Skok bez aplauza, cvijeće u Neretvi: Obilježena 29. godišnjica rušenja Starog mosta

Skok bez aplauza, cvijeće u Neretvi: Obilježena 29. godišnjica rušenja Starog mosta

Simbolično, kao i svih minulih godina, uz zvuk sirene koja je u vremenu agresija predstavljala opasnost od granatiranja, bacanje cvijeća u rijeku Neretvu i skok bez aplauza, obilježena je 29. godišnjica rušenja Starog mosta, javlja AA.

O jednom od najtužnijih dana u historiji grada Mostara i države Bosne i Hercegovine i danas su govorili Mostarci i svjedoci barbarskog čina.

Mostarca Omera Faladžića vijest o rušenju mosta zatekla je u ratnoj mjesnoj zajednici Zalik.

“Bio sam dva kilometra daleko, kada je došla vijest da je most srušen. Mogu reći da je to jedan od najtužnijih dana u mom životu. Bože moj, rat je bio, dešavalo se… Znamo ko ga je srušio. Ne opraštamo. Ovo nije samo most preko rijeke, već most koji spaja ljude. Nadam se da će Bosna i Hercegovina i Mostar dalje živjeti, te da Mostar neće biti grad slučaj, već grad za primjer drugima“, rekao je Faladžić.

I današnju ceremoniju obilježavanja godišnjice rušenja Starog mosta na kojoj se između ostalih pojavio i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, zajedno sa još nekoliko vijećnika, organizovao je Klub skakača u vodu Mostari. Na mostu su bili i igrači Fudbalskog kluba Velež, te osnovci mostarskih škola.

“Klub skakača već 29 godina obilježava ovaj datum, pretužan za svakog Mostarca i svakoga ko voli ovaj most. Crnim slovima taj dan upisan je u historiji Mostara. Želja mi je da jednog dana, da ono o čemu pričamo u našoj Vijećnici, a to su jedinstvo i pomirenje, to potvrdimo dolaskom svih nas, kako vijećnika, tako i gradonačelnika da odamo počast na tragičan datum za sve nas“, izjavila je Adela Gosto, gradska vijećnica Mostara i članica Kluba skakača Mostari.

Stari most su srušile snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nakon što je prethodno danima granatiran i uništavan. Najvrjedniji spomenik materijalne kulture u Bosni i Hercegovini obnovljen je 2004. godine, a nešto kasnije uvršten je na listu svjetske baštine UNESCO-a. Sagrađen je 1566. u vrijeme Osmanskog carstva, a njegov tvorac je čuveni Mimar Hajrudin.

Povodom 29. godišnjice rušenja Starog mosta, Mostarski teatar mladih će izvesti predstavu Game, koja govori o uspostavi mostova među ljudima, jer su kako su poručili, to mostovi budućnosti.

Previous Sarajevo: 'Zlatni ljiljani' u finalu Svjetskog prvenstva
Next Domaći trgovački lanac radnicima isplaćuje skoro 10 miliona KM finansijske podrške

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Kozarac: Klanjana dženaza i obavljen ukop za osam žrtava zločina u Prijedoru

Prijedor je druga Srebrenica, ako ne i teža od Srebrenice, međutim zlo u Prijedoru desilo se 1992, početkom agresije, izvan očiju svjetske javnosti. Nas su ovdje u Prijedoru ubijali, mučili,

NAŠI DANI

Džaferović u Prijedoru: Država Bosna i Hercegovina je neupitna

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas je na svečanoj akademiji u Prijedoru povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH poručio da je država BiH neupitna, kao i da je povratnička sredina

NAŠI DANI

Stabilizovano grijanje u Zenici: Radijatori napokon topli

Sinoć u kasnim večernjim satima počela je puna isporuka toplotne energije gradu Zenici. – Sve je stabilizovano. Trenutno se iz ArcelorMittala isporučuje 66 MW/h toplotne energije. Na vrelovodima nema ispada,