Srebreničani se oprostili od Zlatnog ljiljana Nedžada Bektića (FOTO)

Srebreničani se oprostili od Zlatnog ljiljana Nedžada Bektića (FOTO)

U srebreničkom selu Karačići na mezarju Mahmutov Do danas je klanjana dženaza Nedžadu Bektiću podrinjskom heroju i nosiocu najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. 

Počasnom paljbom Bektić je ispraćen na posljedni počinak, a njegov mezar gleda na Drinu koju je ponosno i časno branio.

Prije dženaze održana je komemoracija u čast Nedžada Bektića. Velika sala Kulturnog centra Srebrenica je bila mala da primi sve one koji su došli na komemoraciju.

Nedžad Bektić je dao neizmjeran doprinos u odbrani Podrinja i Bosne i Hercegovine tokom agresije na našu zemlju, ali i u procesu povratka Bošnjaka na svoja ognjišta. Bio poručnik u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA).

Početkom agresije na BiH uključio se u odbranu naše zemlje. Tokom rata je bio major u Armiji Republike BiH. Bektić je tokom najtežih godina bio komandant jedne brigade u Osmačama u 28. diviziji Armije RBiH. Tokom rata, zahvaljujući svojim vojničkim zaslugama, bio je pomoćnik komandanta za bezbjednost 28. divizije.

Bektić je bio predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja u Podrinju.

Povratničke dane je provodio u penziji, baveći se pčelarstvom. Bio je ugledan i aktivan u Podrinju, a bio je i član Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida. Preminuo je u 46. godini života od posljedica srčanog udara. Iza njega su ostali supruga Bahra i sinovi Dževad i Eldar.

(faktor.ba)

Previous CIRKUS IZVINJENJA I PREVARA POMIRENJA
Next Žao mi je svih onih koji misle da je moguća i RS i BiH u isto vrijeme na istom prostoru

You might also like

NAŠI DANI

Tradicija: Spektakularna borba bikova u Visokom (Video)

Korida u Goduši u Visokom donijela je okršaj šampiona Medonje, čiji je vlasnik poznati privatnik iz Olova Habib Bjelić Habibić, i Jelenka Nezira Ahmića.  U rijetko viđenoj borbi bikova višestruki

OTPOR BOSNE

Održan okrugli sto o ulozi i značaju Patriotske lige u odbrani Bosne i Hercegovine

U povodu 30. godišnjice Regionalnog savjetovanja Patriotske lige u Tuzli u ponedjeljak je upriličen okrugli sto pod nazivom „Patriotska liga BiH – Uloga i značaj u odbrani od agresije sa

NAŠI DANI

Čerkez: Od naredne sedmice moguće popuštanje mjera restrikcije (VIDEO)

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez izjavio je danas u obraćanju javnosti da je toku treći mjesec borbe s koronavirusom i da