Srebreničanin Hasan Hasanović među ličnostima koje su obilježile 2014. godinu

Ovaj rođeni Srebreničanin, kao pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za vrijeme prošlogodišnjih majskih poplava vodio je jednu od prvih akcija Oružanih snaga za spašavanje stanovništva

Hasan Hasanović

Član tuzlanskoga tima Udruženja „Prosvjetitelj“ i pripadnik Oružanih snaga BiH, Hasan Hasanović izabran je za jednu od ličnosti koji su obilježili 2014. godinu u izboru BHRT-a.

Tim povodom je 30.12.2014. godine, Hasanović gostovao u emisiji „Novi ugao“ televizije BHRT zajedno sa još nekoliko gostiju koji su obilježili prethodnu godinu i koji su govorili o svom radu i postignućima.

Ovaj rođeni Srebreničanin, kao pripadnik Oružanih snaga BiH za vrijeme prošlogodišnjih majskih poplava vodio je jednu od prvih akcija Oružanih snaga za spašavanje stanovništva. Kao stariji vodnik 1. klase uz starijeg vodnika Jasmina Hankića, kaplara Jasmina Musića i vojnike Tomislava Milića i Mirzu Bajrića, 15. maja 2014. godine u Šekovićima je spasio devetero ljudi, od kojih je troje djece.

Na drugoj strani u Živinicama nabujala rijeka Gostelja prijetila je da poplavi i odnese sve sa sobom, uključujući i kuću u kojoj je bila Hasanova porodica, supruga, sin, punac i punica, dok je maloljetna kćerka Emina ostala sama kući u Tuzli.

Nakon povratka kući u Tuzlu 16. maja iza ponoći, Hasan je dobio naređenje da se ponovo vrati u kasarnu što je on i učinio u jutarnjim satima. Objasnio je nadređenima u kakvoj se situaciji nalazi i da mu se članovi porodice u Živinicama bore za živote, te je odmah dobio odobrenje da sa svojim timom i kamionom Oružanih snaga ode u Živinice i spasi porodicu u čemu je i uspio.

Osim u Šekovićima, Hasanović je nekoliko dana neprekidno bio na terenu, učestvovao je u brojnim akcijama spašavanja, čišćenju i sanaciji terena i klizišta. Za svoj doprinos dobio je i pohvalu od komadanta operativne komande.

Iako mu je želja bila da postane automehaničar, sticajem okolnosti postao je profesionalni vojnik, ali kako kaže nije se pokajao i s ponosom to istiće.

Hasanović je u Srebrenici za vrijeme agresije izgubio veliki broj članova porodice i prijatelja, ali je ipak svu bol, tugu i gorčinu zamijenio svojim humanitarnim radom, angažmanom u vojci i pomaganjem običnim ljudima uključujući i pripadnike drugih etničkih grupa.

Hasanović je u javnosti poznat i kao jedina osoba koja je za vrijeme agresije i genocida u Srebrenici nosio 20 km na leđima tijelo ubijenog brata do slobodne teritorije u Nezuku.

Danas živi sa porodicom u Tuzli, a nakon što ode u penziju želja mu je da se vrati u rodno selo Likari u Srebrenici gdje će se baviti poljoprivredom i voćarstvom. Tu su mu ukopani otac, djed i ostali preci, tu želi i on da okonča dunjalučki život.

Refik Osmanović – prosvjetitelj-muallim.org

Previous Uslovi za skijanje na planinama u Bosni i Hercegovini sve bolji
Next Naim Logić osvojio Mount Vision, 7. vrh na 7 kontinenata

You might also like

NAŠI DANI

Inicijativa za opoziv predsjednice RH zbog pritiska na Haški tribunal

  Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) traži da zastupnici Hrvatskoga sabora pokrenu opoziv predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović zbog “neprihvatljivog i protupravnoga djelovanja kojim se vrši neprihvatljiv javni politički pritisak

NAŠI DANI

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen i u Foči

Koordinacija “Naša Foča“, po prvi put u historiji ovog grada, organizovala je obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U haremu Aladža džamije priređen je kulturno – umjetnički program, kojem su

NAŠI DANI

Visoko: Umjesto političkim partijama, sredstva iz budžeta usmjerena na liječenje oboljele djece

  Nakon što je načelnik Općine Donji Vakuf najavio kako će ta općina uskratiti finansiranje političkih partija iz budžeta i sredstva preusmjeriti u stipendiranje studenata, slična vijest dolazi nam i