Španski premijer Sanchez: Priznavanje države Palestine je u interesu Evrope

Španski premijer Sanchez: Priznavanje države Palestine je u interesu Evrope

Španski premijer Pedro Sanchez izjavio je u četvrtak da bi bilo u interesu Evrope da prizna državu Palestinu, prenosi Anadolu.

Naglasio je da bi priznanje države Palestine ojačalo moralni položaj Evrope.

“Ono čemu svjedočimo u Gazi je potpuno neprihvatljivo. Čak ni ono što će se dogoditi u Gazi nakon okončanja ove spirale nasilja neće biti prihvatljivo”, rekao je Sanchez za špansku TVE u prvom intervjuu otkako je ponovo izabran za premijera.

Dodao je da bi priznavanje Palestine kao korak u pravcu mira također bio u geopolitičkim interesima Evropske unije (EU).

Naglasio je da je od predstavnika muslimanskih zajednica čuo da princip solidarnosti na Zapadu ne funkcioniše i da se data obećanja ne poštuju.

“Mislim da su ljudi u pravu. Svih ovih godina gledali smo kako Izrael sistematski okupira palestinsku teritoriju na Zapadnoj obali. Sada vidimo šta se dešava i u Gazi”, kazao je Sanchez.

Izrazio je zabrinutost da bi se bez postizanja mira u Gazi sukob mogao preliti na druge države poput Libana, Egipta ili Jordana i destabilizirati cijeli mediteranski region.

Nakba se odvija i na okupiranoj Zapadnoj obali

Previous Nakba se odvija i na okupiranoj Zapadnoj obali
Next Tuzlanski aerodrom se vraća na mapu evropskih destinacija

You might also like

NAŠI DANI

Javna rasprava: Sutorina nije izmišljena već zaboravljena priča

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine organizovala je javnu raspravu o pitanju statusa Sutorine povodom Prijedloga rezolucije o Sutorini, koji je predložio zastupnik Denis Bećirović, na kojoj

NAŠI DANI

Mektić o ubistvu banjalučkog biznismena: ‘Ubistvo sa podpisom vlasti’

U Banjaluci je sinoć u kasnim satima ubijen biznismen Slaviša Krunić. ‘Ubistvo sa podpisom vlasti’ – komentar je državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića na vijest o ubistvu banjalučkog biznismena. Prije 4

NAŠI DANI

Uspješni visočki privrednik Domu zdravlja uručio vrijednu donaciju – vozilo hitne pomoći

Zbog teške trenutne situacije izazvanih pandemijom virusa Covid19 i potreba svih nas, visočki privrednik Esad Semić i gradonačelnik Mirza Ganić danas su Hitnoj službi JU “Dom zdravlja” Visoko uručili moderno