Srbija nastavlja po starom: Rehabilitovali četničkog zločinca Kalabića, Nikolić priželjkuje pola Bosne

Srbija nastavlja po starom: Rehabilitovali četničkog zločinca Kalabića, Nikolić priželjkuje pola Bosne

Viši sud u Valjevu rehabilitovao je nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini Nikolu Kalabića, potvrđeno je danas agenciji Beta u Višem javnom tužilaštvu.

 
Postupajući sudija Dragan Obradović utvrdio je tokom postupka, koji je pokrenula Kalabićeva unuka Vesna Kalabić da se ništavim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svjetskom ratu, donijetim od aprila do oktobra 1945, a koje se odnose na Nikolu Kalabića.

Ništavim se smatra i rješenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946, kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina, kao i pravne posljedice tih odluka, pa se “rehabilitovano lice Nikola Kalabić smatra neosuđivanim”.

-Kalabić je tokom rata bio jedan od najistaknutijih četničkih komandanata, kome se stavlja odgovornost više masakara koji su počinili pripadnici Korpusa gorske garde u kosmajskom, smederevskom i aranđelovačkom kraju tokom druge polovine 1943. i prve polovine 1944., kao što je masakr u Drugovcu.

Ranijih godina Srbija je rehabilitovala i četnički pokret, kao i vođu istoga – Dragoljuba Mihailovića.

 

 NIKOLIĆ I DALJE SANJA VELIKOSRPSKE SNOVE

 

 
Istovreno, još uvijek aktuelni predsjednik Srbije, i sam četnički vojvoda – imenovan na Romaniji 1993. u jeku velikosrpske agresije na našu zemlju, danas je rekao da se iskreno nada da će Srbija i bosanskohercegovački entitet RS jednoga dana “biti jedno”.

-Na svu sreću, još uvijek ne hapse Srbe za izrečene želje, rekao je Nikolić novinarima poslije obilaska radova na mostu između Ljubovije i Zvornika i istakao da je ponosan što i u Srbiji i u RS konačno postoje rukovodstva koja misle na oba dijela srpskog naroda istovremeno.

Nikolić je naglasio da je, što se Srbije tiče, njoj RS jedan dIo koji želi da razvija, zajedno sa svim ostalim dijelovima, a da se nada da će se ostvariti želja svih građana Srbije i RS, koja je poznata i javno izrečena više puta – prenosi Danas.

 

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Kada će se Povelja Kulina bana vratiti u Bosnu i Hercegovinu
Next Sarajevo: Top sa Žute tabije najavio Ramazan (Video)

You might also like

RIJEČ

Kraske: Zapad na Balkanu vodi ciničnu politiku i promoviše ideologije krajnje desnice. Nacionalisti osjećaju svoju historijsku priliku da finaliziraju ratne ciljeve 1990-ih

Marion Kraske, politologinja i bivša direktorica Fondacije Heinrich Boll u Sarajevu, u analizi piše da Zapad na Balkanu “vodi ciničnu politiku i promoviše ideologije krajnje desnice” slijepo prateći kurs američke

RIJEČ

Humačkić: Vlastitim primjerom se trudim da ova zemlja i moj rodni grad budu bolje mjesto za život

  Poznati Mostarac, dr. Alen Humačkić rođen je 1965. godine. Osnovnu školu i gimnaziju je pohađao u rodnom gradu. Nakon odsluženja vojnog roka studirao je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

RIJEČ

Dopunjeno izdanje braće Grimm: Dva vuka i tri kozlića

-Dopunjeno izdanje braće Grimm: Dva vuka i tri kozlića Bila jednom jedna vlast koja je imala dva strašna vuka i tri mala kozlića. Vukovi su bili stari iskusni političari koji