Smeta li Evropi energetska nezavisnost Bosne i Hercegovine?

Smeta li Evropi energetska nezavisnost Bosne i Hercegovine?

 

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odgodio je izjašnjavanje o davanju garancija za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, na što je apelovala i sama Energetska zajednica.

Radilo se o pokušaju davanja prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine  kod izvozno-uvozne banke Kine za projekat izgradnje Bloka 7 TE Tuzla ukupne vrijednosti 1,4 milijarde KM.

“Sekretarijat Energetske zajednice procijenio je odluku Vijeća za državnu pomoć i dodatnu dokumentaciju koju je dostavila Elektroprivreda BiH i došao je do preliminarnog zaključka da garancija za izgradnju Bloka 7 u stvari predstavlja državnu pomoć. Stoga, odluka Vijeća za državnu pomoć nije u skladu sa pravnom stečevinom EU o državnoj pomoći za Energetsku zajednicu”, navodi se u saopštenju, kojeg prenose ovdašnji mediji.

-Na sve to reagovali su iz struke, sindikata, ali i parlamentarci. Svi oni upozoravaju kako naša zemlja treba održati energetsku nezavisnost.

Podsjeća se kako se kako nije bilo reakcije Energetske zajednice po pitanju gradnje termoelektrana u Rs-u i Srbiji, dok se sad pokušava zakočiti gradnja TE u FBiH.

Prigovori iz Evrope ne stižu samo po pitanju gradnje termoelektrana. Neki mediji problematiziraju i proizvodnju struje iz obnovljivih izvora. Tako se njemački DW (dw.com/hr) pita ‘Zašto tolike nove hidroelektrane u BiH?’ – iskazujući navodnu zabrinutost za okoliš.

-Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je u 2018. godini imala rekordan izvoz električne energije u vrijednosti od 574 miliona BAM.

EPBiH ostvarila je lani prihod od 1 milijardu i 60 miliona maraka.

 

(MiruhBosne/RtvTK)
Previous 'Ne postoji nijedan Bosanac i Hercegovac u svijetu koji ne želi dati doprinos jačanju naše države'
Next Preminula srebrenička majka Zejna Suljić - u genocidu joj ubili šest sinova, unučad od 13 i 11 godina

You might also like

NAŠI DANI

Dan državnosti Bosne i Hercegovine: Imati svoju državu je kao kada porodica ima kuću

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, položili su cvijeće na spomen-obilježju ”Vječna vatra“ u Sarajevu. Komšić je tom prilikom kazao

NAŠI DANI

Firma iz Brčkog direktni dobavljač za BMW

Firma Fixetics Sourcing, osnovana početkom 2020. godine u Brčkom, ostvarila je veliki uspjeh postavši direktni dobavljač kompaniji BMW AG, za koju rade komponente za njihove alate. Njihovi kupci su renomirane kompanije

NAŠI DANI

U Općini Novi Grad upriličen prijem za porodice sa troje i više djece i blizancima

Općina Novi Grad Sarajevo po broju stanovnika najveća općina u BiH / U protekle dvije godine zabilježen trend rasta broja upisane djece u prvi razred osnovnog devetogodišnjeg obrazovanja U Općini Novi