Sljedećeg utorka FERK odlučuje o poskupljenju struje u FBiH za najmanje 10 posto?

Sljedećeg utorka FERK odlučuje o poskupljenju struje u FBiH za najmanje 10 posto?

Narednog utorka će biti održana sjednica Regulatorne komisije za energiju FBiH (FERK), a na njoj bi se mogao naći i prijedlog Elektroprivrede BiH za povećanje cijene struje od 10 posto za domaćinstva/kupce koji se snabdijevaju preko EP BiH.  

Biće to ujedno i posljednja sjednica FERK-a u ovom sastavu, jer je za 12. juni sazvana sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj bi trebao biti potvrđen novi saziv FERK-a, prema novom Zakonu o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH. Moguće je da se desi da aktuelni saziv FERK-a i ne odobri ovo povećanje, ali je sasvim izvjesno da će to učiniti novi saziv.

Stručnjak za energetiku i predsjednik KV Sarajevo Stranke za BiH Almir Bečarević za “Slobodnu Bosnu” kaže da FERK preuzima HDZ BiH, a na pitanje šta nam pokazuju podaci o proizvodnji električne energije u ovoj godini, on odgovara:

“Ono što treba znati, a kada govorimo o proizvodnji električne energije u FBiH je to da je u prva 4 mjeseca 2021. proizvedeno 3.832 GWh, a za prva 4 mjeseca ove godine 2.794 GWh, prema zvaničnim podacima statističkog ureda FBiH. 

PADA IZVOZ, RASTE GUBITAK

Ujedno, pad izvoza električne energije u BiH za prva 4 mjeseca ove godine iznosio je 281,58 miliona KM.

Istovremeno, JPEPBIH poslovala je sa gubitkom u 2023. godini u visini od 140 miliona KM.”, podsjeća Bečarević i dodaje:

“Kada pogledate ove podatke shvatite da nije svanulo, a tek kada znate da se u regiji već godinama grozničavo od državnih elektroprivrednih preduzeća ulaze u izgradnju novih objekata posebno u segmentu obnovljivih izvora energije vidite da idemo prema potpunom pomračenju.

Da kod nas ne bi potpuno zamračilo odluka je pala da svane preko povećanja cijena el. energije za domaćinstva, a i svim onim kupcima koji više nemaju pravo na javno snabdijevanje već sada idu na tržišni model snabdijevanja. 

Da ne bi građani “brinuli” ovo nije posljednje povećanje cijena el. energije već je ovo uvod u naredno povećanje koje bi se, prema scenariju, trebao desiti do kraja 2025. godine. Taj daljnji rast cijena će biti povezan, pored ostalih elemenata, sa uključivanjem u proizvodnu cijenu Elektroprivrede BiH izdvajanje za takse obzirom da je i dalje primaran resurs za proizvodnju u EPBIH ugalj.“

Naš sagovovrnik ističe da više nismo u stanju ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom, koja je proglašena za 2024. godinu.

“Iako imamo pad proizvodnje sada prema domaćinstvima i onim koji prelaze na tržišno snabdijevanje nema više ugroženosti i cijene mogu da lete u nebo. Ne znam kada je Vlada FBIH ukinula ovu mjeru za 2024. godinu, ali valjda neko u regulatoru treba da misli o tome. Doduše, što bi i regulator o tome mislio kada za JPEPHZHB nikad i nije važila ova odluka vlade FBIH, a sada dva člana regulatora iz HDZ-a još manje treba da brinu o ugroženosti kupaca u ovom dijelu “pod kontrolom” JPEPBIH.”

PAD POTROŠNJE GASA

Energetska situacija u FBiH je daleko od dobre i kada govorimo o gasu, jer pored pada proizvodnje električne energije i pada izvoza struje u padu je i potrošnja plina u FBiH i prognoza je će biti najmanja u posljednjih 8-9 godina. 

“Da li mi to idemo u kameno doba neka svako sam procijeni, ali tektonske poremećaje imamo u padu izvoza električne energije i apsolutnom odsustvu izgradnje novih DRŽAVNIH proizvodnih objekata u oblasti električne energije. Imamo potpuni zastoj u onome što Evropa traži, a to je odustanak od ruskog gasa do 2026. godine.

Na kraju, rok za usvajanje Nacionalnog energetskog klimatskog plana FBiH (NECP) po zakonu je do kraja avgusta 2024. godine i pitanje je da li će biti usvojen, a državni NECP je na doradi već mjesecima.

Ostala je još nešto više od godinu dana, po zakonu, za restruktuiranje Elektroprivrede BiH, pa ćemo vidjeti gdje ćemo i ovdje završiti. Da li ćemo prije transformirati Elektroprivredu ili početi gasiti blokove vidjet ćemo. Izgleda, tek idemo u svitanje. Na kraju krajeva logika EP BiH je da su građani krivi za kompletnu situaciju i treba sve da plate, a naši stari su dobro govorili: Utrni struju, sviće.”

Previous Bošnjaci u Palestini - čuvajući uspomenu na ostavljenu domovinu, gradili su novu
Next Helez: BiH mora imati potpunu kontrolu neba iznad cijele zemlje

You might also like

NAŠI DANI

Park Hastahana od danas nosi ime Nijaza Durakovića

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na današnjoj sjednici usvojili Prijedlog odluke da park “Marijin dvor – Crni vrh”, poznatiji kao Hastahana od sada nosi ime profesora doktora Nijaza Durakovića. Također,

NAŠI DANI

Na bedemima Bosne: Kula Grad – Zvornik

Večeras su tradicionalno na 24. januar stanovnici mjesne zajednice Kula Grad – Zvornik obilježili i evocirali uspomene na prvi dan povratka prije 24 godine, odnosno na 2000-tu godinu. Tog dana

NAŠI DANI

Obilježen Dan Opće bolnice – tradicija duga 150 godina

Deseti maj obilježava se kao Dan Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”. Trenutno u ovoj zdravstvenoj Ustanovi zaposleno je 553 osobe, od toga je 405 medicinskog i 148 nemedicinskog kadra.