Španija odbija da brod s oružjem za Izrael pristane u njihovoj luci

Španija odbija da brod s oružjem za Izrael pristane u njihovoj luci

Španija je odbila dozvolu da brod koji prevozi oružje za Izrael pristane u španskoj luci, izjavio je u četvrtak ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares.

“Ovo je prvi put da smo to uradili jer smo prvi put otkrili brod koji je prevozio pošiljku oružja za Izrael koji želi da pristane u špansku luku”, rekao je on novinarima u Briselu.

“Ovo će biti dosljedna politika sa svakim brodom koji nosi oružje u Izrael koji želi pristati u španske luke . Ministarstvo vanjskih poslova će sistematski odbijati takva zaustavljanja iz jednog očiglednog razloga. Bliskom istoku nije potrebno više oružja, potrebno mu je više mira”, dodao je.

Španski ministar nije naveo detalje o brodu, ali je ministar saobraćaja Oscar Puente rekao da je Marianne Danica zatražila dozvolu da uplovi u jugoistočnu luku Kartahena 21. maja.

List El Pais navodi da brod pod danskom zastavom prevozi 27 tona eksplozivnog materijala iz Madrasa u Indiji do luke Haifa u Izraelu.

Najava da je dozvola odbijena dolazi usred svađe između socijalista premijera Pedra Sancheza i njegovih koalicionih partnera, tvrdolijeve stranke Sumar, oko drugog broda, Borkuma, koji bi u petak trebao pristati u Kartagenu.

Propalestinske grupe kažu da Borkum nosi oružje u Izrael, što je navelo Sumara da zahtijeva da se to odbije. Ali Puente je rekao da Borkum prevozi vojni materijal u Češku Republiku, a ne u Izrael.

Španija je bila jedan od najkritičnijih glasova Evrope o izraelskoj brutalnoj vojnoj ofanzivi u Gazi u kojoj je poginulo više od 35.000, a radi na okupljanju drugih evropskih metropola iza ideje o priznavanju palestinske države.

Španija je zaustavila prodaju oružja Izraelu nakon što je pokrenuo vojni napad na pojas Gaze prije više od sedam mjeseci, piše The New Arab.

Previous U FK Sarajevo se prisjetili bivšeg istaknutog igrača, ubijenog na današnji dan
Next Zašto je Mohammed bin Salman iznevjerio Palestince

You might also like

NAŠI DANI

Proizvodni pogoni Kule Gradačac izgorjeli, bez posla ostalo više od 500 radnika

Proizvodni pogoni Industrije modne konfekcije Kula Gradačac skoro potpuno su izgorjeli u požaru koji je rano jučer izbio u ovoj tvornici. Ljudskih žrtava nema, a materijalna šteta će tek nakon

NAŠI DANI

Stotinu cvjetova za ubijene i ranjene na srebreničkom školskom igralištu

Prigodnim programom danas je obilježena 31 godina od masakra na školskom igralištu u Srebrenici, kada su ubijene 74 osobe, dok je preko stotinu ranjeno u eksploziji četiri granate ispaljene s

NAŠI DANI

Komemoracija povodom smrti akademika Ibrahima Pašića: Zahvalnost za doprinos u oblasti bosanske i bošnjačke kulture i znanosti

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” i Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca upriličili su zajedničku komemoraciju povodom smrti akademika Ibrahima Pašića. Na komemoraciji su govorili predsjednik BZK Preporod Senadin Lavić i generalni sekretar