Slika “Sarajevo” iz 1992. godine u Dubaiju prodata za 1,14 miliona dolara

Slika “Sarajevo” iz 1992. godine u Dubaiju prodata za 1,14 miliona dolara

Slika egipatskog umjetnika Omara el-Nagdija pod nazivom “Sarajevo” iz 1992. godine prodata je na aukciji u Dubaiju za 1,14 miliona dolara.

Aukcija je održana 16. marta 2016. godine u organizaciji aukcijske kuće Christie’s, inače jedne od najpoznatijih aukcijskih kuća u ovoj branši.

Iako je slika bila procijenjene vrijednosti između 400.000 i 600.000 američkih dolara, dostigla je skoro dvostruku vrijednost tokom aukcije.

Iz aukcijske kuće Christie’s kažu da je ovo još jedan od primjera rasta tržišta umjetninama na području Bliskog istoka, ali i sve veće vrijednosti umjetnika s ovog područja.

El-Nagdi je egipatski umjetnik rođen 1931. i smatra se jednim od najznačajnijh živućih umjetnika u Egiptu.

– Njegova slika “Sarajevo” vjerovatno je jedan od najboljih prikaza užasa rata još od Picasove “Guernice”, navode iz aukcijske kuće Christie’s.

Izvor: oslobođenje.ba

Previous Bosanska kompanija na tehnološkom sajmu u Barceloni: Zirina rješenja za 220 miliona korisnika!
Next Uspostavljena nova aviolinija Ujedinjeni Arapski Emirati - Sarajevo

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

‘Dani Abdulvehab Ilhamije Žepčaka’: Ilhamija, bošnjački učitelj slobode i dostojanstva

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod u Žepču su javnom tribinom ‘Dvije stotine godina Ilhamije među Bošnjacima’ svečano otvoreni ovogodišnji ‘Dani Abdulvehab Ilhamije Žepčaka’. Gost predavač na tribini bio je

KULTURA I UMJETNOST

Općina Novi Grad na jedinstven način obilježila Dan Armije RBiH (FOTO)

„Ja ti odoh majko Bosnu braniti“, samo je jedna od patriotskih pjesama koje su se mogle čuti na koncertu, kojeg je Općina Novi Grad Sarajevo organizirala u povodu obilježavanja 15.

NAŠI DANI

Mostar: Neretvanska deklaracija o bosanskom jeziku

Prethodne sedmice je u Mostaru u okviru ovogodišnjih Susreta bosnista predstavljena Neretvanska deklaracija o bosanskom jeziku. Susrete organiziraju Bosanska lingvistička akademija iz Stoca i Matični odbor BZK “Preporod” s više