Šta slijedi ‘dan poslije’ referenduma o Danu RS: Suspenzija tužioca pa privođenje Dodika?

Šta slijedi ‘dan poslije’ referenduma o Danu RS: Suspenzija tužioca pa privođenje Dodika?

U danu poslije referenduma slijedi pokretanje postupka za suspenziju Gorana Salihovića, nakon čega će biti priveden predsjednik RS

Postupak za suspenziju glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića biće pokrenut u ponedjeljak, nakon čega bi trebalo da uslijedi hapšenje predsjednika RS Milorada Dodika zbog održavanja referenduma uprkos zabrani Ustavnog suda.

Kako saznaje beogradski Danas, postupak za suspenziju glavnog tužioca Bosne i Hercegovine pokrenuće se zbog sumnje u korupciju, jer je Salihović stopirao sve istrage koje su pokrenute protiv Dodika zbog finansijskih malverzacija. Inače, glavni tužilac BiH Goran Salihović nalazi se pod istragom disciplinskog tužioca nakon što su to odlučili čelnici pravosudnog i bezbjednosnog sektora u Bosni i Hecegovini na sastanku održanom u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, tokom augusta ove godine.

Nakon njegove suspenzije slijedi privođenje Milorada Dodika zbog održavanja referenduma u RS o danu tog bosanskohercegovačkog entiteta, zbog kršenja Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma. Danasovi izvori napominju da se bez smjene glavnog tužioca ne može očekivati “adekvatna reakcija državnih organa BiH”, jer postoji osnovana sumnja da Salihović ne radi u javnom, već interesu Dodika, što je pokazao stopiranjem istrage o finansijskim malverzacijama predsjednika RS.

Podsjetimo, u kontekstu pomenutih afera spominjao se i novinar RTRS-a Mato Đaković. Đaković je po pisanju određenih medija bio veza između Salihovića i Dodika.

„Slušaj, šefe, bio sam danas sa glavnim. Završili smo oko Bobar Banke. Tamo te, sigurno, neće biti. U Pavloviću će, također, biti u redu. Obećano mi je da će zatvoriti istragu i u predmetu zlato. Kad se vidimo, prenijet ću ti ostalo. Ne mogu telefonom“, referisao je u maju ove godine novinar Mato Đaković svom kumu Miloradu Dodiku.. stoji u transkriptu njihovog telefonskog razgovora.

(MiruhBosne)

Previous Maktul Mahmud-paša Bošnjak i njegov vakuf u Kairu
Next KRVAVA RATNA PROŠLOST: Miroslav Kraljević zvani Mićo Kralj kandidat Dodikove stranke za načelnika općine Vlasenica!

You might also like

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina u brojevima 2019

Godišnja publikacija „Bosna i Hercegovina u brojevima 2019“ Agencije za statistiku BiH U publikaciji su, na jednom mjestu, prezentirani posljednji dostupni statistički podaci o Bosni i Hercegovini kao što su

NAŠI DANI

Odata počast Goranu Čengiću u sklopu obilježavanja Dana pravednika

  Društvo prijatelja Grada Sarajevo danas je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana pravednika, odalo počast Goranu Čengiću, rukometašu koji je izgubio život 1992. godina na Grbavici pri pokušaju spašavanja komšije Husnije Ćerimagića. Obojicu je

NAŠI DANI

Džaferović jutros zajedno sa građanima u redu za revakcinaciju u Zenici

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović jutros je došao na revakcinaciju u Dom zdravlja Zenica. Džaferović je stao u red sa ostalim građanima, s kojim je usput i ugodno