Srbijanski košarkaš Kalinić: Nismo nebeski narod, niti smo ikada bili

Srbijanski košarkaš Kalinić: Nismo nebeski narod, niti smo ikada bili

 

Nikola Kalinić, krilo Fenerbahčea i reprezentacije Srbije, noć pošto je Olimpijakosu dao 16 poena za “Blic” je pričao o svemu, samo ne o košarci. I o Kosovu, političarima, građanskim protestima, rijalitima, književnosti i muzici.

Kritičan si prema današnjem svijetu?

– Jeste, trudim se da uvijek budem kritičan, kako prema svijetu, tako i prema samom sebi, jer smatram da kritika, pogotovo konstruktivna, doprinosi razvitku i napretku. Iz ove perspektive današnje, najviše mi smeta manjak manira, tolerancije i nekih vrijednosti koje ja cijenim: iskrenosti, otvorenosti, drugarstva, kojima su mene učili. Sve su to teme koje su ispričane i koje su mnogi pametniji od mene već analizirali i studirali, ali nije loše ponoviti s vremena na vrijeme, mislim da se ljudi udaljavaju i da počinju da se cijene samo dvije stvari – novac i strah. Dakle, ili nekome daj pare za nešto ili ga natjeraj da te se plaši i uradiće šta želiš. Možda je to i prirodan slijed kapitalizma?

Kako ti izgleda Srbija danas? 

– Ne živim u Srbiji veći deo godine, tako da nisam najpogodniji da pričam na ovu temu, ali čini mi se da smo malo zastranili i skrenuli s puta, ako smo ga ikad i imali. Vjerovatno je to i normalno ako svako ko misli drugačije biva izopšten, otjeran ili ismijan.

U jednoj od raspravi na Tviteru imao si i interesantno zapažanje o Kosovu. Citiraću te “Da nastavimo gdje god, samo da prestanemo više da stojimo u mjestu. Tj., sreća je ako stojimo, a ne idemo nazad”.

– Otkad znam za sebe, a rođen sam 1991. godine, postoje problemi i razmirice oko Kosova. Svjestan sam da će me mnogi zamrziti sada, ali vrijeme je da neko to kaže javno: “Hajde da riješimo više taj problem, izvučemo šta možemo i nastavimo dalje”.

Kosovski boj je bio prije 600 i više godina, a već dosta decenija to nije “naša” teritorija, neka me isprave stariji i pametniji ako griješim. Niko ne živi od prošlosti i što se prije pomirimo sa sadašnjošću i nastavimo dalje, bolje će nam biti.

Nismo nebeski narod, niti smo ikada bili, imali smo svijetlih momenata u prošlosti, ali moramo da se pomirimo s tim da smo sada mala i nebitna tačka na ogromnoj mapi svijeta. Ko mi ne vjeruje neka proputuje malo svijetom i neka kaže strancima odakle je i ko je – doživjeće šok, siguran sam. Ja sam ga doživio.

Nedavno je i potpisan novi ugovor o saradnji između Nemačke i Francuske, prvi je bio 1963, dakle 16 godina posle svega što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu. Ej, 16 godina od svih zločina, zlodjela i žrtava su shvatili da moraju zajedno da rade i pogledajte gdje su sada? A mi i dalje pričamo o Kosovskom boju i ko zna čemu… rekao je pored ostalog ovaj profesionalni košarkaš.

Previous Savršen vikend na Vlašiću (VIDEO)
Next Prve količine Maze razgrabljene, premašena sva očekivanja

You might also like

NAŠI DANI

Advokat Emir Kovačević: Zakon o premjeru i katastru RS krši ljudska prava, podnesena apelacija Ustavnom sudu BiH

Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine podnesena je apelacija na Zakon o premjeru i katastru RS, jer ovaj zakon ograničava pravo na žalbu, čime su narušena ljudska prava utvrđena Ustavom Bosne

NAŠI DANI

Inženjeri iz Gradačca konstruisali prvi bosanski respirator

Inžinjeri i iz TMD Group iz Gradačca konstruisali su prvi bosanskohercegovački respirator. Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba. potvrdio je direktor TMD Group Adem Hanić, ističući da je ova kompanija iz sektora autoindustrije htjela

NAŠI DANI

Džaferović će se obratiti na 77. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

– Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratiti će se u srijedu, 21. septembra, na 77. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku u okviru generalne debate, rečeno