Škola u Pakistanu nosit će ime Alije Izetbegovića

Škola u Pakistanu nosit će ime Alije Izetbegovića

Jedna škola u Pakistanu, u oblasti Dehri u provinciji Pendžab, dobit će ime po prvom demokatski izabranom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću.

Ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević u izjavi za Fenu pojašnjava da se prije nešto više od godinu dana započelo s projektom izgradnje škole čiji je puni naziv “Pak-Bosnia International School Alija Izetbegović”.

– Zamisao mi je bila da se Pakistanu pomogne s nečim što će ostati trajna vrijednost. Činjenica je da je Dehri jedna od najsiromašnijih oblasti u Pendžabu i u cijelom Pakistanu i da imaju konstantan problem pitke vode. Isto je činjenica da u cijeloj oblasti Dehri ljudi nemaju internacionalne škole. BiH ima pravo i može pokazati da je primjer u smislu edukacije, pogotovo nekome kome je to prijeko potrebno a prijateljska su zemlja koja nas je uvijek pomagala u svojim kapacitetima  – kaže Makarević.

Kada škola bude završena ostat će kao trajni vakuf BiH Pakistanu.

Škola je smještena na izuzetno dobrom položaju, samo nešto više od pet kilometara od autoputa Islamabad-Lahore. Nalazi se uz asfaltirani put i u neposrednoj blizini lokalne saobraćajnice. Škola će moći primiti 300 učenika. Zemljište na kojoj je smještena je površine veće od 2.000 kvadratnih metara a sama škola je zamišljena s 10 razreda po 30 učenika s mogućnošću nadogradnje.

Na pitanje odakle sredstva za izgradnju škole, ambasador odgovara da je sve koštalo mnogo ali “najviše živaca, posebno oko traženja odgovarajućih dozvola na terenu”.

– BiH nije niti kroz svoje organe, budžet ili na bilo koji način direktno finansijski učestvovala u ovom projektu što ovaj projekt ne čini manje bosanskohercegovačkim. Iako sam sredstva organizirao privatnim kanalima, ovo je projekt Ambasade BiH u Pakistanu, a time naravno i projekt BiH – kazao je Makarević.

S tim u vezi premijer Pendžaba Šahbaz Šerif je primio jučer ambasadora Makarevića, zahvalivši  BiH na pomoći i  prihvativši poziv da upravo on bude taj koji će otvoriti školu. Također je zahvalio ambasadoru Makareviću na njegovom dosadašnjem angažmanu u Pakistanu i svim dosadašnjim projektima, “podizanju nivoa trgovinske razmjene, donacijama, humanitarnim koncertima, suosjećanju za pakistanske probleme” te mu na prigodnoj svečanosti u svom kabinetu uručio zahvalnicu. Zahvalnica je uručena i Makarevićevoj supruzi Jasmini za uspjehe na akademskom polju. Ona je, naime, profesorica na prestižnom pakistanskom univerzitetu NUST (National University of Sciences and Technology), gdje predaje “cancer biology”, biologiju specijaliziranu na istraživanje uzroka raka.

Izvor: Fena

Previous Znamenite ličnosti iz bošnjačke historije: Hasan-aga Zvizdić (1892-1980)
Next Najmlađi poljoprivrednik u Sanskom Mostu

You might also like

NAŠI DANI

Na Hrastovoj glavici obilježavanje godišnjice ubistva 124 logoraša

Na lokalitetu prirodne jame Hrastova Glavica, kod Sanskog Mosta, članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni savez logoraša Regije Banja Luka, zajedno s Udruženjem logoraša Sanski Most, Kozarac i

NAŠI DANI

Stižu mladi naraštaji u rezervat za ratne zločince zvani Srbija

Studentice Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija u Sarajevu Valentina Vujičić i Slađana Todić nakon što su veličale osuđenike za genocid i ubijanje bošnjačkog naroda – nagrađene su u lokalnoj

NAŠI DANI

Povodom Svjetskog dana učitelja: Položeno cvijeće u znak sjećanja na Fatimu Gunić i učenike

Povodom Svjetskog dana učitelja, na Alipašinom Polju u Sarajevu, danas je položeno cvijeće na spomen-obilježje u znak sjećanja na tokom agresije ubijenu učiteljicu Fatimu Gunić i njene učenike Adisa Mujala,