St Louis će biti bogatiji za još jednog Bosanca – transfer Selmira Pidre u MLS ligu

St Louis će biti bogatiji za još jednog Bosanca – transfer Selmira Pidre u MLS ligu

Fudbalski klub Sarajevo s ponosom objavljuje da je zaključen historijski transfer Selmira Pidre u MLS ligu, u fudbalski klub St Louis CITY SC kojem će se pridružiti u julu 2022, nakon završetka sezone u bordo dresu.

„Ovo je historijski trenutak ne samo za FK Sarajevo ili za Selmira Pidru nego za kompletan bh. fudbal! Ujedno, ovo je i nedvosmislena potvrda kvalitete naše Akademije kao mjesta koje kontinuirano gradi talente i otvara put drugoj bosanskoj djeci da ostvare Američki san!”, rekao je Ismir Mirvić, Predsjednik i vlasnik FK Sarajevo.

Kao jedan od njenih prvih članova, početkom 2014. Selmir Pidro stigao je u Akademiju FK Sarajevo gdje je osvojio jedno prvenstvo i jedan kup i bio standardni reprezentativac omladinskih selekcija BiH u svom uzrastu. Kao standardni prvotimac FK Sarajevo u svoje tri sezone osvojio je 4 titule uključujući i legendarnu duplu krunu u sezoni 2018/19. Priča o Pidri i njegovom transferu u MLS ligu je priča o uspjehu Akademije i najava njenog još snažnijeg pozicioniranja kao vodeće akademije na ovim prostorima za najbolje mlade talente i buduće profesionalce.

„Naša Akademija je najbolja u zemlji ali mi intenzivno radimo na tome da bude još bolja i da bude najbolje mjesto BiH i Balkana za razvoj mladih igrača na terenu, u učionici i da izrastaju u sjajne osobe i sportiste“, istakli su većinski vlasnici FK Sarajevo Vincent Tan i Ismir Mirvić. Kako objašnjavaju, u toku su unaprjeđenja kompletne infrastrukture koju mladi igrači imaju od vrhunskog trening centra, blizine smještaja, terena, vrhunske teretane do najboljih škola i savjeta nutricioniste.

Imajući u vidu veliku bosansku zajednicu koja živi u tom gradu, i u St. Louis CITY-ju sa nestrpljenjem očekuju dolazak Pidre, koji će premijerno nastupiti u sezoni 2023. “Pidro je vrlo vrijedan igrač koji ne samo da se uklapa u naš stil igre nego je vrlo mlad igrač sa značajnim iskustvom“, objasnio je Lutz Pfannenstiel, sportski direktor St. Louis CITY-ja. “Već neko vrijeme je na našem radaru i uvjereni smo da može postati jedan od vodećih lijevih bekova u ligi. Ima ogroman potencijal i uzbuđeni smo što ćemo mu pomoći da raste i kao igrač i kao osoba“, zaključio je Pfannenstiel. 

Ahmedhodžić u Francuskoj

Selmir Pidro povremeni je reprezentativac Bosne i Hercegovine. A jučer je stameni defanzivac naše selekcije Anel Ahmedhodžić potpisao za francuski Bordeaux. Ahmedhodžić je u francuski tim došao iz švedskog šampiona Malmo. U novoj ekipi treniraće ga poznati naš stručnjak Vladimir Petković, koji je nakon dugogodišnjeg selektorovanja u Švicarskoj početkom sezone preuzeo pomenuti klub.

Previous Bivša premijerka RH o Čoviću: 'Slobodno može biti sljedeći srpski kandidat za Predsjedništvo BiH'
Next Poznati nosioci zastave Bosne i Hercegovine na ZOI

You might also like

SPORT

Mesud Pezer pobjednik na Balkanijadi u Istanbulu

  Na Balkanskom seniorskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu (Turska) koje se održava danas, 16. februara, u disciplini bacanje kugle, nastupio je i naš atletičar Mesud Pezer. Balkanski rekorder je potvrdio

SPORT

Alić i Tuka odbrojavaju sate do Svjetskog prvenstva

Bosanskohercegovački predstavnici na Svjetskom altetskom prvenstvu koje počinje sutra u Pekingu, Amel Tuka i Hamza Alić, će sutra učestvovati u kvalifikacijama za finalni dio smotre najvećih atletičara svijeta. Posljednje pripreme

SPORT

Belmin Mrkanović balkanskom zlatu na 5.000 dodao i srebro na 3.000 metara stipl

Na sinoć završenom 49. balkanskom juniorskom atletskom prvenstvu (U20) u rumunskom Cluju, takmičari Bosne i Hercegovine osvojili su i treću medalju pa se danas, s jednom zlatnom i dvije srebrene