Smail Šikalo, „Zlatni ljiljan“ – ranjavan više puta, preminuo u dvadesetpetoj

Smail Šikalo, „Zlatni ljiljan“ – ranjavan više puta, preminuo u dvadesetpetoj

“Ne boj se grade mladosti mi moje na braniku tvome svi heroji stoje”, poznati je citat istaknutog borca Armije Republike Bosne i Hercegovine, Smaila Šikala koji je prije 29. godina podlegao od posljedica ranjavanja.

Rahmetli Smail Šikalo ostao je upamćen po svojoj izuzetnoj požrtvovanosti i hrabrosti. Bio je komandir Vojne policije 2. Viteške motorizovane brigade Armije RBiH i jedan od prvih dobrovoljaca koji su se prijavili da brane svoj grad početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Prvi put ranjen je u borbama kod Elektroprivrede 1992. godine, a posljednji kod Sokolja, kada ga je geler pogodio u glavu dok je pomagao ranjenom saborcu. Bila je to jedna od odlučujućih bitaka za odbranu Sarajeva jer su neprijateljske snage trebale preći preko Sokolja da zauzmu Stup, čime bi doveli odbranu čitavog grada u pitanje. Rahmetli Šikalo ranjen je nakon što su vojnici 2. Viteške brigade vratili i uvezali linije. Sedam dana poslije, preselio je od posljedica ranjavanja u svojoj 25. godini.

Dobitnik je najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Medalja za hrabrost“. U čast Smaila Šikala podignuto je i spomen obilježje u u Boljakovom Potoku.

Slika može predstavljati na otvorenom
Izvor: JU Fond Memorijala KS
Previous Ervin Ibrahimović izabran za potpredsjednika Skupštine Crne Gore
Next Hasečić: Gospođu Cvijanović pozivam da prizna genocid i presude međunarodnih sudova i da doprinos istini i pravdi

You might also like

NAŠI DANI

Spomen ploča ubijenim učenicima Srednje elektrotehničke škole u Buča Potoku

Na zidu Srednje elektrotehničke škole u Buča Potoku postavljena je spomen ploča za sjećanje na 13 učenika ove škole koji su ubijeni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu

NAŠI DANI

Mraović prijetio supruzi i djeci ubistvom, oni ga prijavili pa otkrili kosti Srebreničana u dvorištu

Ovih je dana  javnost je iznenadila vijest da su iz avlije ispred kuće porodice Mraović u centru Brčkog, ispod fontane, ekshumirane kosti bošnjačke žrtve ubijene tokom Genocida 1995. godine. Ekipa Stava razgovarala

NAŠI DANI

Obilježena 32. godišnjica masakra nad Sarajlijama koji su čekali u redu za hljeb u Ferhadiji

 Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na mjestu masakra u Ulici Ferhadija obilježena je 32. godišnjica stradanja građana Sarajeva koji su čekali u redu za hljeb. Na tom mjestu 27. maja 1992.