Smeta li Evropi energetska nezavisnost Bosne i Hercegovine?

Smeta li Evropi energetska nezavisnost Bosne i Hercegovine?

 

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odgodio je izjašnjavanje o davanju garancija za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, na što je apelovala i sama Energetska zajednica.

Radilo se o pokušaju davanja prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine  kod izvozno-uvozne banke Kine za projekat izgradnje Bloka 7 TE Tuzla ukupne vrijednosti 1,4 milijarde KM.

“Sekretarijat Energetske zajednice procijenio je odluku Vijeća za državnu pomoć i dodatnu dokumentaciju koju je dostavila Elektroprivreda BiH i došao je do preliminarnog zaključka da garancija za izgradnju Bloka 7 u stvari predstavlja državnu pomoć. Stoga, odluka Vijeća za državnu pomoć nije u skladu sa pravnom stečevinom EU o državnoj pomoći za Energetsku zajednicu”, navodi se u saopštenju, kojeg prenose ovdašnji mediji.

-Na sve to reagovali su iz struke, sindikata, ali i parlamentarci. Svi oni upozoravaju kako naša zemlja treba održati energetsku nezavisnost.

Podsjeća se kako se kako nije bilo reakcije Energetske zajednice po pitanju gradnje termoelektrana u Rs-u i Srbiji, dok se sad pokušava zakočiti gradnja TE u FBiH.

Prigovori iz Evrope ne stižu samo po pitanju gradnje termoelektrana. Neki mediji problematiziraju i proizvodnju struje iz obnovljivih izvora. Tako se njemački DW (dw.com/hr) pita ‘Zašto tolike nove hidroelektrane u BiH?’ – iskazujući navodnu zabrinutost za okoliš.

-Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je u 2018. godini imala rekordan izvoz električne energije u vrijednosti od 574 miliona BAM.

EPBiH ostvarila je lani prihod od 1 milijardu i 60 miliona maraka.

 

(MiruhBosne/RtvTK)
Previous 'Ne postoji nijedan Bosanac i Hercegovac u svijetu koji ne želi dati doprinos jačanju naše države'
Next Preminula srebrenička majka Zejna Suljić - u genocidu joj ubili šest sinova, unučad od 13 i 11 godina

You might also like

NAŠI DANI

Preminuo dr. Jusuf Mulić, profesor emeritus UNSA i zaljubljenik u bosansku historiju

Univerzitet u Sarajevu obavještava bosanskohercegovačku i akademsku javnost o smrti našeg uvaženog profesora emeritusa Jusufa Mulića, rektora Univerziteta u Sarajevu u periodu od 1991/92. do 1992/93. godine.  Bio je redovni

NAŠI DANI

Obilježena 25. godišnjica pogibije Hajrudina Mešića-kapetana Hajre (VIDEO)

Na današnji dan prije 25 godina u plemenitoj misiji pokušaja spašavanja Srebreničana poginuo je ratni heroj Hajrudin Mešić , poznat kao kapetan Hajro. Godišnjica je obilježena polaganjem cvijeća na mjesto

NAŠI DANI

Kreševo – pomjereni stećci iz nekropole, radove nadzirao student

Pet stećaka pomjereno je i izmješteno iz nekropole na lokalitetu Polje, u općini Kreševo, tokom građevinskih radova na lokaciji na kojoj je planirana izgradnja policijske stanice, kazao je Feni voditelj