Slika “Sarajevo” iz 1992. godine u Dubaiju prodata za 1,14 miliona dolara

Slika “Sarajevo” iz 1992. godine u Dubaiju prodata za 1,14 miliona dolara

Slika egipatskog umjetnika Omara el-Nagdija pod nazivom “Sarajevo” iz 1992. godine prodata je na aukciji u Dubaiju za 1,14 miliona dolara.

Aukcija je održana 16. marta 2016. godine u organizaciji aukcijske kuće Christie's, inače jedne od najpoznatijih aukcijskih kuća u ovoj branši.

Iako je slika bila procijenjene vrijednosti između 400.000 i 600.000 američkih dolara, dostigla je skoro dvostruku vrijednost tokom aukcije.

Iz aukcijske kuće Christie's kažu da je ovo još jedan od primjera rasta tržišta umjetninama na području Bliskog istoka, ali i sve veće vrijednosti umjetnika s ovog područja.

El-Nagdi je egipatski umjetnik rođen 1931. i smatra se jednim od najznačajnijh živućih umjetnika u Egiptu.

– Njegova slika “Sarajevo” vjerovatno je jedan od najboljih prikaza užasa rata još od Picasove “Guernice”, navode iz aukcijske kuće Christie's.

Izvor: oslobođenje.ba

Previous Bosanska kompanija na tehnološkom sajmu u Barceloni: Zirina rješenja za 220 miliona korisnika!
Next Uspostavljena nova aviolinija Ujedinjeni Arapski Emirati - Sarajevo

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Kineska TV u Sarajevu: Snimaju emisiju posvećenu filmu ‘Valter brani Sarajevo’

Poznati glumac Ljubiša Samardžić doputovao je danas u Sarajevo gdje će s ekipom kineske TV stanice Sandong, koja u glavnom gradu BiH počinje snimanje reality showa, obići lokacije na kojima

KULTURA I UMJETNOST

Kaligraf Munib Obradović: Mostarac koji je ukrasio sat iznad harema Kabe u Mekki

Kaligrafija je jedan od najplemenitijih načina komuniciranja s budućim generacijama muslimana. Ako je estetski dojam dovoljno dobar, onda će on njegovog recepijenta dovesti i do značenja, bez obzira na to

RIJEČ-

Abdulah Sidran, akademik i književnik: Historija Bosne je historija otimanja za Bosnu

Otvoreno u javnim nastupima, ali i kroz pisanu riječ, upozorava da je “car go“, ukazuje na anomalije koje su se uvukle u naše društvo, posebno u godinama nakon rata. On