Slučaj kartel i suđenje Dodiku otkrili da se Novaliću i drugima presudilo mimo zakona i po neprihvatljivim dokazima

Slučaj kartel i suđenje Dodiku otkrili da se Novaliću i drugima presudilo mimo zakona i po neprihvatljivim dokazima

U zatvoru gdje izdržavaju kaznu trenutno se nalaze pomalo zaboravljeni Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić.

Dok čekaju odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji, podsjećamo da ih je Sud BiH u slučaju poznatom kao ‘Respiratori’ osudio na višegodišnje zatvorske kazne. Tom presudom Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, a Hodžić na pet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Koliko je rupa u ovoj presudi znali smo odmah čitajući izdvojeno mišljenje sudije Branka Perića, koji je nakon toga prošao golgotu, a što je uključivalo i medijsku harangu na ovog sudiju, koji se u međuvremenu i penzionisao.

A, o kakvim se sve pravnim propustima radilo saznajemo svakog dana i to samo prateći nove slučajeve poptu akcije ‘Black tie’ ili slučaja Milorada Dodika, kojem se sudi pred Sudom BiH.

Prvo smo u okviru akcije ‘Black tie’ utvrdili da Sud BiH nije nadležan za krivična djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz člana 382 KZFBiH i zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383 KZ FBiH, a za šta su osuđeni Novalić, Solak i Hodžić (?!), a sada tokom suđenja Miloradu Dodiku saznajemo da novinski članci ne mogu biti dokazi.

Sutkinja Sena Uzunović je u startu odbila materijalni dokaz Tužilaštva u kojem je navedeno 30 novinskih članaka, istakavši da oni ne mogu biti dokaz u krivičnom postupku, jer predstavljaju mišljenje i ne temelje se na činjenicama.

Naravno ne mogu biti pravno gledano, ali kada se sudi Novaliću, Solaku i Hodžiću onda se novinski članci uzimaju i prihvataju kao dokazi. Čak više, u presudi se citiraju novinski članci, navodna pisma anesteziologa, bez da su u predmetu uvršteni u dokaze!?

Dio presude iz slučaja Respiratori


U presudi se sudije pozivaju na pisma i pisanja medija:

„Kako je to objavljeno u medijima, Tužilaštvo KS je formiralo predmet koji se odnosio i na to pismo, u vezi sa kojim je u maju iste godine 13 anesteziologa s KCUS-a dalo otkaz i prešlo u Opću bolnicu ‘Prim. Dr. Abdulah Nakaš’ u Sarajevu“, kako se je to navodilo u medijima“ navedeno je u presudi.

U presudi je navedeno pismo preneseno u cijelosti u fusnotama, a Tužilaštvo Kantona Sarajevo nikada nije donijelo konačnu odluku po ovom predmetu, a pismo se pojavljuje 2021. godine.

Tada je i Federalno tužilaštvo pozivajući se na uznemirenost javnosti zbog ovih informacija pozivalo Tužilaštvo Kantona Sarajevo da što prije rasvijetli misteriju zvanu „pismo anesteziologa“, ali ništa se nije značajno desilo, osim što je jasno da je i ova priča iskorištena za osuđujuću presudu.

Teško se stoga oteti dojmu da je velika nepravda učinjena optuženim, a danas osuđenim u predmetu Respiratori, a zabrinjava sporost rada Ustavnog suda BiH, za kojeg se još ne zna kada će razmatrati apelacije osuđenih. Ustavni sud BiH radi u otežanim uvjetima, pa niko sa sigurnošću ne može reći kada će predmet Respiratori biti na dnevnom redu sjednica, piše NAP.

Previous Dan kada je Sarajevo odbranjeno od napada JNA
Next Nova generacija američkih studentskih demonstranata daje nadu Palestincima

You might also like

NAŠI DANI

Puštena u rad zaobilaznica oko Brčkog

Najveći infrastrukturni projekat u Brčkom, vrijedan više od 27 miliona eura – zaobilaznica oko grada Brčko duga 18,86 kilometara, jučer je puštena u saobraćaj. Trasa zaobilaznice prostire se od naselja

NAŠI DANI

Saradnja BBI banke i BZK „Preporod“ na unaprjeđenju i jačanju ekonomije i kulture

Prof. dr Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) d.d Sarajevo i predstavnik inicijative „Mi to možemo“ u okviru koje su pripremljene Strateške

NAŠI DANI

Finska premijerka o kineskoj politici prema Ujgurima: Ne zatvarati oči na kršenja ljudskih prava

Finska premijerka Sanna Marin reagovala je na kinesku politiku prema Ujgurima, napominjući da međunarodna zajednica ne bi smjela ostati nijema na takve postupke Kine, prenosi AA. Marin je na Twitter