Spomenik od fildžana u centru Bostona za Srebrenicu

Spomenik od fildžana u centru Bostona za Srebrenicu

Dvadesetprva godišnjica genocida u Srebrenici obilježena je ovih dana širom svijeta. Bosanci i Hercegovci iz dijaspore različitim manifestacijama i performansima odali su počast srebreničkim žrtvama.

U organizaciji neprofitne organizacije New England Friends of Bosnia and Herzegovina iz Bostona, u ovom američkom gradu je 11. put zaredom umjetničkim radom “Što te nema?” obilježen dan sjećanja na najstrašniji zločin protiv čovječanosti u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.
“Što te nema?” je zamišljen kao nomadski spomenik sačinjen od fildžana kojeg su sakupile bh. porodice iz cijelog svijeta i čiji se broj stalno povećava. Na taj način simbolično prate broj posmtrnih ostataka koji su do sada identikovani i ukopani u memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice.

Spomenik se svakog 11. jula postavlja na novoj lokaciji, a svi posjetioci i prolaznici su pozvani da odaju počast ubijenima tako što redaju sakupljene fildžane na zemlju i u njih na licu mjesta sipaju tradicionalno pripremljenu bosansku kafu.

https://www.youtube.com/watch?v=2BoNs6EwBUQ

Izvor: Oslobođenje

Previous Tuga majke Kade Ramić: Život joj satkan od uspomena na četiri ubijena sina
Next Ime i prezime bosanskog genocida je Republika Srpska

You might also like

NAŠI DANI

Berberović predat u nadležnost Tužilaštva KS

 U nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo predat je Armin Berberović (1996. godište) koji je sinoć na kolovozu raskrsnice ulica Maršala Tita – Dolina u Sarajevu usmrtio doktoricu i uposlenicu Doma zdravlja

NAŠI DANI

Mijatović: Sila nad manjinom pokazuje slabost

Političar Vojin Mijatović prokomentarisao je aktuelna dešavanja oko obilježavanja neustavnog dana manjeg bh. entiteta i niza provokacija proisteklih iz toga… SILA NAD MANJINOM POKAZUJE SLABOST, A NIKAKO MOĆ, A ONI

RIJEČ

Otvoreno pismo šefu Misije OSCE-a u BiH povodom njegove izjave da odustanemo od revizije Tužbe: IDITE JEVREJIMA I TRAŽITE OD NJIH DA NE SPOMINJU HOLOKAUST!

Javljamo vam se u ime naše grupe ‘Zahtjev za povratak u život Ustava RBiH’ koja broji skoro 65,000 članova- građana BiH različite etničke pripadnosti. Povod našeg javljanja je vaša više