Skok bez aplauza, cvijeće u Neretvi: Obilježena 29. godišnjica rušenja Starog mosta

Skok bez aplauza, cvijeće u Neretvi: Obilježena 29. godišnjica rušenja Starog mosta

Simbolično, kao i svih minulih godina, uz zvuk sirene koja je u vremenu agresija predstavljala opasnost od granatiranja, bacanje cvijeća u rijeku Neretvu i skok bez aplauza, obilježena je 29. godišnjica rušenja Starog mosta, javlja AA.

O jednom od najtužnijih dana u historiji grada Mostara i države Bosne i Hercegovine i danas su govorili Mostarci i svjedoci barbarskog čina.

Mostarca Omera Faladžića vijest o rušenju mosta zatekla je u ratnoj mjesnoj zajednici Zalik.

“Bio sam dva kilometra daleko, kada je došla vijest da je most srušen. Mogu reći da je to jedan od najtužnijih dana u mom životu. Bože moj, rat je bio, dešavalo se… Znamo ko ga je srušio. Ne opraštamo. Ovo nije samo most preko rijeke, već most koji spaja ljude. Nadam se da će Bosna i Hercegovina i Mostar dalje živjeti, te da Mostar neće biti grad slučaj, već grad za primjer drugima“, rekao je Faladžić.

I današnju ceremoniju obilježavanja godišnjice rušenja Starog mosta na kojoj se između ostalih pojavio i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, zajedno sa još nekoliko vijećnika, organizovao je Klub skakača u vodu Mostari. Na mostu su bili i igrači Fudbalskog kluba Velež, te osnovci mostarskih škola.

“Klub skakača već 29 godina obilježava ovaj datum, pretužan za svakog Mostarca i svakoga ko voli ovaj most. Crnim slovima taj dan upisan je u historiji Mostara. Želja mi je da jednog dana, da ono o čemu pričamo u našoj Vijećnici, a to su jedinstvo i pomirenje, to potvrdimo dolaskom svih nas, kako vijećnika, tako i gradonačelnika da odamo počast na tragičan datum za sve nas“, izjavila je Adela Gosto, gradska vijećnica Mostara i članica Kluba skakača Mostari.

Stari most su srušile snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nakon što je prethodno danima granatiran i uništavan. Najvrjedniji spomenik materijalne kulture u Bosni i Hercegovini obnovljen je 2004. godine, a nešto kasnije uvršten je na listu svjetske baštine UNESCO-a. Sagrađen je 1566. u vrijeme Osmanskog carstva, a njegov tvorac je čuveni Mimar Hajrudin.

Povodom 29. godišnjice rušenja Starog mosta, Mostarski teatar mladih će izvesti predstavu Game, koja govori o uspostavi mostova među ljudima, jer su kako su poručili, to mostovi budućnosti.

Previous Sarajevo: 'Zlatni ljiljani' u finalu Svjetskog prvenstva
Next Domaći trgovački lanac radnicima isplaćuje skoro 10 miliona KM finansijske podrške

You might also like

NAŠI DANI

Ahmetović poručio Schmidtu: Nemojte da rješavamo ljudske sudbine iza zatvorenih vrata

Njemački parlamentarac ističe kako se ovakva situacija nikada ne bi dozvolila u Njemačkoj, te poziva visokog predstavnika da ne koristi Bonske ovlasti uoči izbora u Bosni i Hercegovini. Zastupnik njemačkog

NAŠI DANI

Protest Palestinaca u Nablusu zbog izraelskog napada na Pojas Gaze

U gradu Nablus na Zapadnoj obali danas su se okupili Palestinci u znak protesta protiv izraelskog napada na Pojas Gaze, javlja AA. Izrael je u petak pokrenuo vojnu ofanzivu na

NAŠI DANI

Ulica “Srebrenica” u francuskoj metropoli

Grad Pariz je jednoj ulici u svom 20-om arondismanu dao to ime u znak sjećanja na “žrtve genocida u Srebrenici, koji je počinila Vojska Republike Srpske u julu 1995 kad