Srebreničanin Hasan Hasanović među ličnostima koje su obilježile 2014. godinu

Ovaj rođeni Srebreničanin, kao pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za vrijeme prošlogodišnjih majskih poplava vodio je jednu od prvih akcija Oružanih snaga za spašavanje stanovništva

Hasan Hasanović

Član tuzlanskoga tima Udruženja „Prosvjetitelj“ i pripadnik Oružanih snaga BiH, Hasan Hasanović izabran je za jednu od ličnosti koji su obilježili 2014. godinu u izboru BHRT-a.

Tim povodom je 30.12.2014. godine, Hasanović gostovao u emisiji „Novi ugao“ televizije BHRT zajedno sa još nekoliko gostiju koji su obilježili prethodnu godinu i koji su govorili o svom radu i postignućima.

Ovaj rođeni Srebreničanin, kao pripadnik Oružanih snaga BiH za vrijeme prošlogodišnjih majskih poplava vodio je jednu od prvih akcija Oružanih snaga za spašavanje stanovništva. Kao stariji vodnik 1. klase uz starijeg vodnika Jasmina Hankića, kaplara Jasmina Musića i vojnike Tomislava Milića i Mirzu Bajrića, 15. maja 2014. godine u Šekovićima je spasio devetero ljudi, od kojih je troje djece.

Na drugoj strani u Živinicama nabujala rijeka Gostelja prijetila je da poplavi i odnese sve sa sobom, uključujući i kuću u kojoj je bila Hasanova porodica, supruga, sin, punac i punica, dok je maloljetna kćerka Emina ostala sama kući u Tuzli.

Nakon povratka kući u Tuzlu 16. maja iza ponoći, Hasan je dobio naređenje da se ponovo vrati u kasarnu što je on i učinio u jutarnjim satima. Objasnio je nadređenima u kakvoj se situaciji nalazi i da mu se članovi porodice u Živinicama bore za živote, te je odmah dobio odobrenje da sa svojim timom i kamionom Oružanih snaga ode u Živinice i spasi porodicu u čemu je i uspio.

Osim u Šekovićima, Hasanović je nekoliko dana neprekidno bio na terenu, učestvovao je u brojnim akcijama spašavanja, čišćenju i sanaciji terena i klizišta. Za svoj doprinos dobio je i pohvalu od komadanta operativne komande.

Iako mu je želja bila da postane automehaničar, sticajem okolnosti postao je profesionalni vojnik, ali kako kaže nije se pokajao i s ponosom to istiće.

Hasanović je u Srebrenici za vrijeme agresije izgubio veliki broj članova porodice i prijatelja, ali je ipak svu bol, tugu i gorčinu zamijenio svojim humanitarnim radom, angažmanom u vojci i pomaganjem običnim ljudima uključujući i pripadnike drugih etničkih grupa.

Hasanović je u javnosti poznat i kao jedina osoba koja je za vrijeme agresije i genocida u Srebrenici nosio 20 km na leđima tijelo ubijenog brata do slobodne teritorije u Nezuku.

Danas živi sa porodicom u Tuzli, a nakon što ode u penziju želja mu je da se vrati u rodno selo Likari u Srebrenici gdje će se baviti poljoprivredom i voćarstvom. Tu su mu ukopani otac, djed i ostali preci, tu želi i on da okonča dunjalučki život.

Refik Osmanović – prosvjetitelj-muallim.org

Previous Uslovi za skijanje na planinama u Bosni i Hercegovini sve bolji
Next Naim Logić osvojio Mount Vision, 7. vrh na 7 kontinenata

You might also like

NAŠI DANI

Bajram u prihvatnom centru Borići u Bihaću (Video)

Ljude dobre volje koji će im pomoći u nevolji, traže i migranti. Pronašli su ih u prihvatnom centru Borići kod Bihaća koji je postao drugi dom 400 muslimana i kršćana

NAŠI DANI

U Sarajevu održan defile u čast početka EYOF-a

  Početka Evropskog olimpijskog festivala mladih – EYOF 2019 sve je bliže. Sarajevo i Istočno Sarajevo bit će domaćini za više od 1.500 sportista, trenera, 150 novinarskih ekipa, turista koji će

NAŠI DANI

Dunović: Osmorka kao Djed Mraz ispunjava sve želje HDZ-u i SNSD-u

Gost prvog ovosedmičnog izdanja Rezimea (FTV) bio je Milan Dunović, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine. Smatra da kada postoji jako puno političkih stranaka u nekoj koaliciji funkcionisanje jako otežano. “Pravo