Šta tajni dokumenti SAD kažu o Srebrenici?

Iako je ESP konstatovao da Srbija nije spriječila genocid u Srebrenici, pojavili su se dokumenti koji ukazuju da nije jedina odgovorna za nečinjenje.http://novovrijeme.ba/wp-content/uploads/x43845a.jpg.pagespeed.ic.HA37-PDM_j.jpg

Naime, američki dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, otkrivaju prećutni dogovor Amerike, Velike Britanije i Francuske da se srebrenička enklava, radi mira, prepusti snagama Ratka Mladića.

Skidanje oznake tajnosti sa oko dvije hiljade stranica dokumenata administaracije američkog predsjednika Billa Clintona, otkrile su pozadinu događaja iz jula 1995. godine i masakra koji je Vojska Republike Srpske izvršila nad muškim stanovništvom Srebrenice.

Mjesec dana ranije vojska Ratka Mladića uzima oko 400 plavih šljemova za taoce kako bi spriječili bombardovanje NATO snaga po njihovim položajima.

“Ubrzo su SAD, zajedno sa Britanijom i Francuskom, odlučili da suspenduju upotrebu vazdušnih napada. Scena za pad Srebrenice je posatavljena“, naveo je visoki komesar za ljudska prava UN Zeid Ra’ad Zeid Al-Hussein.

Francuska novinarka Florence Hartmann u svojoj knjizi “Slučaj Srebrenica – političko krvoproliće” otkriva da je pad Srebrenice u ruke Vojske Republike Srpske dogovoren sa predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.

Holandski bataljon plavih šljemova koji je direktno bio odgovoran za bezbjednost Srebrenice nije bio obaviješten o dogovoru velikih sila.

“29. maja 1995. Amerikanci su odlučili da tiho suspenduju vazdušne napade na bosanske Srbe na neodređeno vrijeme, kako su to objasnili. Ovu odluku donijeli su zajedno sa Britancima i Francuzima. Holandska Vlada o tome nije obaviještena kao ni Vlada Bosne i Hercegovine“, izjavio je Bart Nijpels, koautor filma “Zašto je Srebrenica morala pasti“.

I dok je Ratko Mladić napredovao ka zaštićenoj UN enklavi Holanđani su uputili dva zahtjeva za vazdušnu podršku NATO, ali su oba odbijena od zapovjednika UNPROFOR-a, francuskog generala Bernard Janviera.

“Tek kada su snage bosanskih Srba navalile na UN barikade u Srebrenici, Janvier je zatražio podršku. Generalni sekretar Akaši je odobrio ali samo pod jednim uslovom -zračna dejstva mogu biti korištena samo protiv oružanih sistema koje pucaju na blokadu UN. Prekasno i premalo“, ocijenio je Al-Husein.

Nakon emitovanja filma “Zašto je Srebrenica morala pasti” na javnom servisu Holandije, otkriveno ponašanje saveznika uznemirilo je vlasti u Haagu koje već 20 godina nose sramno breme odgovornosti za zločin u Srebrenci.

“Trenutno proučavamo nove podatke. Također smo od partnera zatražili dodatne informacije o ovoj temi. Nakon toga ćemo informisati holandski parlament o našim saznanjima. Do tada nećemo komentarisati ovu temu u medijima“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Holandije.

Iako posljednjih dana, svjetski zvaničnici govore o zajedničkoj odgovornosti za Srebrenicu, jedini koji su preuzeli političku odgovornost bili su Holanđani čija je Vlada nakon izvještaja o Srebrenici 2002. podnijela ostavku iz moralnih razloga.

(novovrijeme.ba/mb)

Previous 136 novih bijelih nišana u mezarju Potočari: Svi moji su ovdje, a ja ne znam gdje sam
Next Onaj ko nije bio tamo ne zna kako je to izgledalo – u grotlu, sa svih strana napadnuti...

You might also like

NAŠI DANI

Federalna specijalizirana jedinica za spašavanje iz ruševina otputovala u Tursku

Dvadeset pet pripadnika Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – jedinica za urbano traganje i spašavanje – poznate kao USAR tim, s medicinarima, potražnim psima, vozilima i opremom krenulo

NAŠI DANI

Povodom 8. marta: Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović posjetila majke Srebrenice

Potpredsjednica bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, danas boravi u Srebrenici. U okviru posjete, sastala se sa majkama Srebrenice i uručila

OTPOR BOSNE

Općina Novi Grad podigla spomen obilježje u čast svojih 1.945 poginulih bosanskih vojnika

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Općini Novi Grad (Sarajevo) održana je prigodna manifestacija prilikom koje je  otkriveno Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad. Spomenik