Stadion ”Rođeni” sve ljepši: Uskoro prvi meč pod reflektorima

Stadion ”Rođeni” sve ljepši: Uskoro prvi meč pod reflektorima

Poput feniksa, nogometni div iz Mostara – Velež nakon decenija koje su obilježile nedaće i uglavnom rezultatski neuspjesi, živi najsretnije postratne dane.

Kao što je poznato, klub svijetle tradicije koji je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka bio redovan predstavnik bivše države na evropskoj sceni, 1993. prognan je sa stadiona ”Pod Bijelim brijegom”, a dvije godine kasnije utočište je pronašao na nekadašnjem igralištu fabričkog tima ugašenog ”Đure Salaja”. Tu, u Vrapčičima kod Mostara Velež domaće mečeve igra od 1995.

Na stadionu koji je kasnije nazvan “Rođeni“ prije dvadeset godina izgrađena je prva tribina, smještena uz gol na istočnoj strani, da bi 2006. pred povratak u društvo najboljih “iznikla“ i centralna – sjeverna tribina. Potom je, prije deset godina, izgrađena i zapadna na kojoj se otad nalazi svečana loža. Ova tribina je dolaskom aktualnog Upravnog odbora nadograđena i natkrivena. U međuvremenu je uređena i sjeverna u sklopu koje su izgrađene prostorije za rad omladinske škole ”Muhamed Mujić”. Vrijedan pažnje bio je i projekat završetka i osvjetljenja pomoćnog terena sa umjetnom podlogom. Ovaj lijepi sportski kompleks nedavno je dobio i reflektore.

“Pored svih uspješno završenih projekata koji su se odnosili na infrastrukturu, postavljanjem rasvjetnih tijela i električnih ormara, možemo kazati da smo priveli kraju još jedan kompleksan projekat, a to je osvjetljenje glavnog terena stadiona ‘Rođeni’. Uz nekoliko tehničkih stvari, možemo očekivati da to uskoro bude završeno u potpunosti“, izjavio je za Anadolu Agency direktor FK Velež Džemil Šoše.

Upitali smo ga i kada bi Velež prvi domaći meč mogao odigrati u noćnom terminu.

“U ovom trenutku teško je kazati kada bismo mogli očekivati tu historijsku utakmicu, a razlog je trokružni sistem takmičenja u Premijer ligi BiH. Poznato je da će se igrati po sistemu bergenovih tablica, a naše stanje na tabeli u ovom trenutku je neizvjesno, obzirom da prvi dio možemo okončati na šestom, sedmom ili na osmom mjestu, tako da ne znamo da li ćemo u 23. kolu biti domaćini ili gosti“, odgovorio je prvi operativac ”rođenih”.

Uporedo sa gradnjom reflektora, u toku su i radovi na izgradnji tribine na istočnoj strani stadiona. Ona koja je izgrađena “ad-hoc“ pred važnu utakmicu protiv Bosne iz Visokog 1999, a sa koje su mečeve uglavnom posmatrali najvatreniji Veležovi navijači, nedavno je otišla u historiju.


Slika

“Potpisom ugovora sa kompanijom ‘Amitea’ iz Mostara, nastavljeni su radovi na izgradnji istočne tribine, odnosno tribine popularne nazvane ‘Red Army’. To će biti savremena i moderna tribina sa koje će ubuduće najvjerniji navijači imati priliku uživati gledajući svoje ljubimce. Rok za izgradnju je 90 radnih dana. Projekat betonsko-armiračkih radova košta 400 hiljada KM. U planu je i skoro sastavljanje sjeverne i zapadne, odnosno sjeverne i istočne tribine, kao i natkrivanja istočne i sjeverne tribine“, najavio je Šoše.

Arenu ”Rođeni” upotpunit će izgradnja južne tribine koja će biti smještena uz propali kompleks nekadašnje Predionice ”Đuro Salaj”.

“Riječ je o još jednom zahtjevnom i kompleksnom projektu. To će sasvim sigurno biti najskuplji projekat na stadionu. Ne mogu kazati kada možemo očekivati početak radova, jer tu neminovno interes moraju prepoznati lokalna zajednica i Nogometni savez BiH. Eventualno bismo zadovoljili kriterije za takmičenja mlade reprezentacije ili ženske A selekcije. Ta tribina će biti moderna i zadovoljavat će neophodne standarde UEFA-e“, rekao je Šoše.

Fudbalski klub Velež uporedo sa infrastrukturnom, raste i u rezultatskom smislu. Početkom sezone cilj je bio opstati, obzirom da je tek 2019. nakon tri godine izbivanja, tim uspio ostvariti povratak u društvo najboljih. ”Rođeni” su već sad, 12 kola prije kraja pred ostvarenjem početnog cilja. A u slučaju da se bodovi i dalje budu osvajali, nije nemoguće da se ovaj klub umiješa u borbu za pozicije koje vode do evropskih takmičenja.

Previous Nizama Đuderija u Sijetlu će predstaviti istraživanje o agresiji i zločinima u Foči
Next Bosanska umjetnica Alisa Teletović slikala pred publikom u Abu Dhabiju

You might also like

SPORT

Mediteranske igre Oran 2022: Četvrta bronzana medalja za Bosnu i Hercegovinu

Četvrtog takmičarskog dana, obradovala nas je džudašica Anđela Samardžić osvojivši bronzanu medalju, za sada četvrtu za Bosnu i Hercegovinu. Na putu do medalje pobijedila je predstavnice Francuske i Alžira a

SPORT

Amel Tuka, jedan od najboljih evropskih trkača, traži prvu olimpijsku medalju za Bosnu

Od kada je prvi put učestvovala na Igrama kao nezavisna nacija 1992. godine, Bosna i Hercegovina je slala mali tim na sve olimpijske igre, ali im još nije donio medalju.

SPORT

Bosna umjesto Švicarske! Haris Tabaković, napadač Herte, kaže da je spreman da zaigra za domovinu svojih roditelja

Hertin napadač Haris Tabaković (29) govorio je njemačke kicker. Početkom augusta Švicarac (kako ga predstavljaju Nijemci) je došao u Berlin, zahvaljujući izlaznoj klauzuli za transfer od 500.000 eura. Tamo radi ono što