Srbija dala pola miliona dolara zemlji koja je bila uzdržana u UN prilikom glasanja o Srebrenici

Srbija dala pola miliona dolara zemlji koja je bila uzdržana u UN prilikom glasanja o Srebrenici

S društvene mreže “X” od ministra spoljnih poslova Hondurasa Enrikea Reine saznali smo da je Srbija dala donaciju toj zemlji u iznosu od pola miliona dolara za obnovu jedne bolnice u toj zemlji, i to baš u momentima kad se u Ujedinjenim nacijama glasalo o Rezoluciji o Srebrenici, koju su srpske vlasti deklarisale kao pitanje od najvišeg nacionalnog značaja. Predsjednik stranke SRCE Zdravko Ponoš kaže za Nova.rs da je veoma indikativno i da su vjerovatno potrošene za potrebe lobiranja, te da je njegova ključna zamjerka netransparentnost.

Ministar spoljnih poslova Hondurasa Enrike Reina je uputio riječi zahvalnosti Vladi Srbije i ambasadi te zemlje u Meksiku za donaciju u iznosu od 500.000 dolara. Kako je Reina napisao na društvenoj mreži “X”, ta sredstva će biti usmjerena za obnovu jedne bolnice koja je izgorjela u požaru.

Predsjednik stranke SRCE Zdravko Ponoš kaže za Nova.rs da je, iako ministar nije objasnio zbog čega je Srbija donirala pola miliona dolara, veoma indikativno zbog čega je to urađeno.

“Vrlo je indikativan tajming, ne vidim da mi imamo neke specijalne odnose s Hondurasom i da je to bio prioritet. S obzirom na to da se dešavalo u momentu kad i usvajanje Rezolucije o Srebrenici, prvo što čovjek pomisli je da su te stvari povezane. Naravno, to njihov ministar neće na taj način reći. Svakako je interesantno pogledati da li je Vlada o tome odlučivala, kad je donijela tu odluku, kao i to čiji je prijedlog bio i na kraju, kakvo je obrazloženje. Također, zanimljivo bi bilo pogledati i da li je bilo sličnih donacija u prethodnom periodu”, kaže Ponoš.

Dodaje da je lobiranje legitimna stvar, ali da ono ne bi trebalo biti netransparentno za građane Srbije.

“Ukoliko je pitanje nacionalnog interesa, neophodno je reći: “izdvajamo toliko i toliko para, za tu i tu stvar” ili “to radimo na taj i na taj način”. Proces mora biti transparentan, to je moja ključna zamjerka. Ne vidim neki rezultat lobiranja, ta rezolucija takva kakva jeste je prošla, s jednim ili s drugim brojem glasova, to je ono što Vučić koristi za domaću upotrebu, a očigledno o trošku građana Srbije i poreskih obveznika”, objašnjava Ponoš.

Bećirović: Koliko su negatori genocida plaćali nekim državama, to ćemo tek saznati

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović ponovo je govorio o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

Na tvrdnje opozicije iz Srbije, da je predsjednik Aleksandar Vučić kupovao glasove, ističući da imaju dokaz da je Hondurasu dao 500 hiljada dolara, Bećirović je, između ostalog, poručio da je Bosna i Hercegovina pobijedila – i to uvjerljivo.

“Tu pobjedu je nemoguće osporiti. Iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu, to će biti sve jasnije. 84 glasa za istinu i Bosnu i Hercegovinu i samo 19 glasova za negatore genocida. Svaki glas za našu zemlju čist je kao suza. Mi nismo nikome plaćali 500 hiljada dolara da bude suzdržan. Koliko su negatori genocida plaćali nekim državama, to ćemo tek saznati, istakao je Bećirović, prenijela je federalna.ba.

  • 1 USD iznosi 1.80 BAM
Previous Obilježena 32. godišnjica sjećanja na 48 mučki ubijenih Bošnjaka naselja Jusići – Zvornik
Next Kako su bošnjački prvaci svojim rezolucijama spašavali progonjene narode u Drugom svjetskom ratu

You might also like

NAŠI LJUDI

S. Makedonija: “Srebreničkim cvijetom” Bošnjaci Velesa odali počast žrtvama genocida

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici u bošnjačkom selu Gornje Orizare u općini Veles u Sjevernoj Makedoniji hortikulturno je uređen dio prostora parka u obliku “Srebreničkog cvijeta”. Predsjednik Mesne zajednice

NAŠI DANI

Mektić: Sigurnosni sektor nema povjerenja u ovo tužilaštvo i u glavnu tužiteljicu

  Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je saslušalo ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića u vezi sa njegovom izjavom kako su hrvatski obavještajci pokušali da “namjeste” naoružavanje selefija u

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica pogibije Safeta Zajke zlatnog ljiljana, ratnog heroja i komadanta 2. Viteške motorizovane brigade

Jedan od dvojice heroja odbrane Općine Novi Grad, grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine Safet Zajko poginuo je na današnji dan 1993. godine u operacijama izviđanja na lokalitetu Mijatovića