Stari Grad: 212 učenika i studenata potpisalo ugovore o stipendiranju

Stari Grad: 212 učenika i studenata potpisalo ugovore o stipendiranju

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo mr. Ibrahim Hadžibajrić potpisao je danas 212 ugovora sa korisnicima stipendija za školsku/akademsku 2019./2020. godinu iz kategorije boračke populacije.

Nakon provedene konkursne procedure i obrađenih zahtjeva, uslove za stipendiju ispunilo je 96 učenika i 115 studenata. Pojašnjenja radi, svi učenici koji su dobili stipendije djeca su ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.

Za ovu kategoriju stipendija iz budžeta Općine za 2020. godinu izdvojeno je oko 200.000 konvertibilnih maraka, a prva isplata stipendija planirana je već sljedećeg mjeseca.

U obrаćаnju studentimа i učenicima načelnik Hadžibajrić je istаkаo dа se lokalna vlast već godinama trudi da stimuliše učenike i studente na ovaj način, te da je za ove kategorije stipendija u posljednjih jedanaest godina izdvojeno više od dva miliona maraka.

On je podsjetio da su prošle sedmice potpisani ugovori o stipendiranju i sa 92 nadarena učenika i studenta i pet učenika deficitarnih zanimanja.

„Cilj ovih stipendija je podrška našim učenicima i studentima u vlastitom razvoju, sticanju znanja, te intelektualnih vještina i sposobnosti. Želimo da podstaknemo mlade i da budu primjer svima koji će se javljati u sljedećim godinama i koje ćemo stipendirati u nadi da će ovdje izgraditi svoju budućnost”, istakao je načelnik Hadžibajrić. Napomenuo je i to da su stipendije dobili svi oni koji su ispunjavali uslove.

Merjem Mekić, studentica je arapskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. „Kao odličnoj studentici ovo mi znači puno. I prije sam dobijala stipendiju u kategoriji nadarenih učenika, a evo ove godine sam dobila u kategoriji boračke populacije. Velika je čast pripadati ovoj populaciji“, kazala je Merjem. Kaže da joj je plan ostati u BiH, ali da će poslije master studija najvjerovatnije otići u neku arapsku zemlju na usavršavanje jezika.

“Ova mi stipendija puno znači jer pokazuje da se moj trud isplatio budući da je bilo dosta prijava za stipendiju, te da je konkurencija bila velika, što je i dobro. Mislim da je iznos stipendije u redu i zadovoljan sam”, istakao je Haris Pitarac, dijete iz šehidske porodice i student pete godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Kaže da i on planira ostati u BiH i da je upravo ovaj vid podrške ono što im daje nadu za bolju bućnost. „Moram dodati da ovo nije prvi put da sam na listi stipendista Općine Stari Grad. Od početka školovanja sam stipendista i neizmjerno sam zahvalan načelniku Hadžibajriću i Općini na tome“, kazao je Haris.

Nadira Muminović je dijete demobilisanog borca i studentica je Pravnog fakulteta.

“Mislim da su ove stipendije dobre za nas jer nas Općina time podstiče da učimo još više i da se učenici i studenti potrude i budu što uspješniji kako bi se mogli prijaviti za ovu stipendiju. Meni je drago što sam se ja potrudila da budem što bolja, najprije zbog sebe, a sada se taj trud i na ovaj način isplatio”, kazala je Nadira.

Današnjem potpisivanju ugovora sa stipendistima prisustvovao je i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo Samir Muhić i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Safija Šehović.

Šehović je prisutnima pojasnila konkursnu proceduru: „Imali smo 294 aplikanta, od toga 159 studenata, 135 učenika. Od njih 294, konkursom propisane uslove ispunjavalo je njih 247. Neki aplikanti su odustali i dobili stipendiju negdje drugo, tako da mi danas potpisujemo ugovore sa 96 učenika i 115 studenata“.

Pored stipendija za djecu iz boračkih porodica, Općina ovoj kategoriji pomaže i kroz razne druge projekte. Prošle godine na 20 lokacija sanirane su stambene jedinice socijalno ugroženim porodicama i porodicama iz boračke populacije. Svake godine povodom Dana Općine, Ramazanskog i Kurban bajrama podijele se hedije za oko 550 članova šehidskih porodica, RVI i demobilisanih boraca.

Pored toga, jučer je raspisan Javni poziv za finansiranje rada boračkih udruženja iz Starog Grada. Za ovu namjenu raspodijelit će se sredstva u iznosu od 100.000 KM.

Previous Vukanović: Znate li s čim se igrate!? (VIDEO)
Next Proizvodnja cvijeća u Visokom (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Hrvati priznali: Bosna ispred RH u mnogočemu!

  Informacija da je Bosna i Hercegovina među prvim članicama Vijeća Evrope ratificirala Istanbulsku konvenciju iznenadila je mnoge u Hrvatskoj. Možda zato što se o tomu u BiH, za razliku

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Prekinuta mladost: Godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji

Učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća na Slanoj banji u Tuzli te okupljanjem na Kapiji počelo je komemorativno obilježavanje 24. godišnjice masakra na Kapiji i ubistva 71 mladića i

NAŠI DANI

Fena izvještava o prvom prvenstvu ‘Herceg-Bosne’ u alpskom skijanju

Prenosimo članak Federalne novinske agencije (doslovno) iz sportske rubrike… KUPRES, 5. ožujka (FENA) – U organizaciji Ski saveza Herceg-Bosne te suorganizatora Ski kluba “Striž” iz Tomislavgrada, u subotu je na stazama