Srebreničani se oprostili od Zlatnog ljiljana Nedžada Bektića (FOTO)

Srebreničani se oprostili od Zlatnog ljiljana Nedžada Bektića (FOTO)

U srebreničkom selu Karačići na mezarju Mahmutov Do danas je klanjana dženaza Nedžadu Bektiću podrinjskom heroju i nosiocu najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. 

Počasnom paljbom Bektić je ispraćen na posljedni počinak, a njegov mezar gleda na Drinu koju je ponosno i časno branio.

Prije dženaze održana je komemoracija u čast Nedžada Bektića. Velika sala Kulturnog centra Srebrenica je bila mala da primi sve one koji su došli na komemoraciju.

Nedžad Bektić je dao neizmjeran doprinos u odbrani Podrinja i Bosne i Hercegovine tokom agresije na našu zemlju, ali i u procesu povratka Bošnjaka na svoja ognjišta. Bio poručnik u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA).

Početkom agresije na BiH uključio se u odbranu naše zemlje. Tokom rata je bio major u Armiji Republike BiH. Bektić je tokom najtežih godina bio komandant jedne brigade u Osmačama u 28. diviziji Armije RBiH. Tokom rata, zahvaljujući svojim vojničkim zaslugama, bio je pomoćnik komandanta za bezbjednost 28. divizije.

Bektić je bio predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja u Podrinju.

Povratničke dane je provodio u penziji, baveći se pčelarstvom. Bio je ugledan i aktivan u Podrinju, a bio je i član Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida. Preminuo je u 46. godini života od posljedica srčanog udara. Iza njega su ostali supruga Bahra i sinovi Dževad i Eldar.

(faktor.ba)

Previous CIRKUS IZVINJENJA I PREVARA POMIRENJA
Next Žao mi je svih onih koji misle da je moguća i RS i BiH u isto vrijeme na istom prostoru

You might also like

NAŠI DANI

Irma Baralija: Kordić u Parizu umjesto za Mostar lobirao za HDZ-ov model Izbornog zakona

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, i jučer je, prilikom susreta s predsjednikom Francuske Emanuelom Macronom, ponovio jednu od velikih neistina koje se često čuju od čelnika HDZ-a. To je ona o

NAŠI DANI

Ide primirje: Padavine bi trebale postepeno jenjavati

Obilne padavine koje su ovih dana zahvatile Bosnu i Hercegovinu izazvale su brojne probleme u naseljima neposredno uz riječne tokove. Uslijed plavljenja određenih područja otežana je i putna komunikacija. Najveće

NAŠI DANI

Manifestacija “Dani povratka 2022” okupila Bošnjake u Konjević Polju

Kulturno-vjerska manifestacija “Dani povratka 2022” u organizaciji medžlisa Islamske zajednice (IZ) Kalesija i Bratunac i Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog održana je danas u bratunačkom naselju Konjević Polje, s ciljem evociranja