao potpredsjednik SDP BiH ugostio

NAŠI DANI

Završeni građevinski radovi na dionici biciklističke staze Dom penzionera-Nedžarići, smjer Ilidža-grad (FOTO)

Uveliko teku radovi na izgradnji prve faze biciklističke staze na području opštine Novi Grad, u dužini preko četiri kilometra. Njenom izgradnjom uspostavit će se jednosmjerni biciklistički saobraćaj na obje strane

NAŠI DANI

Zaštita državne imovine: Pravobranilaštvo BiH pokrenulo upravni spor protiv Vlade FBiH

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu upravni spor protiv Vlade FBiH, osporavajući odluke koje se odnose na šumsko zemljište u Varešu koje je dato na