Spahić: Učinjeno je sve da se zabrane pojedini dijelovi povijesti

Spahić: Učinjeno je sve da se zabrane pojedini dijelovi povijesti

Šesti internacionalni festival Grad ove godine okupit će veliki broj umjetnika s ciljem promocije mladih talenata kao i povezivanja zajedničkih ideja o boljoj budućnosti u Bosni i Hercegovini. Sva dešavanja vezana su za kulturni prostor Skenderije.

Direktor festivala Grad Ibrahim Spahić kaže da se ponovo postavlja pitanje šta znači urbani samodoprinos svakog pojedinca.

“Ako kultura pripada, kao ljudsko pravo, svakom čovjeku onda se referira na činjenicu da je ban Kulin pisao o građanima Republike Dubrovnik omogućivši im ono što je danas neka stečevina EU kao što je sloboda kretanja, pravo na trgovinu, život po vlastitom izboru. To je sve prije više od 800 godina građanima Republike Dubrovnik garantovao ban Kulin. Postavlja se pitanje šta danas EU u toj baštini za koju je vezuje i BiH može učiniti da se sve to skupa promijeni. Može samo pod uslovom da se konačno prizna izvanredna pozicija građana Bosne i Hercegovine i državljana, posebno u kulturi, umjetnosti, sportu, a ja bih želio u nauci, obrazovanju i svim onim inovativnim industrijama da se vratimo na početak, da se vraćamo u budućnost, a ne samo da se vraćamo u prošlost. Mi smo kao zemlja uradili ono što je danas evropska vrijednost i vrijeme je da se to kapitalizira i vrati građanima Bosne i Hercegovine.”

Ističe da je za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju proteklih decenija i u aktuelnom vremenu sve učinjeno da se zabrane pojedini dijelovi povijesti.

“Pitanje je kako će se vrednovati oni narednih 100 godina. Ovim generacijama je čak osporeno da imaju saznanja o tome šta se događa.”

“Grad je temelj ovog festivala, a njega nose građani”, zaključio je Spahić.

(federalna.ba/MiruhBosne)

Previous Povelja Kulina bana najstariji je bosanski i državni dokument svih Južnih Slavena i država
Next Bosanske kompanije na sajmu tekstila i odjeće u Minhenu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Cazin – 30. jula otvaranje muzejske postavke ‘Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189-1461)’

Muzej bosanskog kraljevstva najavio je da će 30. jula na tvrđavi Ostrožac na Uni biti otvorena prva muzejska postavka “Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189-1461)” autora Enesa Dedića.  Izložba obuhvata

TURIZAM

Velika prilika za promociju kulturnog nasljeđa kroz projekt ‘Pronacul’

 Velika prilika za promociju i valorizaciju kulturnog nasljeđa došla je kroz implementaciju projekta ‘Pronacul’ – Promocija prirodnog i kulturnog naslijeđa u svrhu razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima. Riječ je

KULTURA I UMJETNOST

Velikan sevdaha Arif Alajbegović: Od sevdalinke nema ničeg ljepšeg na svijetu

Ima nešto neobično i neobjašnjivo lijepo u izvedbama sarajevskog interpretatora i velikana sevdalinke Arifa Alajbegovića. To nešto lijepo u njegovoj izvedbi, koliko je tiho i blago, u toj mjeri je,