Školarina za redovne studente Univerziteta u Zenici samo 50 KM

Školarina za redovne studente Univerziteta u Zenici samo 50 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju Odluku o odobravanju sredstava za sufinansiranje rada Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, za što će biti izdvojeno 30.000 KM – potvrdio je premijer ZDK-a Nezir Pivić.

Vlada je raspravljala i o cijenama upisa na fakultete Univerziteta u Zenici (UNZE).

– Školarina za redovne studente ove godine iznosi samo 50 KM kako za prvi tako i za drugi ciklus studija. To smatram jednim od važnih podsticaja radu UNZE-a i upisa na UNZE, s obzirom da je to i najjeftinija školarina u Bosni i Hercegovini. Opredijeljeni smo da svi naši učenici koji završe srednju školu, imaju priliku da studiraju u svom gradu i na, nadam se i u budućnosti, jednom od najboljih univerziteta u BiH i sa velikim brojem fakulteta koji su im na raspolaganju – istakao je Pivić.

On je izrazio nadu kako će to biti motiv đacima iz Zenice i drugih gradova tog kantona da studiraju na UNZE-u.

Školarina za prvi upis na redovni samofinansirajući te vanredni studij iznosi 800 KM, dok studenti integrisanog studija Opće medicine plaćaju 3.000 KM, a za studij Softverskog inžinjerstva na Politehničkom fakultetu plaća se 1.500 KM za godinu studija.

Strani studenti za upis na prvu godinu prvog ciklusa plaćaju 2.000 KM, osim za upis na Pravni i Ekonomski fakultet, za koji se prve godine plaća 1.300 KM te za studij Opće medicine, za koji strani studenti plaćaju po 6.000 KM godišnje svih šest godina studija.

Strani student za upis na prvu godinu drugog ciklusa plaćaju školarinu od 3.000 KM.

Usvojena je i Odluka o pokretanju procedure dugoročnog kreditnog zaduženja ZDK-a u 2024. godini, kao i Odluka o izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama u postupku nabavke usluga za ovo dugoročno kreditno zaduženje.

-To je kreditno zaduženje koje je nastalo na osnovu odluka viših nivoa vlasti, naročito federalnog nivoa, iz razloga što oni donose određene propise a da se prethodno ne konsultiraju s nižim nivoima. Iz tog smo razloga danas imali obavezu da imamo određeno kreditno zaduženje kako bismo izmirili sve te obaveze koje su rezultat odluka viših nivoa – kazao je Pivić.

Dodao je da će kreditno zaduženje ovom odlukom iznositi 5.000.000 KM.

Izvor: Agencije

Previous Armin je odabrao Bosne ispred Švedske: 'Zar ima nešto veće od toga da igraš za svoju zemlju?' 
Next NA SOKOCU IZVRŠENA EKSHUMACIJA ŽRTVE IZ PROTEKLOG RATA

You might also like

OTPOR BOSNE

Godišnjica Pofalićke bitke: Kako je spriječen pokušaj agresora da presiječe Sarajevo

  U okviru obilježavanja 16. maja Dana Općine Novo Sarajevo, maršom “Pofalićko – Velešićkih boraca“  počelo je obilježavanje godišnjice Pofalićke bitke . Pored predstavnika boračkih udruženja i boraca, maršu su

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Halilagić: Ponosni smo što je Tuzlanski kanton prvi koji je uveo u udžbenike “lekcije iz povijesti” bazirane na dokazanoj istini i činjenicama

–U sjeni Dritanova “ispada” i (ne)namjernog pokušaja relativizacije historije i događaja, subjekta i objekta genocida (nad Bošnjacima u zaštićenoj enklavi UN-a Srebrenica, počinjenog od strane Vojske RS), nekoliko je snažnih

NAŠI DANI

SJEĆANJE NA GENOCID: Fotografija iz Potočara među najboljim fotografijama po izboru britanskog Guardiana

Urednici fotografije britanskog Guardiana uvrstili su fotografiju iz Memorijalnog centra u Potočarima među vrhunske fotografije dana iz cijelog svijeta, zajedno sa fotografijom pristalica srušenog tajlandskog premijera Yingluka ili fotografijom čoveka koji nosi