Slovenački mediji: Hrvatska aferom sa prisluškivanjem  isprobava da li može da podrije Dejton

Slovenački mediji: Hrvatska aferom sa prisluškivanjem isprobava da li može da podrije Dejton

Slovenački list Delo objavio je danas komentar u kojem se pita da li je hrvatska obavještajna služba posljednjom aferom sa prisluškivanjem slovenačkih zvaničnika samo isprobavala da li Hrvatska može da podrije Dejtonski sporazum iz 1995. godine.

Kako se navodi u tekstu, implementacija sporazuma o arbitraži iz 2017. godine uključivala je svega “nekoliko geografskih detalja” o granici između Slovenije i Hrvatske, ali su, navodi se, odnosi Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine obilježeni interesima koji teže potkopavanju sporazuma kojim se okončao rat u Bosni.

“Torpediranje sporazuma o arbitraži može se shvatiti kao relativno jednostavna vježba obavještajne službe u kojoj je Zagreb testirao može li zajedno sa Beogradom potkopati Dejtonski sporazum”, piše slovenački list u komentaru “Kroz Hag do Dejtona”, prenose agencije.

Podjetimo i na nedavno pisanje Žurnala o aktivnostima hrvatskih obavještajaca u našoj zemlji. Taj portal je u više navrata objavljivao priče o vrbovanju bosanskih državljana te njihovom ucjenjivanju, a s namjerom poturanja oružja u neke mesdžide. Špijunsku aferu potvrdio je i državni ministar sigurnosti Dragan Mektić ističući da je cilj bio kompromitovati Bosnu i Hercegovinu i potvrditi izjave predsjednice RH o velikom broju islamskih ekstremista koji su prijetnja regionu. Međutim, Tužilaštvo BiH potom je pokrenulo istragu protiv ministra Mektića!

Previous Prije jednog vijeka Bosna bila vodeća pčelarska sila u svijetu!
Next U Goraždu upriličena promocija vojnog poziva OS Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Lavić: Bosanski državni interes je iznad svega

  Skoro tri decenije Bosna je poprište etničko-religijske politike, odnosno etnicizma, rečeno je na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99“ održanoj u nedjelju u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

NAŠI DANI

Izetbegović u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Iranu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović boravi u službenoj posjeti Islamskoj republici Iran, gdje je otputovao na poziv iranskog predsjednika Hassana Rouhanija. U delegaciji Bosne i Hercegovine su ministar

NAŠI DANI

Svečana zakletva XXII klase vojnika OS BiH

U Centru za osnovnu obuku u Pazariću, nakon uspješno završene osnovne vojničke obuke koja je trajala 12 sedmica, 204 kandidata su položila zakletvu i pristupili u profesionalnu vojnu službu Oružanih